avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate montare senzori wireless
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate montare senzori wireless

Obligativitate montare senzori wireless?
Buna ziua, prezint situatia:
Bloc 12 garsoniere/etaj, 9 etaje. Seara, cand am venit acasa si am observat ca nu sunt gaze la bucatarie, am telefonat la deranjamente si am aflat cauza. Mi s-a precizat ca in cursul zilei a avut loc o explozie intr-un spatiu de depozitare (fosta spalatorie/uscatorie, exista pe fiecare etaj), a fost apel la 112, a venit politia, etc, au constatat ca explozia nu a fost cauzata de gaze (nici nu exista posibilitatea de a conecta vreun consumator acolo).
Au oprit gazele, asociatia urmand sa cheme o firma autorizata sa le deschida.
A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze. Daca nu ar fi o diferenta considerabila de pret intre simpla verificare si ce propun ei, nu scriam aici. Intrebarea mea este:
Cei de la firma au sau nu au dreptate? Majoritatea dintre noi banuieste ca ar fi o forma de a ne impune o lucrare nu neaparat necesara care genereaza costuri suplimentare pentru noi si castiguri pentru ei.
Putem ramane cu vechiii senzori cu electrovalva individuala sau legea ne obliga la schimbare?
Am incercat sa obtin un raspuns de la ANRE prin telefon, mi s-a raspuns ca mi se va raspunde doar daca fac sesizare scrisa, online. Ori noi stam fara gaze de 10 zile, din ce spune lumea, inainte de minim 15 zile, nu voi primi raspuns la sesizare. Deci sperante de a folosi aragazul.......poate prin septembrie.

Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 02:07, 13 Ianuarie 2025
Citiți subiectul, prima dată, după aia comentariile ironice.

hob a scris:

ce oameni rai astia cu senzorii lor....cand sari in aer tot ei sunt rai ca nu ti-au montat electrovane
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
l-am citit si fraza aia ramane in picioare

exista ordine ANRE privind folosirea senzorilor pt supravegherea instalatiei individuale si supravegherea instalatiei comune.....cine e interesat le gaseste sau le cere
ca va legati acum ca nu au specificat cati metri de cablu trebuie sa folositi si ce tip de stecher......e o copilarie

cred ca am explicat destul de clar mai sus si vorbesc din experienta.........declansata electrovana de la instalatia comuna de pe casa scarii care a detectat scurgeri la un robinet de dinainte de contor(si implicit inaintea electrovanei de ap).........acum ca suntem Gica contra si poate a fost o eroare de senzor sau ca robinetul scapa foarte putin...nu stiu........nu m-au interesat teoriile conspiratiei si am platit interventia........prefer 4-500lei irositi vs. o stire cu mine la protv
OE a impus supravegherea aceluiași spațiu cu 2 instalații, 2 senzori , comanda fiind dată și pe electroventilul care alimentează apartamentul și pe elctroventilul ce închide robinetul general de alimentare condominiu.

Ordinul 89 /2018 s-a modificat în 2023, dreptul de decizie, arbitrar și subiectiv, atribuindu-se și OE.
Citiți cu multă atenție.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2024
latka, utilizator
iar despicam firul in patru?

senzorul si electrovana existente sunt pentru scaparile de la consumatorii din bucatarie.........restul teviii daca are scurgeri iti opreste gazul la aragaz si atat....tot sari in aer

pentru acest rest de teava si fitingaraie se impune instalarea unei electrovane pe conducta principala si senzor care sa o comande........oricum pun pariu ca si senzorul vechi si-a depasit durata de viata......

in plus fiecare firma ofera senzori si pe fir si wireless....e doar optiunea clientului ce alege(iar vorbesc din experienta......la toate firmele unde am cerut oferte, au avut ambele variante)....banuiesc ca locatarii au ales wireless pt ca dura mai putin ,instalarea (dupa cum specifica si autorul, a auzit franturi si barfe.....nu a participat la vreo disutie/negociere cu firma)

iar asta cu impusul instalarii din partea firmei care a verificat, ca altfel nu se reia furnizarea, e tot o gaselnita auzita dar neinteleasa........distribuitorul interzice firmelor sa dea drumul la gaze....distribuitorul decide reluarea furnizarii nu firma care vine sa faca revizia(firma doar bifeaza ce a primit de la distribuitor......nu ai toate bifele , nici el nu poate sa raporteze fals la distribuitor ca isi pierde licenta anre si inchide firma)

toate interventiile astea exista intr-o aplicatie, alaturi de toate reviziile/verificarile/incidentele instalatiei

Art. 1421
. - Pentru depistarea scăpărilor de gaze naturale în casa scărilor clădirilor etajate, care sunt prevăzute cu uşi de acces/ferestre din
tâmplărie tip Thermopan sau care sunt fără ferestre şi nu sunt prevăzute cu deflector, conform prevederilor art. 142, se montează detectoare
automate de gaze naturale.
Art. 143. - Este interzisă racordarea la SD a clădirilor care nu au asigurate măsurile de ventilare prevăzute la art. 141 şi 142.
Art. 1431
. - Detectorul automat de gaze naturale montat într-un apartament, în care există atât o instalaţie de utilizare a gazelor naturale
proprie care deserveşte exclusiv aparatele consumatoare de combustibili gazoşi, respectiv o maşină de gătit şi o centrală termică, cât şi o
instalaţie de utilizare a gazelor naturale care trece dintr-un apartament în altul pentru alimentarea cu gaze naturale, exclusiv aparatele
consumatoare de combustibili gazoşi folosite pentru prepararea hranei din celelalte apartamente, acţionează automat, prin electroventile,
asupra robinetelor de închidere prevăzute la art. 172 alin. (1) lit. a) şi d).

Art. 172. - (1) Robinete de închidere se prevăd:
a) înaintea fiecărui contor;
b) pe fiecare ramificaţie importantă;
c) pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare etc.;
d) la baza fiecărei coloane; dacă plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiţii de securitate şi estetică
corespunzătoare, se admite montarea unui singur robinet pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum;

Eu m-am referit la ce am citit, nu e descrisă nicăieri rețeaua de gaz.
"A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze. "

Nu scrie ca exista vreo alta conductă, de la reteaua comuna si avea o bucata de conductă in bucatarie de la magistrala comună . Nu scrie ca cei de la OE s-au referit la alta retea de supravegheat, ci la wireless si schimbat la ce există. Nu scrie de vreo vechime.

Dvs. vad ca inventați fire.

Și nu ați citit art. 144 alin.4 unde scrie negru pe alb ca OE poate decide ce și cum.
[ link extern ]

hob a scris:

iar despicam firul in patru?

iar asta cu impusul instalarii din partea firmei care a verificat, ca altfel nu se reia furnizarea, e tot o gaselnita auzita dar neinteleasa........distribuitorul interzice firmelor sa dea drumul la gaze....distribuitorul decide reluarea furnizarii nu firma care vine sa faca revizia(firma doar bifeaza ce a primit de la distribuitor......nu ai toate bifele , nici el nu poate sa raporteze fals la distribuitor ca isi pierde licenta anre si inchide firma

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2024
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Detectoarele de gaze wireless virgiliuw@yahoo.com virgiliuw@yahoo.com Bună ziua, Detectoarele de gaze wireless sunt obligatorii? Multumesc! (vezi toată discuția)