avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamurire in legatura cu o hotarare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamurire in legatura cu o hotarare

Buna seara,

Am o nelamurire in ceea ce priveste o hotarare judecatoreasca.Mama a primit acasa o comunicare prin care se precizeaza ca are atasat copia hotararii legate de procesul care a avut loc si in urma caruia i s-a recunoscut ei si celorlalti mostenitori(in total sunt 4 mostenitori) dreptul de proprietate prin uzucapiune asupra unui teren si implicit dreptul de accesiune asupra imobilului construit pe acel teren.
Nelamurirea mea este legata de originalul hotararii unde este sau daca se emite catre vreunul dintre mostenitori?
Si inca o nelamurire mai am si anume dupa scurgerea celor 15 zile de la comunicarea hotararii (perioada in care se poate inainta recurs) acesta hotarare ramane definitiva si irevocabila?Ce trebuie facut ca sa obtin acea hotarare definitiva si irevocabila?Ar trebui sa angajez un avocat sa ma ajute in rezolvarea acestei situatii?
Cu mii de multumiri,
Maria Dinca
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:50, 6 Februarie 2010
simonette12 a scris:

Fiecarei parti din proces i se comunica cate un exemplar al hotararii in original.

Originalele unei hotarari judecatoresti sunt doar doua ...si astea nu circula pe drum. Un original e in dosar si unul la mapa de hotarari a instantei. (originale sunt acelea care poarta semnatura judecatorului)

Prin targ circula copii legalizate de grefa instantei. (pe care si le obtine partea pe baza unei cereri si cu achitarea taxei de timbru pentru legalizare).
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
romascanu, moderator
Dupa curgerea termenului de 15 zile, va prezentati la judecatorie cu hotararea, cu o taxa de timbru de 2 lei pe care o platiti la taxe si impozite si un timbru judiciar de 0,15 lei de la posta, solicitand in scris legalizarea hotararii.
Rectific raspunsul anterior dat de mine in sensul ca fiecarei parti i se comunica potrivit art.266 c.proc.civ. cate o hotarare in copie si nu in original.
Pentru obtinerea expertizei in original puteti apela la expertul care le-a efectuat. Numele expertului cat si adresa acestuia il gasiti la dosar.
Daca tot va bate omul drumul pentru legalizarea hotararii judecatoresti (si sfatul meu e sa nu cereti doar una ci vreo 3-4) poate sa solicite si cate copii legalizate vrea dupa raportul de expertiza din dosar (taxa de timbru = 1 leu /pagina).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune maria dinca maria dinca buna ziua, as dori sa stiu cam cat ar dura un proces de uzucapiune?si care sunt procedurile?dupa acest proces ce se optine practic? se poate continua acest ... (vezi toată discuția)
Cum pot intra in posesia unei alte copii ale unei hotarari judecatoresti? ContSters160566 ContSters160566 In 2005 am castigat un proces de paternitate cu drept de apel... uletrior, respectivul, a pierdut recursul facandumi-se hotararea definitiva si irevocabila. ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca si comunicare nesemnate driver_host driver_host Buna ziua, In urma judecarii unui dosar civil, am primit prin posta comunicare ,sentinta si hotararea facuta in numele legii, ori pe nici o pagina din cele 5 ... (vezi toată discuția)