avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitate absoluta contract?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitate absoluta contract?

Printr-un inscris sub semnatura privata, cu martori, X imprumuta de la Y mii de euro si gajeaza cu apartamentul proprietatea sa si a sotului (bun comun).Evident, nu se instituie ipoteca, inscrisul este "chitanta de mana cu martori".Nu da banii inapoi, se judeca, Y castiga, dar in 8 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hot.jud., X (impreuna cu sotul) vinde apartamentul surorii sale (a lui X), cu o suma mai mult decat modica, dar prin contract autentificat la notar.Se stie care sunt clauzele, cele din contractele tip.Vrand sa execute silit bunul, Y constata, cu o zi inainte de perfectarea contractului de vanzare-cumparare, ca nu poate executa apartamentul, pt.ca notarul ceruse extras de carte funciara in vederea vanzarii.Mai exact, pe 17 Y notifica cartea funciara, i se respinge cererea pt.ca tot pe 17 un notar ceruse extras pt.vanzare, iar pe 18 notarul respectiv incheie actul de v-c.Y poate cere in instanta sa se constate nulitatea absoluta a contractului de v-c, pe motiv ca vanzatorii au fost de rea-credinta, incercand in acest mod sa se sustraga de la executarea silita, ca si pentru faptul ca aceasta conventie are o cauza nelicita(sustragerea de la executare, în condiţiile in care gajeasera cu bunul in chitanta de imprumut).Inca ceva: in timpul casatoriei, sotii nu raspuns solidar si pentru datorii? De ce ar fi necesara o separatie de patrimonii, in conditiile in care imprumutul s-a facut, ce-i drept, de unul dintre soti, dar in timpul casatoriei.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:08, 10 Februarie 2010
Adalbert (u.b.i.k)

Parca as cauta sa nu fiu de acord cu tine, asaaa de amorul dreptului. (desi, in paranteza fie spus am o gramada de alta treaba pe care ar trebui sa ma concentrez in loc sa ma ocup de speta asta)

Art. 30. - (1) Dacă în cartea funciară s-a înscris un drept real, în condiţiile prezentei legi, în folosul unei persoane, se prezumă că dreptul există în folosul ei, dacă a fost dobândit sau constituit cu bună-credinţă, cât timp nu se dovedeşte contrariul.

art 31.
Art. 31. - (1) Cuprinsul cărţii funciare, în afara îngrădirilor şi excepţiilor legale, se consideră exact numai în folosul acelei persoane care, în virtutea unui act juridic cu titlul legal, a dobândit cu bună-credinţă un drept real înscris în cartea funciară.
(2) Dobânditorul este considerat de bună-credinţă dacă, la data înregistrării cererii de înscriere a dreptului în folosul său, nu a fost notată nici o acţiune prin care se contestă cuprinsul cărţii funciare sau dacă din titlul transmiţătorului şi din cuprinsul cărţii funciare nu reiese vreo neconcordanţă între aceasta şi situaţia juridică reală.

Acestea fiind ...subliniate. :) mie imi pare ca alin 2 consacra mai degraba o definitie a bunei credinte din perspectiva sistemului de CF decat o prezumtie absoluta (pentru ca mai sus imi zice ca poate fi combatuta).

Si in alta dezordine de idei, in actiunea revocatorie (pauliana) eu nu am de rasturnat vreo prezumtie de buna credinta (din perspectiva CF) ci am de dovedit complicitatea la frauda a tertului achizitor adica faptul ca tertul cunoastea ca prin incheierea actului atacat debitorul a devenit insolvabil.

Cu asta nu fac nici o dovada impotriva ...cuprinsului cartii funciare.



Stiti care este paradoxul:ca in aceeasi zi se solicita de catre notarul care a perfectat contractul extras de carte funciara, iar la 2 ore dupa cererea notarului, face creditorul meu cerere si i se respinge, pe motiv ca se ceruse mai devreme de catre notar.Cred ca la ora la care a depus creditorul cererea, nici nu se eliberase extrasul pentru notar (cererea notarului nr.15231 din 17.11.2009, cererea creditorului nr.15241 din 17.11.2009). Inca ceva:prin incheierea de respinere a cererii mele se precizeaza numele notarului in favoarea caruia este blocata cartea fuunciara, dar in realitate altul este notarul care a cerut extrasul si in favoarea caruia s-a blocat cartea funciara.Din pacate, creditorul a facut singur demersurile la data respectiva, avocatul afland toate astea acum, dupa 3 luni, cand a fost consultat de creditor.
:)
da, dar cererea notarului blocase deja cartea funciara.
poate ca notarul a cedat extrasul ulterior unui alt birou in vederea perfectarii actului.
Nu, pur si simplu cei de la cartea funciara au incurcat numele notarilor, dar, oricum, pentru creditor nu asta are importanta.Stiti care este problema: eu cred ca la ora la care a depus creditorul cererea, inca nu eliberasera extrasul pentru notar.Vedeti dvs., si noi am formulat cerere in aceeasi data, dar stiti cand ni s-a comunicat incheierea de respingere? Peste 4 zile, cu motivatia ca legea permite cf sa raspunda in 5 zile unei cereri.Noua, prin executor judecatoresc, peste 4 zile, iar notarului in nici 2 ore? Noi stim si ce e putred aici, dar, din pacate...actele "vorbeste".
buna ziua!
dvs cand ati depus cererea cartea era deja blocata de cererea notarului care depusese de extras.
pe o carte blocata nu se face nicio operatiune-pe perioada valabilităţii extrasului de carte funciară pentru autentificare, registratorul nu va efectua nici un fel de înscriere în cartea funciară, cu excepţia aceleia pentru care a fost eliberat extrasul art 54 din legea 7/1996.

Alte discuții în legătură

Probleme cu banii moldoveanuna moldoveanuna un bun prieten are un credit la banca destul de mare si se afla in imposibilitatea de a plati ratele. daca noi cumparam casa lui (doar in acte, ca sa nu i-o ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie unui minor addict0204 addict0204 [quot]acum 5 ani , eu si sotul meu am donat apartamentul ficei noastre care este minora. suntem persoane juridice , deasemeni avem credite la banca . vreau sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare de bun imobiliar dubla miramrbl miramrbl Am cumparat in 1996 10 hectare de pamant extravilan , care a fost trecut la primarie si pe care am platit impozit . Pamantul a fost vandut acum o saptamana ... (vezi toată discuția)