avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Povesti cu talc / cu morala. Sfaturi pentru viata si ...
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Povesti cu talc / cu morala. Sfaturi pentru viata si altele pe tema.


Învaţă de la ape să ai statornic drum;
Învaţă de la flăcări că totu-i numai scrum;
Învaţă de la umbra să taci şi să veghezi;
Învaţă de la stânca cum neclintit să crezi;
Învaţă de la soare cum trebuie s-apui;
Învaţă de la piatră cât trebuie să spui;
Învaţă de la vântul ce-adie pe poteci
Cum trebuie prin lume de liniştit să treci;
Învaţă de la toate, căci toate-ţi sunt surori
Cum treci frumos prin viaţă, cum poţi frumos să mori.
Învaţă de la vierme că nimeni nu-i uitat;
Învaţă de la nufăr să fii mereu curat;
Învaţă de la flăcări ce-avem de ars în noi;
Învaţă de la apă să nu dai înapoi;
Învaţă de la umbră să fii smerit ca ea;
Învaţă de la stâncă să-nduri furtuna grea;
Învaţă de la soare ca vremea să-ti cunoşti;
Învaţă de la stele că-n cer sunt multe oşti.
Învaţă de la greier, când singur eşti, să cânţi;
Învaţă de la lună să nu te înspăimânţi;
Învaţă de la vulturi când umerii ţi-s grei,
Si du-te la furnică şi vezi povara ei;
Învaţă de la floare să fii gingaş ca ea
Învaţă de la miel să ai blândeţea sa
Învaţă de la păsări să fii mai mult în zbor;
Învaţă de la toate că totu-i trecător;
Ia seamă, fiu al jertfei prin lumea-n care treci
Să-nveţi din tot ce piere cum să trăieşti în veci... :)
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:48, 16 Noiembrie 2023
Robin Sharma este considerat a doua mare minte in domeniul leadership-ului pe plan mondial.

Iata sintetizate cateva dintre invatamintele lui:

a) Asa cum iti traiesti zilele, in asa fel iti fauresti viata.
Nu-ti irosi zilele, pentru ca nu exista nicio zi fara importanta.

b) Un proverb spune: “A sti sa citesti, dar a nu citi, este aproape acelasi lucru cu a fi analfabet.” Gasiti-va timp pentru a citi in fiecare zi. Citirea unei carti de un autor pe care il admiri face ca o parte din stralucirea lui sa te cuprinde si pe tine. O. Holmes spunea: “Orizontul gandirii, odata largit de o idee, nu va mai reveni niciodata la dimensiunile de dinainte“.
Poti sa reduci cheltuielile cu chiria, cu mancarea sau hainele, dar niciodata sa nu renunti sa investesti in carti bune.

c) Adevaratul risc in viata consta intr-o viata fara riscuri. Nu poti castiga daca nici macar nu intri in joc.

d) Faceti-va timp sa ganditi.
In fiecare zi trebuie sa va faceti timp pentru a sta si a gandi, puteti lua timp de la alte activitati. Peter Drucker, cel mai proeminent expert in management spunea: “Nimic nu e mai inutil decat sa faci bine ceea ce nu ar trebui sa faci.“

e) Alegeti modele in viata, modele pozitive.
Daca iti spui “am 65 de ani si ma apropii de sfarsitul vietii” este cel mai pagubos lucru, dar daca iti spui ” la 60 de ani vreau sa fiu ca Mick Jagger” este extraordinar, deoarece iti ofera noi posibilitati si o noua perspectiva in viata.

f) Prea multi oameni se tem sa mai fie ei insisi. Asadar renunta la visele lor, la felul lor de a fi pentru a imita multimea din dorinta de a fi acceptati. Fiti unici, fiti voi insiva. Urmati-va visurile si distrati-va in acelasi timp, pentru ca viata nu este facuta sa fie un chin, ci o sarbatoare.

g) Ascultati de doua ori mai mult decat vorbiti.
A asculta pe cineva cu atentie este unul dintre cele mai bune moduri de a arata respect si de a construi o relatie profunda. Oamenii nu mai au timp, rabdare sa asculte. Ascultati cu interes real ce au ceilalti de spus si veti vedea doua lucruri: veti intelege corect ce au de comunicat si in plus veti castiga aprecierea, respectul, prietenia si chiar si dragostea lor.

h) De cate ori spuneti “da” unui lucru fara importanta, spuneti de fapt “nu” unui lucru important.

i) Ridicati-va mereu stacheta mai sus.
Perfectionati-va in continuu. Refuzati mediocritatea. Retineti ca toti marii lideri sau vizionari care acum sunt venerati au fost la inceput ridiculizati.

j) Fiti atleti in orice domeniu.
Numai prin exercitiu si antrenament se ajunge la rezultate pozitive si la performanta. Succesul, bucuria si linistea interioara nu apar din senin, ci se creaza.

k) Fiti entuziasti.
Nimeni nu se inconjoara de morocanosi, carcotasi, pesimisti.

l) Valoarea binelui.
Unii spun ca “a fi bun este un semn de slabiciune”. Total gresit. Este cea mai mare dovada de putere morala. Este usor sa fii nervos, sa tipi, sa acuzi, sa dai vina pe altii, sa fii violent, dar este in schimb foarte greu sa dai dovada de opusul acestora. Iti trebuie curaj si putere pentru a te purta frumos chiar si in conditii grele sau in situatii limita.
Maica Tereza, Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, sunt astfel de oameni.

m) Vorbiti ca un superstar.
Cuvintele pe care le folositi va definesc si va influenteaza viata. Alegeti-le asadar cu atentie si in mod constructiv.

n) Placerea vine din lucruri exterioare. Fericirea din interior.
Placerea este minunata numai ca nu dureaza. Ea vine prin intermediul celor 5 simturi, de la o masa excelenta, de la un parfum bun sau de la o masina noua si frumoasa. Nu e nimic rau in astea numai ca sunt trecatoare.
Fericirea vine insa din interior, de la starea de spirit si poate fi controlata. Va puteti controla starea de spirit, o puteti imbunatati. Cei care o fac devin fericiti si mari personalitati.
Exista fericire fara placere si placere fara fericire.
Alegeti sa fiti fericiti!

o) Cei cu experienta castiga in majoritatea cazurilor.

De ce sa asteptam sa imbatranim ca sa avem experienta? Haideti sa avem experienta si cat suntem tineri. Pentru asta trebuie:

sa va asumati riscuri,
sa va perfectionati continuu,
sa purtati discutii cu oameni care au experienta,
sa cititi cat mai mult,
sa calatoriti cat mai mult si cat mai divers.
p) Bucurati-va cu ceea ce aveti.
“Am blestemat faptul ca nu am pantofi pana cand am intalnit un om fara picioare” spune un proverb persan. Nu cadeti in greseala de a va concentra pe ceea ce nu aveti, in loc sa va concentrati pe ce aveti.

r) Fiti intelepti – treziti-va devreme si nu mancati dupa 7 seara.

s) Nu uitati efectul de bumerang. Oferiti doar ceea ce ati dori sa primiti.

t) Faceti curatenie.
Eliminati ceea ce trebuie sa dispara din viata voastra, ceea ce va trage in jos, ceea ce va prisoseste. Te vei simti mai usurat, mai fericit si cu constiinta mai impacata; asadar faceti curatenie in viata voastra si incepeti asta cat mai curand, veti fi uimiti de rezultatele surprinzatoare pe care le veti obtine.

u) Retineti regula Million Dollar Baby:
gasiti echilibrul perfect intre dragostea pentru ceilalti si dragostea pentru sine.
Nu uitati ca problema martirilor este ca majoritatea nu mor in patul lor.

v) Lumea este mica.
Viata este scurta, lumea este mica dar mai este si foarte larga. Cand aveti o problema intrebati-va: ‘”va mai conta asta peste un an sau doi?” si daca raspunsul este “nu”, ganditi-va bine daca merita sa va irositi atat de tare pentru ea. Sunt probleme care atunci cand apar credem ca s-a sfarsit lumea, dar mai tarziu realizam ca nu au fost decat niste noi inceputuri sau niste oportunitati.

x) Frumusetea timpului.
Ceea ce trebuie sa retineti este ca odata timpul pierdut nu-l veti mai recupera niciodata.

y) Bunele maniere nu sunt doar o vorba in vant, o poveste de pension, ci reprezinta o treapta esentiala in drumul tau spre fericire si implinire.

z) Exemplul lui Garth.
Acesta spunea: “Am venit pe aceasta lume fara a avea nimic, cand voi pleca nu voi lua nimic altceva cu mine decat constiinta mea”.

Nimic mai adevarat si mai potrivit pentru incheiere.
Recunoastere, plata, recompensa

La inceputul secolului al XIX-lea, un tanar din Londra visa sa devina scriitor. Insa totul parea sa fie impotriva lui. Niciodata nu putuse sa mearga la scoala mai mult de patru ani. Tatal lui fusese aruncat in inchisoare pentru ca nu-si platise datoriile, iar acest tanar simtise adesea ghearele ascutite ale foamei. Intr-un final, si-a gasit o slujba: lipea etichete pe sticle intr-un depozit plin cu sobolani si dormea noaptea intr-o mansarda mizerabila impreuna cu alti doi baieti – vagabonzi ai mahalalelor londoneze. Avea atat de putina incredere in talentul lui de a scrie, incat s-a furisat afara in toiul noptii si si-a expediat primul manuscris, pentru ca nimeni sa nu il vada si sa rada de el. I-au fost refuzate manuscris dupa manuscris, Dar in cele din urma, a sosit si ziua glorioasa in care i-a fost acceptat unul. Adevarat, nu a fost platit pentru acest manuscris, dar un editor il laudase. Un editor ii recunoscuse talentul. A fost atat de emotionat incat a batut strazile fara tinta, cu lacrimile curgandu-i pe obraji.
Lauda, recunoasterea pe care le-a primit prin faptul ca un manuscris i-a fost acceptat spre publicare i-au schimbat intreaga viata. Daca nu ar fi fost acea incurajare, probabil ca si-ar fi petrecut viata lucrand in depozite pline de sobolani. S-ar putea sa fi auzit si dumneavoastra despre acest tanar. Numele lui este Charles Dickens.
(Dale Carnegie, Secretele succesului)

Fie ca este vorba despre recunoastere, lauda sau recompensa, nu e important felul in care le oferiti, ceea ce conteaza este sa le oferiti permanent, cu regularitate.
Florence Littauer, scriitoare, a fost rugata intr-o zi, pe nepusa masa, sa le tina copiilor o lectie la biserica. I-a venit in minte un pasaj din Biblie, dar era un pasaj destul de greu de inteles pentru copii: “Nu spuneti decat lucruri bune. Bune pentru a aduce harul asupra celor care asculta”.
Littauer a lucrat cu copiii la descifrarea intelesului acestor cuvinte dificile si la sfarsit a propus o interpretare care i se parea ca prinde exact mesajul transmis de pasajul respectiv: “Cuvintele noastre ar trebui sa fie ca un dar”, a spus ea, iar copiii pareau sa fie de acord. “Un mic dar. Ceva ce noi daruim altor oameni. Ceva ce ei isi doresc. Ceva la care ei viseaza. Ei prind cuvintele noastre si le duc in inima lor si le iubesc. Pentru ca aceste cuvinte ale noastre i-au facut sa se simta mai buni.”
Littauer a continuat un timp in acelasi fel, comparand cuvintele cu darurile. Apoi si-a rezumat mesajul: “Acum, haideti sa o luam de la capat. Cuvintele mele nu trebuie sa fie rele. Trebuie sa fie bune. Trebuia sa poata fi folosite pentru a construi, nu pentru a distruge. Trebuie sa fie cuvinte care sa semene cu niste daruri”.
Cand a terminat, o fetita a sarit de la locul ei, a traversat culoarul dintre banci pana la amvon, s-a intors cu fatza catre intreaga congregatie si a spus: “Ce vrea doamna sa spuna este…” si s-a oprit sa isi traga suflarea, “ce vrea doamna sa spuna este ca vorbele noastre trebuie sa fie ca o cutiuta de argint cu o fundita legata deasupra”.
"Indignarea noastră referitoare la comportamentul celorlalţi este legată, de obicei, de un aspect nerezolvat din noi înşine. Dacă am asculta tot ceea ce ne iese pe gură când vorbim cu alţii, când îi judecăm sau le dăm sfaturi, am lua totul înapoi şi ni le am spune nouă înşine. (.....) Când avem o trăsătură care nu este izolată, atragem în viaţa noastră incidente care ne ajută să ne asumăm şi să acceptăm acel aspect pe care-l negăm. (....)
Ne proiectăm asupra altora propriile defecte pe care le percepem. Spunem altora ceea ce ar trebui să ne spunem nouă înşine. Când îi judecăm pe alţii, ne judecăm pe noi înşine. Dacă în mod constant vă bombardaţi cu gânduri negative, fie îi bombardaţi pe cei din jurul vostru – verbal, emoţional sau fizic – fie pe voi înşivă, distrugând o parte din propria voastră viaţă. Ceea ce faceţi şi ceea ce spuneţi nu este accidental. În viaţă, voi nu creaţi întâmplări accidentale. În această lume holografică, toţi ceilalţi sunt tu şi tu întotdeauna vorbeşti cu tine însuţi.
Atunci când foloseşti un cuvânt denigrator pentru cineva care a făcut o greşeală, opreşte te şi gândeşte te dacă nu ai putea folosi acelaşi cuvânt şi pentru tine. Dacă eşti cinstit, răspunsul va fi în mod invariabil afirmativ. Lumea este o oglindă uriaşă care întotdeauna reflectă părţi din noi înşine. Fiecare trăsătură este acolo dintr-un anumit motiv şi toate trăsăturile sunt perfecte în felul lor."

Partea intunecata a cautatorilor de lumina, autor, psiholog, scriitor contemporan, Debbie Ford.
(Preluarea/postarea textului s-a facut cu acordul Editurii For You).

Invataturi pentru viata


"Intr-o buna zi, magarul unui taran cazu intr-o fantana. Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore intregi, in timp ce taranul cauta sa vada ce e de facut. Pana la urma, taranul hotari ca magarul era oricum batran, iar ca fantana, fiind secata, tot trebuia sa fie acoperita odata si-odata. Astfel a ajuns la concluzia ca nu mai merita osteneala de a-l scoate pe magar din adancul fantanei.
Asa ca taranul isi chema vecinii, ca sa-i dea o mana de ajutor. Fiecare dintre ei apuca cate o lopata si incepu sa arunce de zor pamant inauntrul fantanei. Magarul pricepu de indata ce i se pregatea si se puse si mai tare pe zbierat. Dar, spre mirarea tuturor, dupa citeva lopeti bune de pamant, magarul se potoli si tacu. Taranul privi in adincul fantanei si ramase uluit de ce vazu.
Cu fiecare lopata de pamant, magarul cel batran facea ceva neasteptat: se scutura de pamant si pasea deasupra lui. In curand, toata lumea fu martora cu surprindere cum magarul, ajuns pana la gura fantanei, sari peste ghizduri si iesi frematind...
Viata va arunca poate si peste tine cu pamint si cu tot felul de greutati...Insa, secretul pentru a iesi din fantana este sa te scuturi de acest pamant si sa-l folosesti pentru a urca un pas mai sus. Fiecare din greutatile noastre este o ocazie pentru un pas inainte. Putem iesi din adancurile cele mai profunde daca nu ne dam batuti. Foloseste pamantul pe care ti-l arunca peste tine ca sa mergi inainte."



Un prieten al d-lui Mordechai Buxbaum i se plagea ca fiul sau de 19 ani isi petrece toate noptile prin cluburi.
"Minunat! Foarte bine" a exclamat reb Mordechai
"Cum adica?"
"Fiul tau invata sa vegheze si sa fie perseverent intr-o activitate"
"?" :O
"Stie deja cum sa lupte si acesta-i un lucru foarte important! Tu trebuie doar sa-i arati ca poate lupta, persevera si veghea si pentru lucruri mult mai folositoare"
:)

Mordechai a fost in vara asta la circ cu fiul si fiica/fica lui. Atractia cea mai mare era un acrobat care facea un numar periculos, fara plasa si fara centura de siguranta la vreo 5-6 metri inaltime fata de sol. Dupa spectacol, intalnind un prieten vechi care vazuse si el acrobartia, Mordechai a fost intrebat:
"De ce erai atat de fascinat de acrobatul acela?"
"Pentru ca-si risca viata in fata noastra!"
"Dar o facea pentru bani!"
"Da, insa daca s-ar fi gandit macar o clipa la castigul destul de mare care-l astepta ar fi cazut! ASTA M-A UIMIT!"

Alte discuții în legătură

Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea" trope_doi trope_doi M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei [b]gi_jane2[/b] (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: [i]Daca oamenii sunt atat de ... (vezi toată discuția)
Monologul lui dumnezeu MIHAI GRIGORE MIHAI GRIGORE [b]Monologul Lui Dumnezeu [/b]:) \"M-am uitat la tine cand te-ai trezit de dimineata. Asteptam sa-mi spui doua trei cuvinte, multumindu-Mi pentru cele ce ti ... (vezi toată discuția)
Despre ceea ce înseamnã o cale spiritualã.... rodica_post rodica_post Despre ceea ce înseamnă o cale spirituală.... Trecuse deja un timp de când Spiritul se afla printre oameni şi vorbea el în stânga – dreapta, ... (vezi toată discuția)