avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reținere salariu zile concediu efectuate în plus
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reținere salariu zile concediu efectuate în plus

Buna ziua,
Am o speță pentru care as aprecia foarte mult un răspuns .
La jumătatea lunii august am semnat cu angajatorul un contract de încheiere a relației de muncă, la propunerea acestuia, cu mențiunea că voi primi si salariul pe luna august + cel pe luna septembrie+ inca 2 salarii compensatorii.
Însă la finalul lunii august , din salariu mi s a oprit suma aferenta pentru 7 zile de concediu efectuate în plus , fara să mă fi înștiințat nimeni de așa ceva , fara sa fi fost menționat în contractul.de încheiere pe care l am semnat .
Întrebarea mea este: este legal așa ceva ? Ii pot acționa în instanță pentru că mi au oprit abuziv acea suma ?

Mulțumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 9 Septembrie 2024
Mulțumesc!
Mai aduc inca un detaliu pe care nu l am menționat în mailul inițial și care cred că ar putea fi important. Momentul in care angajatorul a venit cu aceasta propunere de a încheia contractul a fost imediat după ce eu m am întors dintr un concediu medical de o luna (pentru o problema de sănătate gravă). La prima discuție deci care a avut loc (a doua zi după întoarcerea mea), în care eu venisem pregătită să reiau activitatea și să i spun care este planul de lucru, a venit direct cu contractul de încheiere a relațiilor, amenințand și că dacă nu semnez atunci pe loc, voi intra in comisie disciplinara și tot aici se va ajunge până la urmă. Menționez și că oferta lor inițială era una sa plec aproape pe nimic , dar am negociat , și au mărit puțin compensația (asta si pentru că am spus și eu că voi merge la CEO sa fac cunoscuta aceasta situație - eu până în momentul acela nu vorbisem decât cu managerul meu direct și persoana desemnată de la HR).
Pe scurt , consider și că a fost un abuz, mi au cauzat un mare stres și atacuri de panica (mai ales ca si concediul medical a fost luat pentru o problema destul de serioasa legata de sănătatea mea psihica, lucru pe care îl stiau) , și as vrea sa știu dacă eu aș putea să ii acționez in instanta și pentru plata altor daune (morale ) , deci pe lângă suma aferenta acelor 7 zile de concediu, care au oprit o abuziv.
Va mulțumesc foarte mult !

Cornel Vasile a scris:

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a sumei achitate in plus de angajator in cazul obligatiei de restituire sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

Art. 253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
.....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sincer, nu o sa puteți lega atacurile de panica de modul cum a procedat angajatorul. Dvs ati încheiat contractul prin acordul părților.
Dvs nu v-ati inteles pt o suma fixa ci salariul întreg . Salariul întreg vi s-a dat, v-au reținut bani pt ca ii datorati .
Nu are sens o judecata pe acest aspect ca vi-i ia inapoi și platiti și cheltuieli de judecata.
II trebuie acordul salariatului pentriu a i se opri suma respectiva.. chiar daca datoreaza suma.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
adica ce ziceti? se judeca ca sa obtina banii aia inapoi ca apoi sa se mai judece firma inca o data pt ce ii datoreaza ? ghici, cine iese in paguba ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2024
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Salarii Ioana 1987 Ioana 1987 In luna Decembrie 2017 am primit o prima de 650 Ron. (250 Ron fiind bonus pentru ca nu am beneficiat de concediu medical ) . Dupa ce am luat aceasta prima am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua papy81 papy81 Am si eu o intrebare va rog,este posibil ca angajatorul sa iti opreasca din bani daca in una din zile a sunat in magazin si din cauza clientilor nu am putut ... (vezi toată discuția)
Lipsa inventar Ana-maria11 Ana-maria11 Firma la care am lucrat a constatat ca s-a iesit lipsa la inventar. Inventarul s-a facut la o saptamana dupa ce mi s-a inchis contractul de munca, timp in care ... (vezi toată discuția)