Exista o hotarare judecatoreasca de anul trecut, executorie dar nu definitiva, prin care sotul este obligat sa plateasca o pensie de intretinere pentru copil de 1/4 din venitul lui net. Dupa ce s-a dat hotararea el nu a respectat-o si ii trimite copilului o suma infima lunar. Hotararea a stabilit ca are de dat retroactiv o suma mare de bani. S-a facut apel prin care cere sa fie suma fixa iar luna aceasta se va da hotararea definitiva. Pot face plangere penala ca nu plateste imediat ce am hotararea sau trebuie sa astept 3 luni?
Fiind în Danemarca, nu faceți nimic cu plangerea penala, nu aveti decât sa așteptați cât durează cu procedura executarii sau sa executați direct i Danemarca sa contactați un avocat acolo, sa faca ce de fqcut cu
hotararea și apoi pusa în executare.
Daca copilul dvs e major, nu mai puteți face asta
In Danemarca difera procedura, are mi multi pasi, difera si legea aplicabila stabilirii pensiei, e diferit. Inclusiv modlitatea de colaborare cu autoritatile romane difera la Danemarca.
Oricum, sunt 8 luni, nu e un timp indelungat raportat la cat dureaza, in mod normal, procedurile. Poate reusim astfel sa vedem ca Romania nu are timpi mari pentru procedurile juridice.
Fie va documentati, sunati, va agitati, fie asteptati o finalizare, fie angajati pe cineva. Danemarca nu coopereaza judiciar in acest domeniu cf. regulamentelor UE. Exista mai multe autoritati, sunt locale, centrale, in functie de unde vine hotararea si in baza a ce...
Danemarca trateaza dsiferit cererile de pensie copii daca hotararea este sau nu daneza. Daca nu e, atunci autoritatea centrala e diferita in functie de temeiul juridic in baza caruia ii e inaintata cererea.
Uneori, autoritatile daneze analizeaza si pe fond hotararea. Daca debitorul nu vrea sa plateasca e o alta analiza.
Intr-un final insa, cand se ajunge sa se plateasca, aceasta se executa ca o datorie publica.
Ce am facut eu pentru clienti a mancat timp si nervi, discutii de la autoritati municipale pana la autoritati centrale, unele administrative, altele speciale de familie. Nu sunt pasii oficiali de care mi-a spus toata lumea si am lucrat cot la cot cu clientul. Nu stiu sa spun daca a durat mai putin, cert e ca unii pasi sunt la discretia statului danez si acolo au ajutat demersurile suplimentare.
Oricum ar fi, dureaza, daca nu aveti 2 ani de la cerere, fie asteptati, fie incepeti sa cititi site-uri daneze. Greu, dar gasiti si in engleza unele informatii. Traduse aproximativ, dar sunt.
Eu vad o problema cu faptul ca nu e definitiva hotararea si nu stiu daca ati notificat debitorul, daca i-ati dat termen, daca ati trecut imediat la executare sau cum ati procedat. Exista lege si mai exista buna-credinta in aplicarea legii.
Nu va pot da pasii, legal transmiteti cererea catre MJ si asteptati.
Procesul a inceput in 2022, in 2023 s-a facut apel, luna aceasta urmeaza sa se dea hotararea definitiva. Cu ce afecteaza faptul ca au trecut 2 ani? Certificatul de executare european a fost trimis la autoritatea centrala daneza si am primit raspuns prin posta ca sunt multe cazuri si sa astept. Ce ma deruteaza este ca mi-au inapoiat actele originale prin Ministerul Justitiei, prin care le-am si trimis. Ati intampinat si dumneavoastra aceasta situatie sa vina actele inapoi si totusi sa se ocupe de caz? Atunci am trimis hotararea de anul trecut. Multumesc pentru cele scrise anterior.