avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum scap de o proprietate inutila? Va rog sa ma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum scap de o proprietate inutila? Va rog sa ma ajutati cu un ...

Cum scap de o proprietate inutila?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Eu am o locuinta care este proprietatea mea, dar pe care, din pacate, nu o pot intabula, intrucat atunci cand am achizitionat-o eram despartita in fapt de doi ani, insa nu se pronuntase hotararea de divort. Ulterior am obtinut divortul. Intre timp au trecut 30 de ani de cand am achizitionat locuinta. Fostul sot nu a revendicat niciodata imobilul respectiv, intrucat stia ca nu mi-a dat nici un ban pentru achizitionarea lui. Pana acum eu nu am intreprins nimic pentru intabularea imobilului, intrucat acolo au domiciliat parintii mei. Recent ei au decedat, iar eu vreau sa intabulez locuinta si s-o vand, caci sunt in varsta, am venituri modeste si nu imi mai pot permite s-o intretin. Insa, nici un notar nu vrea sa o intabuleze fara declaratia de renuntare a fostului sot. Intre timp el a decedat, iar eu nu-i pot convinge pe succesorii lui sa dea declaratie in favoarea mea. Nu vreau nici sa recurg la calea lunga si costisitoare a actiunii in instanta. Efectiv vreau sa scap de acest imobil care nu imi aduce nici un folos, dimpotriva, ma obliga la cheltuieli si responsabilitati pe care nu mi le permit.
Exista o cale legala de a scapa de aceasta proprietate? Sunt dispusa sa o donez, insa si donatia e un act translativ de proprietate care nu se poate face decat dupa intabularea imobilului. Sunt intr-un cerc vicios. Cum ies din el?
Cel mai recent răspuns: razvan.one , utilizator 19:13, 1 Noiembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc! Nu am neglijat proprietatea, am intretinut-o, am platit impozitul pe locuinta si toate utilitatie, la zi. Pana acum nu s-a pus problema sa fac un act de dispozitie, caci acolo au locuit parintii mei pana au decedat. Da, am neglijat intabularea, insa nu am considerat-o necesara pana acum, cand efectiv vreau sa scap de ea, caci nu-mi aduce nici un folos.
La divort sotul a declarat ca nu are nici un fel de pretentii materiale, insa partaj oficial nu am facut niciodata.
Ma gandesc, printr-o actiune in constatarea uzucapiunii, as putea rezolva problema?
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
O soluție pentru dumneavoastră ar fi să găsiți un cumpărător interesat și să încheiați un antecontract de vânzare cumpărare, care nu presupune intabulare obligatorie. Puteți conveni prin acest antecontract că promitentul cumpărător se va ocupa în locul dumneavoastră de partaj și de intabulare, iar în schimb dumneavoastră nu-i luați avans la semnarea antecontractului și stabiliți un preț mai mic, sub prețul pieței (apropo, vă asigur că chiar dacă discutăm de Craiova, prețul unui apartament e tot de câteva zeci de mii de euro). Puneți și o clauză că, dacă după partaj nu vă prezentați la notar pentru semnarea contractului de vânzare cumpărare, cumpărătorul poate obține hotărâre judecătorească care ține loc de contract de vânzare cumpărare. Îi mai semnați promitentului cumpărător și o procură notarială ca să se ocupe el de tot în locul dumneavoastră.
Multumesc frumos, este o idee buna. Dar daca, pana la urma, sa zicem ca potentialul cumparator nu va reusi obtina partajul, in locul meu, ce se va intampla? Si oricum, e posibil ca acest proces sa dureze, iar eu intre timp voi fi nevoita sa platesc cheltuielile de intretinere si impozitul.
Nu ar fi mai buna o vanzare de drepturi litigioase?
Of, ce situatie!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dumneavoastră aveți un drept de proprietate, nu niște drepturi litigioase legate de un drept pe care-l pretindeți, dar nu e încă în patrimoniul dumneavoastră.

Dacă chiar nu vă interesează banii, mai puteți încerca asta (deși s-ar putea să vă loviți din nou de problema intabulării):

Art. 889 Cod civil

Renunţarea la dreptul de proprietate

(1) Proprietarul poate renunţa la dreptul său printr-o declaraţie autentică notarială înregistrată la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară pentru a se înscrie radierea dreptului.

(2) În acest caz, comuna, oraşul sau municipiul, după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local, cu respectarea dispoziţiilor legale privind transferul drepturilor reale imobiliare, dacă o altă persoană nu a solicitat înscrierea în temeiul uzucapiunii.

(3) În situaţia bunurilor grevate de sarcini reale, unitatea administrativ-teritorială care a preluat bunul este ţinută în limita valorii bunului.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2024
Alexandru Surcel, Avocat
Multumesc frumos pentru raspuns! Da este o idee foarte buna, la care voi recurge in situatia in care nu pot rezolva altfel. Insa, ca si dvs., ma tem ca aceasta renuntare sa nu fie conditionata de intabulare. Doamne, in ce cerc vicios ma gasesc! In Romania nici sa scapi de o proprietate nedorita nu poti. Voi ajunge falita doar pentru ca nu pot scapa de ea. Aberant! M-am gandit si sa nu mai platesc datoriile si sa ma execute silit, fie ANAF-ul, fie administratia de proprietari, insa nu e nici o garantie ca va fi scoasa la licitatie garsoniera, creditorii putand opta pentru a imi pune poprire pe pensie, ori a imi executa locuinta in care locuiesc acum si care e exclusiv pe numele meu, e intabulata si nu e grevata de nici o sarcina. Groaznic!

Alte discuții în legătură

Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Soția dorește să renunțe la dreptul la proprietate asupra garsonierei pe care o avem împreună. ce documente trebuie făcute? majestik majestik Sotia dorește să renunțe la dreptul la proprietate de la garsoniera pe care o avem împreună. Ce documente trebuiesc făcute si cu aproximație cam cât ar ... (vezi toată discuția)