avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava de gaz de pe scara, comuna sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava de gaz de pe scara, comuna sau nu?

Buna ziua,

Se da urmatoarea situatie.
Majoritatea apartamentelor din bloc au pus centrala proprie, in afara de 3 (printre care si eu).

In urma unei verificari ni s-a spus ca teava de gaz de la bransamentul centralizat, adica cea pe care o folosesc doar cele 3 apartamente, este foarte veche si trebuie inlocuita, plus montat electrovalva si senzori pe casa scarii.

As dori sa stiu daca aceste cheltuieli ar trebui sa fie comune asociatiei de proprietari (indiferent daca au centrala proprie si teava de gaz separata) in baza legii HG 1588/2007 art 32, sau daca se plateste doar de cei bransati la sistemul centralizat.

Presedinta asociatiei a spus ca pretul lucrarii se va imparti doar intre cele 3 apartamente si ca cel mai bine ar fi sa renuntam toti la 3 la gazul centralizat si sa se taie teava. A mai spus ca daca celalti doi vor renunta si eu nu, va trebui sa suport intregul cost.

Multumesc,
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2024
Glstanc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nivea , utilizator 01:33, 21 Noiembrie 2024
Buna ziua

Aveti si o lege sau un articol care sa sustina cele spuse?

Eu v-am prezentat citatele din Legea 196/2018 care e foarte clara

Atat timp cat o instalatie este parte comuna din condominiu, incetarea destinatiei de folosinta comuna nu se poate face decat cu acordul tuturor proprietarilor. In lipsa acestuo acord, instalatia ramane in folosinta comuna.

De asemenea, tot aceeasi lege scrie foarte clar ca niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;

Articolul 75
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

Articolul 44
(1) Încetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
Dupa ideea dvs., apartamentele care au ramas racordate la teava veche, ar urma, sa plateasca si cota parte la revizia/ intretinerea/ inlocuirea si a tevii noi la care sunt racordate apartamentele cu centrala proprie.
Pentru apartamentele cu centrala fiecare vecin a semnat propriul contract cu furnizorul de gaze. Nu e nimic comun.

Pentru gazul centralizat responsabila e asociația de proprietari din care face parte toată lumea.

Ma interesează sa aflu cum ar trebui sa se aplice legea, nu dacă e corect sau nu din punct de vedere moral.

POPA GHEORGHE a scris:

Dupa ideea dvs., apartamentele care au ramas racordate la teava veche, ar urma, sa plateasca si cota parte la revizia/ intretinerea/ inlocuirea si a tevii noi la care sunt racordate apartamentele cu centrala proprie.

Buna ziua

Cum ati tras aceasta concluzie? Ati citit legea 196/2018?

Eu am spus foarte clar. Conform legii 196/2018:
- niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
- teava de gaze initiala a blocului este parte comuna

La reparatia proprietatii comune sunt obligati sa participe toti proprietarii, indiferent ca folosesc sau nu acea parte din proprietatea comuna.

Nu este ideea mea, e legea.

De ce ar participa proprietarii legati la teava proprietate comuna la intretinerea altei tevi?

Cand/daca proprietarii care au ramas legati la teava veche vor vrea sa se branseze la teava noua (sa aiba contracte individuale) atunci vor plati celor care au facut investititia initiala partea lor si apoi vor contribui impreuna cu cei care folosesc noua teava la intretinerea ei.

POPA GHEORGHE a scris:

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
...............
Cand/daca proprietarii care au ramas legati la teava veche vor vrea sa se branseze la teava noua (sa aiba contracte individuale) atunci vor plati celor care au facut investititia initiala partea lor si apoi vor contribui impreuna cu cei care folosesc noua teava la intretinerea ei.

Asta ziceam si eu, dar depinde de vointa celor 3 proprietari care tre sa judece situatia ce-a mai favorabila pentru dansii.
Pe de alta parte, am mai scris:
...........teava comuna care alimenteaza cu gaze pe cei 3 proprietari este infinit mai buna decat tot ce se construieste acum. Va garantez. Este teava speciala, mult mai groasa in "carne" si poate fi folosita multi ani de-acum inainte. Faza este ca depinde cine ......
a facut verificarea. Nu cumva "unu" direct interesat? Intreb si eu !

Alte discuții în legătură

Terasa bloc inundatii repetate- responsabilitate reparatii tavan? Irina.0 Irina.0 Buna ziua, in urma inundațiilor repetate din cauza terasei blocului ce nu era reparata si a infundarii tevii pluviale, administratia blocului nu vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza cheltuielile de reparatii parti comune la bloc? Belpheg0r Belpheg0r In condominiul din Aleea Avrig 14 bloc P6 cu 3 scari a cite 44 apartamente (total 132 apt.) a avut loc o avarie la una din coloanele verticale de apa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in cadrul asociatiei avem un bloc cu 10 etaje la parterul ... elevic elevic Buna ziua. In cadrul asociatiei avem un bloc cu 10 etaje la parterul caruia se afla si spatii comerciale.Toti proprietarii si-au instalat centrala termica ... (vezi toată discuția)