avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava de gaz de pe scara, comuna sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava de gaz de pe scara, comuna sau nu?

Buna ziua,

Se da urmatoarea situatie.
Majoritatea apartamentelor din bloc au pus centrala proprie, in afara de 3 (printre care si eu).

In urma unei verificari ni s-a spus ca teava de gaz de la bransamentul centralizat, adica cea pe care o folosesc doar cele 3 apartamente, este foarte veche si trebuie inlocuita, plus montat electrovalva si senzori pe casa scarii.

As dori sa stiu daca aceste cheltuieli ar trebui sa fie comune asociatiei de proprietari (indiferent daca au centrala proprie si teava de gaz separata) in baza legii HG 1588/2007 art 32, sau daca se plateste doar de cei bransati la sistemul centralizat.

Presedinta asociatiei a spus ca pretul lucrarii se va imparti doar intre cele 3 apartamente si ca cel mai bine ar fi sa renuntam toti la 3 la gazul centralizat si sa se taie teava. A mai spus ca daca celalti doi vor renunta si eu nu, va trebui sa suport intregul cost.

Multumesc,
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2024
Glstanc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nivea , utilizator 01:33, 21 Noiembrie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Glstanc a scris:

Buna ziua,

In urma unei verificari ni s-a spus ca teava de gaz de la bransamentul centralizat, adica cea pe care o folosesc doar cele 3 apartamente, este foarte veche si trebuie inlocuita, plus montat electrovalva si senzori pe casa scarii.


domnul Bogdan Gri a raspuns partial si a dat sperante celui care a pus intrebarea neintelegand explicatia domnului GRECU si nici a domnului POPA Gheorghe. Practica domnului GRECU il face sa spuna corect din start ca nu este asa.

Teava de gaz care trebuie inlocuita ar trebui teoretic legal inlocuita si achitarea tevii de toti.
Modernizarea tevii in schimb respectiv montatul de electrovalve si senzori pe casa scarii trebuie decisa de doua treimi din totalul proprietarilor asa ca e cazul sa isi faca contract individual si sa se branseze la teava noua.

Legea 196/2018
[ link extern ]

ART. 51
Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul
total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului,
cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând
imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate
folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației
condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.


Chiar si asa presupunand ca teava ramane functionala reviziile vor fi suportate doar de beneficiai (Repartizare cheltuieli pe beneficiari conform legii )respectiv cei 3 si nu este convenabil cum a spus domnul POPA GHEORGHE.
.
Concluzia este simpla:
Mergeti cu valul ca nu fac rau cei ce s-au separat pentru a avea cntract individual.
Va treceti la teava noua cu contract individual si scapati de teava veche.Un cost putin mai mare la bransare dar un beneficiul mare atat la revizii unde le negociaza la comun si e mai ieftin precum si la beneficii cum ar fi o centrala individuala.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
w_v_w_v, utilizator
Buna ziua

Din pacate nu aveti dreptate.

Modul de repartizare al chletuielilor e descris foarte clar in lege. Cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună se repartizeaza pe cota-parte indiviza. Nu pe beneficiar.

legea 196/2018 spune:

Articolul 75
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere

Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;

Articolul 88
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul și gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, căldură, gaze, energie electrică, deșeuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spațiilor comune - boxe, casa scării, holuri, spațiu ghenă, terasă etc.; gestiunea financiară; gestiunea contractelor cu caracter individual; întreținerea interfonului și a părții de instalație din interiorul proprietății individuale; verificarea metrologică a contoarelor individuale de energie termică, în cazul distribuției orizontale; reviziile instalaților interioare de gaze, apă și încălzire; alte servicii individuale către proprietari.
Are dreptate doamna si domnul Grecu. Ati umplut pagina cua rticole irelevante.
E proprietate comuna teava si ar implica costurile tuturor doapr pentru inlocuirea tevii.
Modernizarea care implica montarea de electrovalve si senzori pe casa scarii implica acordul a doua treimi care au decis deja ca nu vor face asta.
Degeaba insistati cu articole peste articole ca va lipseste simptul practic.
Teava de gaz comuna este de multe ori prin bucatariile oamenilor si pot fi 4 coloane de obiceii pe o scara de bloc adica in cazul asta 3 proprietari sa fie racordati la 3 tevi diferite nu toti pe aceeasi coloana.
Deci nici macar nu ar fi profitabil sa se inlocuiasca 3 trasee in loc de unul cu contoare separate.
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2024
ricadinas, utilizator
Buna ziua

Sunt de acord ca practic si economic e mai avantajos pentru toata lumea ca cei care au ramas pe teava veche, proprietate comuna sa se branseze la noua teava.

Si sunt de acord ca s-a ajuns aici pentru ca asociatia nu a procedat corect de la inceput. Trebuia schimbata de la bun inceput teava proprietate comuna, fiecare proprietar sa aiba bransament si contor separat pt gaze si atunci scuteau o gramada de probleme.

Si chiar sunt de acord ca legea 196/2018 ar trebui revizuita in anumite privinte. Inca exista obligatia notificarii prin tabel sau scrisoare recomandata, in 2024 cand nu stiu cate persoane mai folosesc scrisorile. Se tot chinuie de ceva timp sa adauge si posibilitatea notificarii prin mijloace electronice.

Dar, asa cum e, buna, rea, legea e lege. Si toate sunt bune si frumoase, practice si cum vreti dvs, pana cand unul nu e de acord. Si atunci totul de rezuma la ce spune legea. Judecatorul nu va aprecia ce e practic si ce nu. Se va uita la ce scrie in lege. Iar legea e clara.

"Modernizarea" de care vorbiti, anume instalarea detectoarelor este o obligatie legala. Nu stiu in ce masura se poate supune votului indeplinirea unei cerinte legale. Se poate supune votului firma, oferta etc... Nu daca trebuie sau nu instalate.

Prin urmare:
- inlocuirea tevii, proprietate comuna, e cheltuiala comuna conform legii.
- montarea de electrovalve si detectoare este o obligatie legala.

Ca in asociatie decid ca ar fi mai bine sa foloseasca cu totii noua teava, absolut.
Orice obligatie de modernizare fie ea si legala se face cu acordul a doua treimi.
Daca locatarii nu au bani nu hotaresc sa face ceva ce nu doresc indiferent ca e obligatoriu legal.
Vedeti ce se intampla cu repartitoarele si obligatia legale de a le avea. Nu doresc oamenii nu le pun.

As a ca terminati cu raspunsurule astea ca vi-a explicat clar ca nu e asa.
Nu mentine nimeni o teava vrchr cand e calar ca evolutia duce la contracte individuale.
Am.vazut ca aceleasi raspunsuri gresite le dati si cu cu cheltuielile unei scari cand este asociatie din mai multe scari.
Cheltuielile se individualizeaza.
Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2024
Nivea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terasa bloc inundatii repetate- responsabilitate reparatii tavan? Irina.0 Irina.0 Buna ziua, in urma inundațiilor repetate din cauza terasei blocului ce nu era reparata si a infundarii tevii pluviale, administratia blocului nu vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza cheltuielile de reparatii parti comune la bloc? Belpheg0r Belpheg0r In condominiul din Aleea Avrig 14 bloc P6 cu 3 scari a cite 44 apartamente (total 132 apt.) a avut loc o avarie la una din coloanele verticale de apa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in cadrul asociatiei avem un bloc cu 10 etaje la parterul ... elevic elevic Buna ziua. In cadrul asociatiei avem un bloc cu 10 etaje la parterul caruia se afla si spatii comerciale.Toti proprietarii si-au instalat centrala termica ... (vezi toată discuția)