avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua , dupa decesul tatalui as dori sa am un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua , dupa decesul tatalui as dori sa am un extras de compt ...

Buna ziua , dupa decesul tatalui as dori sa am un extras de compt de la banca unde are contul ...nu am act de mostenitor ..nici un alt act , am inteles ca un certificat de deces este suficient?
Nu doresc sa am acces la banii din cont ci...sa am informatii du 5 ani
in urma ....va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:53, 20 Noiembrie 2024
Sunt aceleasi reguli ca si la noi, ca si bancile din Romania respecta aceleasi reguli din UE. Din auzite puteti si la noi, dupa lege insa nu. Pentru ca si la noi si in UE secretul bancar este respectat si se pot obtine informatii in anumite conditii restrictive.
Pot si bancile din Romania , din punct de vedere tehnic , sa scoata aceste extrase . Doar ca nu puteti avea dvs. acces la ele , din punct de vedere legal .
În România sunt date cu caracter personal. Banca nu va oferă nicio informație fără un certificat de moștenitor sau un certificat de calitate de moștenitor. În ambele situații, este obligatorie prezenta la notar a tuturor moștenitor. Dacă unul nu este de acord, va adresați instantei.
Notarul poate emite o adresa prin care sa solicite băncii eliberarea unui extras cu suma care mai este acum în cont.
Istoricul tranzacțiilor nu ii este transmis de către banca și nici nu este relevant pentru notar.
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2024
raluk0207, utilizator
Buna ziua

Vedeti decizia nr. 9/2024 a ICCJ: "Moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind."

Deci, in calitate de mostenitor puteti obtine informatii legate de soldurile conturilor.

Insa, pentru a obtine istoricul tranzactiilor efectuate inainte de deces, trebuie ca mostenitorii sa ofere o justificare.
deci cu certificatul de calitate de mostenitor pot sa ma prezint la banca ...dar ce intelege ti prin "orferii o justificare" ...singur la notar pot obtine acest certificat in calitaté de mostenitor? in absenta fratelui meu vitreg care traieste in australia ...si nu mai are de gand sa auda de orice?

Alte discuții în legătură

Pot solicita băncii un extras de cont al defunctului pe baza declarației de acceptare a moștenirii? Îmi trebuie la dezbaterea succesiunii favex favex Cu o declaratie de acceptare expresa a mostenirii, deci in perioada de optiune succesorala, pot solicita bancii un extras de cont al defunctului de la momentul ... (vezi toată discuția)
Succesiune. cont bancar ContSters267790 ContSters267790 a murit socrul meu si consoarta a gasit/aflat ca are un cont la o banca romaneasca cum aflu soldul contului respectiv? nu de alta ......dar ma gandesc la ... (vezi toată discuția)
Am dezbatut succesiunea tatalui meu si in certificatul de mostenitor ... Isabela30 Isabela30 am dezbatut succesiunea tatalui meu si in certificatul de mostenitor nu rezulta ca el ar fii avut si datorii dar se pare ca ar fii luat un credit si am gasit ... (vezi toată discuția)