Buna ziua,
Am primit interdictie sa conduc pe teritoriul Romaniei pentru cam fost condamnat la amenda penala.
Mi a expirat interdictia pe 7 decembrie.Problema e ca nu mai am permisul belgian,iar cei din Romania nu vor sa mi l preschimbe pentru ca am cazier.Pai eu mi am platit amenda ,am ispasit pedeapsa de 1 an. Am vb cu un avocat si am dreptul sa il.schimb. Cei din belgia mi am confirmat ca nu este anulat si am dreptul sa conduc ,am accesat baza de date Resper si apar cu drept de condus
Nu pare ca valabilitatea permisului e problema. Totusi, nu sunt sigura ca raspunsul e dat legal, in scris, ca sa puteti actiona. Nu-mi dau seama daca e o problema reala sau doar va plimba saau necunoastere, desi nu prea cred sa fie ultima. Penultima e des intalnita...
Este o problema de valabilitate permis, pentru ca a fost transformata in asa ceva de fostul detinator al permisului belgian:
- Belgia nu i-l da inapoi pentru ca nu mai e rezident
- Romania nu il preschimba pentru ca OMAI 163/2011 nu permite peschimbarea celor cu cazier
Practic, legislatia noastra stia o singura varianta, data de articolele 114^1 si 115 , daca statul care a emis permisul nu pedepseste infractiunea, Romania aplica doar interdictia de a circula pe teritoriul nostru, 1 an, apoi poate circula si aici, daca statul in cauza pedepseste infractiunea, atunci o aplicam si noi.
Acum e un caz care nu se "potriveste" cu OUG 195/2002 si poate fi vazuta ca un fel de trimitere la plimbare.
Daca era anulare de permis, se aplica art. 24 alin 6 si se putea da examen, dupa 6 luni.
Dar situatia descrisa nu se potriveste, pemisul n-a fost anulat.
Articolul 5
Nu pot fi preschimbate cu documente similare românești, chiar dacă au fost eliberate de autoritățile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1), următoarele categorii de documente:
..................................................
e) permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 336^1, 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2) - (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, sau pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, ori cărora li s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția cazurilor în care s-a împlinit termenul de 1 an prevăzut la art. 114^1 din ordonanța de urgență și a intervenit una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) lit. a) - e) din ordonanța de urgență.
Exceptia e doar reabilitarea.
Daca ar permite si preschimbarea celor care au cazier, inseamna ca nu s-ar mai cere cazierul, dar se cere in lista documentelor de la dosar ("e) consimțământul expres al solicitantului în vederea eliberării extrasului de pe cazierul judiciar.").
I-ar fi acceptat dosarul din prima, ati si zis ca nu e vorba de necunoastere din partea functionarilor de la DRPCIV.
Permis spania
ContSters110304
buna ziua. incerc sa caut pe internet legea preschimbarii permiselor de conducere emise de catre alte state si fiind multi care posteaza aiurea, nu gasesc ceva ... (vezi toată discuția)