avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea unei hotarari judecatoresti ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea unei hotarari judecatoresti civile-litigiu de munca

Buna ziua.Am o mare nedumerire,cum este posibil ca in anul de gratie 2010 sa avem un sistem juridic asa de greoi si complicat?Sa ma explic: Am o hotarare judecatoreasca impotriva firmei la care am lucrat,hotarare definitiva care a fost comunicata de tribunal tuturor partilor,adica si firmei in cauza.Aceasta insa nu a pus in aplicare hotararea judecatoreasca.Acum eu ar trebui fie sa ma adresez unui executor judecatoresc (pe care trebuie sa-l platesc#-o,dar nu am banii necesari,fiind somer datorita firmei impricinate),fie sa fac o plangere penala, la parchetul de pe langa tribunalul care a dat hotararea judecatoreasca.Acum vin si intreb.:..daca este o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie si firma respectiva nu o pune in alicare,de ce este nevoie de tot acest circ cu executor judecatoresc si plangere penala,cand doar de aceea sa infiintat tribunal special pentru conflicte de munca....sa se rezolve mai urgent problemele legate de conflictele de munca. Deci sa concluzionez: eu care am fost privat de dreptul meu legal ,din vina angajatorului, tot eu care am castigat in instanta sunt pus pe drumuri si lasat la bunul plac al angajatorului de a respecta sau nu O HOTARARE JUDECATOREASCA#-o:stunned:....in ce secol traim????Multumesc de atentie si va sunt recunoscator pentru orice sugestie pe care mi-o puteti da.=D>
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
cristi2306, utilizator
Tot ce au spus ante-postatorii este corect.

Pot doar sa va mai spun ca angajatorul, prin neexecutare, pierde ceva (de obicei): salariile pe care, in majoritatea hotararilor judecatoresti, trebuie sa le plateasca pana la reintegrare. Desi infaptuirea jusitiei poate parea greoaie (desi parerea mea e ca nu este greoaie in acest caz, ci doar usor frustranta pentru dvs.)in acest moment amanarea pe care o cauzeza angajatorul va fi platita tot de el, prin salarii catre dvs., pana la data reintegrarii efective.

stan petru-radu a scris:

Va inteleg...asa prevede insa legea, nu numai la noi - in plus, fara acea hotarare definitiva si irevocabila nu va puteati adresa executorului. Asadar infaptuirea justitiei in adevaratul sens al cuvantului parcurge mai multe etape si ele cad de cele mai multe ori in "sarcina justitiabililor!"
Multumesc....Offff adevarat ca pana la dumnezeu te mananca sfintii.:((#-oX-(
smeagull a scris:

Tot ce au spus ante-postatorii este corect.

Pot doar sa va mai spun ca angajatorul, prin neexecutare, pierde ceva (de obicei): salariile pe care, in majoritatea hotararilor judecatoresti, trebuie sa le plateasca pana la reintegrare. Desi infaptuirea jusitiei poate parea greoaie (desi parerea mea e ca nu este greoaie in acest caz, ci doar usor frustranta pentru dvs.)in acest moment amanarea pe care o cauzeza angajatorul va fi platita tot de el, prin salarii catre dvs., pana la data reintegrarii efective.


Multumesc de raspuns...dar cred ca nu ati inteles prea bine..:)..nu este vorba despre reintegrare ci despre acordarea de salarii compensatorii,asa ca tot ce poate pierde angajatorul...este doar dobanda la salariile compensatorii ceea ce nu este o suma care sa-l sperie nici daca pune in aplicare hotararea judecatoreasca peste 25 de ani.X-(#-o
Asa este, ratinoamentul meu nu se mai aplica in cazul in care nu discutam de contestarea concedierii, ci doar de salarii compensatorii. Insa din mesajele dvs. nu aveam cum sa inteleg acest lucru, fiindca, pana acum, nu l-ati spus. :)
Tot ce am stiut din mesajul dvs. este ca sunteti somer, de unde am presupus (de acee am si spus ""de obicei") ca ati contestat concedierea, nu ca ati cerut drepturi banesti.

In tot cazul, dvs. nu trebuie sa asteptati 25 de ani executarea fara sa faceti nimic...Se poate prescrie dreptul de a mai cere executarea silita in acest caz.

Faceti cum v-au indrumat colegii mai sus: incepeti cu o simpla solicitare catre fostul angajator (cu nr. de inregistrarea sau trimisa cu confirmare de primire), in care sa ii avertizati ca veti depune plangere penala si veti demara executarea silita (ale caror cheltuieli le va suporta tot angajatorul, in final).
Mie, posibilitatea de a depune plangere penala pentru neexecutarea hot. jud. in 15 zile de la solicitare mi se pare un instrument foarte eficace pe care il aveti la indemana doar in dreptul muncii, si ar fi pacat sa nu il folositi. Daca nu acum, atunci cand. Nu costa, nu doare si nu poate avea consecinte negative pentru dvs.
Conform L168/1999, daca angajatorul nu executa hotararea definitiva si irevocabila, aceasta se considera infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau amenda.De asemenea, din cate stiu eu, executorul judecatoresc isi incaseaza contravaloarea prestatiei de la cel care are de plata suma, asa ca e posibil sa nu te coste nimic. Executorul poate bloca conturile societatii de la care ai de recuperat suma respectiva. Deci se pare ca toate atuurile sunt totusi in mana ta! Succes!

Alte discuții în legătură

Executare hotarare comerciala bubu.g bubu.g Am o sentinta pronuntata de Curtea de Apel sectia contencios administrativ si fiscal, litigiu comercial intre 2 societati comerciale, valoarea litigiului ... (vezi toată discuția)
Mod de aplicare hotarare judecatoreasca gh3gh1 gh3gh1 la societate s-a primit o hotarare judecatoreasca prin care anumiti salariati au castigat in instanta anumite drepturi salariale restante. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Legalizare sentinta emilalex emilalex buna ziua, in materie de succesiuni, sentintele trbuie legalizate cu mentiune definitiva si irevocabile sau trebuie investite cu formula executorie? am facut ... (vezi toată discuția)