vlad stefan a scris:
Pentru Antoanela care iata ce spune.
"nu stiu unde scrie ca notarii sunt pe acelasi rang cu judecatorii, desfasurand o activitate de ordine publica...poate, cel mult de afectatiune publica, precum avocatii( natura juridica a activitatii notariale si avocatiale fiind apropiata)"
Antoanela, nu am spus ca notarii sunt pe acelasi rang cu judecatorii. Am spus doar ca atat judecatorii cat si notarii indeplinesc un serviciu public, un serviciu de autoritate publica. Avocatul nu indeplineste un serviciu de autoritate publica.
Daca te uiti in Legea notarilor publici36/1995(art 3 si 4) o sa observi ca legea stabileste in mod expres caracterul de serviciu public si de autoritate publica a activitatii notarului. Si pentru ca nu stiai acest lucru, ma bucur sincer ca astazi ai mai invatat ceva. Intr-adevar, la prima impresie notarii sunt la fel ca si avocatii. Stupoare insa! Nu este asa! Desigur ca omul simplu cand se duce la notar sau avocat nu sesizeaza nici o diferenta. Noi insa fiind persoane cu pregatire temeinica in domeniu juridic, o facem. Sau ar trebui sa o facem.
Si inca ceva. Si executorii judecatoresti indeplinesc un serviciu de interes public actele acestuia fiind acte de autoritate publica( a se vedea art 2 din Legea 188/2000). Deci astazi ai aflat de fapt doua lucruri noi.
Nu voi continua acesat polemica...sunt scrise carti in care e dezbatuta pe larg natura juridica a activitatii notariale
nefiind asimilata in nici un caz unui serviciu public( nici macar din p.d.v.fiscal)..cel putin dupa Revolutie cand s-au privatizat.
Nu voi spune decat atat...daca exista pregatire, cum spuneti , nu vad de ce exista teama de examen....Si eu , ca si altii, sustinem ca sunt pregatititi, si
am probat asta prin promovarea examenelor profesionale....
Sau, ma rog, nici cu asta nu sunteti de acord...?
Si apoi cum va explicati ca in toate tarile Uniunii Europene, si nu mai vorbim de America admiterea in Barou este unul din cele mai grele examene...oare chiar n-or cunoaste de loc natura juridica a profesiei?