Prin Decizia nr. 109 / 09.02.2010 pronuntata in dosarul nr. 3324D/2009, Curtea Constitutionala a ADMIS EXCEPTIA DE NECONSTITUTIONALITATE A DISPOZITIILOR O.U.G. nr. 159/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
:hammer:Asta inseamna ca a picat si ultima tentativa a domnilor avocati din baroul lui Zamfirescu de a incerca sa elimine baroul lui Bota!
Nu pot decat sa rad fiindca doveste neputinta lor!
B-)
Voi cum percepeti faptul ca UNBR-ul a hotarat ca examenele din februarie sa se dea, cu toate ca OUG 159/2008 a fost declarata neconstitutionala. Am inteles, inca nu s-a publicat in M.O., insa ce se intampla daca se va publica decizia CC in MO cu o zi inainte de examen? De la data publicarii deciziei, timp de 45 de zile sau pana la o noua OUG, prevederile care au fost declarate neconstitutionale sunt suspendate de drept. :-/
Eu interpretez asta ca o sfidare a legii , sfidare cauzata de foame .
Atata timp cat ministrul Justitiei din Romania este ginerele lui Zamfirescu , o sa tot fie incalcari ale legii de genul asta !
Inteleg ca astfel art 16 alin 1 ,modficat se suspenda.
In opinia mea ,chiar si examenul de stagiar nu ar trebui sa se desfasoare. De ce spun asta? Pentru ca prevede organizarea la nivel national ,in sensul un examen organizat de catre UNBR ,intr-un singur loc.
Cum era inainte? Se organiza examenul de fiecare barou in parte ,sub " obladuirea" UNBR. Prin suspendarea art .16 ,se produc 2 efecte:
1.Organizarea examenului la nivelul fiecarui barou
2. Cei cu vechime intrare in profesie fara examen
Hotararea nr. 717 din 13.02.2010 a consiliului UNBR privind implicatiile deciziei nr. 109 din 09.02.2010 (nepublicata) a Curtii Constitutionale, prin care a fost declarata ca neconstitutionala OUG 159/2008:
1. Se constată că în raport de dispoziţiile art. 147 din Constituţia României şi ale art. 31 alin (3) din Legea nr. 47/1992 a Curţii Constituţionale „Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei” şi dispoziţiile art. 62 alin (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative „abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial”, chiar şi după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei nr. 109 din 09.02.2010 a Curţii Constituţionale dispoziţiile art. 16 alin (2) şi (3) şi ale art. 161 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, în forma anterioară intrării în vigoare a OUG nr. 159/2008 sunt şi rămân abrogate până la adoptarea unui act normativ de natura celui prevăzut de
art. 147 din Constituţia României.
În consecinţă, nu pot fi soluţionate cererile de primire în profesie cu scutire de examen care s-ar întemeia pe aceste dispoziţii legale, chiar şi după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei nr. 109 din 09.02.2010 a Curţii Constituţionale.
2. Se constată că potrivit art. 61 alin (2) din Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, hotărârile Congresului Avocaţilor sunt obligatorii pentru toate organele profesiei astfel încât hotărârea Congresului Avocaţilor din anul 2009 privind aplicarea consecventă a regulii legale a primirii în profesie pe baza unui examen, se impune a fi respectată.
3. Consiliul UNBR, pe baza votului majoritar al reprezentanţilor de drept şi a celor aleşi ca membri ai Consiliului UNBR, constată că s-a exprimat hotărârea Consiliului UNBR ca organ al profesiei cu activitate permanentă de a se continua procedurile în curs privind desfăşurarea examenelor de definitivat în profesia de avocat (17-21 februarie 2010) şi examenele de primire în profesia de avocat - ca avocat stagiar şi pentru persoanele care s-au definitivat în alte profesii juridice - (24 – 25 februarie 2010, respectiv 24-28 februarie 2010).
4. Prezenta Hotărâre va fi adusă la cunoştinţă publică prin afişare pe site-ul UNBR, www.unbr.ro, va fi comunicată tuturor barourilor, cu atenţionarea publică a candidaţilor înscrişi la examen privind situaţia survenită pe parcursul procedurilor examenului şi a impactului pe care în raport de dispoziţiile legale în vigoare această împrejurare l-a produs.
quot]
Spuneti-mi atunci de ce au fost inscrisi ca avocati definitivi cei care au promovat examenul anterior (cel din decembrie 2008) si erau cons. jur. definitivi? Era anterior aparitiei OUG 159. In conditia declararii ei ca neconstituionala, nu ne intoarcem fix la situatia din dec. 2008?
cred ca iti pot raspunde eu, m-am aflat in aceasta situatie. Exista si persoane care desi au promovat examenul din decembrie 2008 au fost acceptate in profesie ca avocati stagiari si asta in mare parte datorita faptului ca nu au insistat in apararea dreptului lor.
In principal este vb de data intrarii in vigoare a prevederilor Ordonantei si tratamentul discriminatoriu la nivelul UNBR (in tara barourile acceptau fara probleme inscrierea in profesie ca avocati definitivi a celor definitivati in profesia juridica detinuta anterior in timp ce BB respingea aceste cereri).
Abordarea BB era nu numai nelegala, dar incalca si prevederile Constitutionale.
Personal am reusit intr-un final sa fiu publicata in tabloul avocatilor definitivi, dar nu a fost usor... a durat aproape 5 luni pana am primit decizia, timp in care mi s-au cerut fel de fel de documente, s-au cerut interpretari din partea UNBR etc.