Este corect ce a spus mai sus cineva, cu un testament tot va fi necesara dezbaterea succesorala. Se pot face si numai acte intre vii, sigur, caz in care nu mai este necesara vreo dezbatere, dar este un risc pentru dv., va limiteaza puterea de dispozitie asupra bunurilor in timpul vietii. Dar toate astea se stabilesc la o discutie mai ampla cu un avocat, intai trebuie sa va informatai si sa intelegeti bine efectele actelor, apoi alegeti.
Scopul este ca cei doi, fiu si sot, sa scape nu de succesiune, ci de eventuale partaje costisitoare. Cam la asta poate ajuta, in cazul de fata, un testament.
Testamentul este un act reglementat in Codul civil. Sigur ca el nu evita o dezbatere succesorala, insa asta nu il face inutil. Scopul lui este cu totul altul, de a lasa lucrurile intr-o ordine dorita de autorul care lasa mostenirea. Sa ramana lucrurile cum isi doreste el sau ea, asta e scopul testamentului. Si asta pare sa vrea si doamna.
Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un apartament de 3 camere cumparat cu actualul sot. Am un fiu din prima casatorie. Daca decedez inaintea sotului meu ce as putea sa fac pentru a fi sigura ca fiul meu il va lasa sa locuiasca pe sot in apartamentul comun pana cand acesta va deceda? Mentionez ca garsoniera o voi lasa fiului meu, precum si cota parte din apartament, deoarece sotul meu este de acord. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Soțul va avea 5/8 din apartament - jumătatea lui, plus 1/4 din partea dvs. -. Dacă garsoniera valorează cât jumătatea dvs. de apartament, atunci puteți dispune de jumătatea dvs. de apartament, garsoniera fiind suficientă va fiul să nu poată pretinde că i-a fost afectată rezerva succesorală. Acesta nu poate pretinde ce parte din avere îi rămâne lui, doar să nu-i fie afectată rezerva succesorală. Iar dacă garsoniera valorează mai puțin decât partea din apartament, soțul îi poate cel mult plăti diferența, sultă se numește parcă.
Art. 841
Liberalitățile, fie făcute prin acte intre vii, fie făcute prin testament, nu pot trece peste jumătatea bunurilor
dispunătorului, daca la moarte-i lasă un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasă doi copii; peste a patra parte, daca lasă trei sau mai mulți.
Florina02 a scris:
Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un apartament de 3 camere cumparat cu actualul sot. Am un fiu din prima casatorie. Daca decedez inaintea sotului meu ce as putea sa fac pentru a fi sigura ca fiul meu il va lasa sa locuiasca pe sot in apartamentul comun pana cand acesta va deceda? Mentionez ca garsoniera o voi lasa fiului meu, precum si cota parte din apartament, deoarece sotul meu este de acord. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.