avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un apartament ...

Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un apartament de 3 camere cumparat cu actualul sot. Am un fiu din prima casatorie. Daca decedez inaintea sotului meu ce as putea sa fac pentru a fi sigura ca fiul meu il va lasa sa locuiasca pe sot in apartamentul comun pana cand acesta va deceda? Mentionez ca garsoniera o voi lasa fiului meu, precum si cota parte din apartament, deoarece sotul meu este de acord. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2025
Florina02, utilizator
Multumesc.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Este corect ce a spus mai sus cineva, cu un testament tot va fi necesara dezbaterea succesorala. Se pot face si numai acte intre vii, sigur, caz in care nu mai este necesara vreo dezbatere, dar este un risc pentru dv., va limiteaza puterea de dispozitie asupra bunurilor in timpul vietii. Dar toate astea se stabilesc la o discutie mai ampla cu un avocat, intai trebuie sa va informatai si sa intelegeti bine efectele actelor, apoi alegeti.
Scopul este ca cei doi, fiu si sot, sa scape nu de succesiune, ci de eventuale partaje costisitoare. Cam la asta poate ajuta, in cazul de fata, un testament.

Testamentul este un act reglementat in Codul civil. Sigur ca el nu evita o dezbatere succesorala, insa asta nu il face inutil. Scopul lui este cu totul altul, de a lasa lucrurile intr-o ordine dorita de autorul care lasa mostenirea. Sa ramana lucrurile cum isi doreste el sau ea, asta e scopul testamentului. Si asta pare sa vrea si doamna.

Soțul va avea 5/8 din apartament - jumătatea lui, plus 1/4 din partea dvs. -. Dacă garsoniera valorează cât jumătatea dvs. de apartament, atunci puteți dispune de jumătatea dvs. de apartament, garsoniera fiind suficientă va fiul să nu poată pretinde că i-a fost afectată rezerva succesorală. Acesta nu poate pretinde ce parte din avere îi rămâne lui, doar să nu-i fie afectată rezerva succesorală. Iar dacă garsoniera valorează mai puțin decât partea din apartament, soțul îi poate cel mult plăti diferența, sultă se numește parcă.

Art. 841
Liberalitățile, fie făcute prin acte intre vii, fie făcute prin testament, nu pot trece peste jumătatea bunurilor
dispunătorului, daca la moarte-i lasă un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasă doi copii; peste a patra parte, daca lasă trei sau mai mulți.

Florina02 a scris:

Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un apartament de 3 camere cumparat cu actualul sot. Am un fiu din prima casatorie. Daca decedez inaintea sotului meu ce as putea sa fac pentru a fi sigura ca fiul meu il va lasa sa locuiasca pe sot in apartamentul comun pana cand acesta va deceda? Mentionez ca garsoniera o voi lasa fiului meu, precum si cota parte din apartament, deoarece sotul meu este de acord. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Multumesc

hotumattua a scris:

Soțul va avea 5/8 din apartament - jumătatea lui, plus 1/4 din partea dvs. -. Dacă garsoniera valorează cât jumătatea dvs. de apartament, atunci puteți dispune de jumătatea dvs. de apartament, garsoniera fiind suficientă va fiul să nu poată pretinde că i-a fost afectată rezerva succesorală. Acesta nu poate pretinde ce parte din avere îi rămâne lui, doar să nu-i fie afectată rezerva succesorală. Iar dacă garsoniera valorează mai puțin decât partea din apartament, soțul îi poate cel mult plăti diferența, sultă se numește parcă.

Art. 841
Liberalitățile, fie făcute prin acte intre vii, fie făcute prin testament, nu pot trece peste jumătatea bunurilor
dispunătorului, daca la moarte-i lasă un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasă doi copii; peste a patra parte, daca lasă trei sau mai mulți.

Florina02 a scris:

Buna ziua,

Nici eu nu apreciez ca fiind necesar testamentul, intrucat sotul va avea o cota de 1/ 2 din bunul comun(cota sa ), cat si cota de 1/ 4 din 1/ 2 , anume cota de 1/ 8.

La cota de 1/ 2 se va adauga aceasta cota de 1/ 8.

Prin urmare, sotul detine o cota majoritara din dreptul de proprietate.

Acesta se poate adresa instantei de judecata, in vederea partajarii, urmand a il despagubi pe fiul dumneavoastra cu o suma de bani , proportionala cotei-parti, din dreptul de proprietate.

Pe user nu-l intereseaza cota sotului, ci sa locuiasca acolo si dupa decesul sau. Pentru a asigura acest lucru poate stabili un drept de abitatie viager prin testament sau poate estima bunurile si le lasa mostenire direct, caz in care mostenitorii nu mai trebuie nici sa faca partajul, multi bani economisiti.
Daca sotul are 5/8 din apartament, el trebuie fie sa se inteleaga cu fiul, fie sa achite chirie pe 3/8, fie sa sdezbata succesiunea. Toate depind de venituri si de fiu. Ca sa nu ajunga aici, se poate face un testament cu vointa testatorului. Este mai simplu decat sa ai disponibila o suma de bani (care ar fi tot bun comun presupun) sau sa te asiguri ca se intelege sotul cu fiul. Tocmai ca prevede ca pot exista dificultati se poate reglementa situatia viitoare.

Alte discuții în legătură

Buna seara detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ... Raul611 Raul611 Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul ... (vezi toată discuția)
Cum se vor impartii bunurile intre fiul meu si (viitoare sotie)? istvanocsi istvanocsi Buna ziua As avea si eu o intrebare .Sunt divortat din 2006,am un fiu acum are 24 ani.Sunt intro relatie consensuala cu o doamna din 2007,care si la randul ... (vezi toată discuția)
Impartire succesiune ionita.oana1 ionita.oana1 Apelez si eu cu o problema la dumneavoastra: sotul a murit acum 3 luni si am ramas eu adica sotia si 2 fiice pe care le aveam.. As dori sa stiu la cit timp ... (vezi toată discuția)