avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un apartament ...

Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un apartament de 3 camere cumparat cu actualul sot. Am un fiu din prima casatorie. Daca decedez inaintea sotului meu ce as putea sa fac pentru a fi sigura ca fiul meu il va lasa sa locuiasca pe sot in apartamentul comun pana cand acesta va deceda? Mentionez ca garsoniera o voi lasa fiului meu, precum si cota parte din apartament, deoarece sotul meu este de acord. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2025
Florina02, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu recomand testamentul.
Și în situația de față, chiar nu ii vad sensul.
Cu ce rezolva problema testamentul, din moment ce oricum trebuie dezbătută succesiunea si tot la cheltuiala se ajunge?
Problema este ca s-ar putea ca fiul meu sa-i ceara bani sotului pe partea din apartament care ii va ramane daca eu voi " pleca " prima. Ceea ce nu doresc sa se intample, avand in vedere ca ii voi lasa din start o garsoniera si ceva bani.
Multumesc mult de raspuns. Si eu cred ca un act este necesar. Sotul meu sigur nu va inchiria, doar ca vreau sa ramana in apartament fara costuri si netulburat.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Exista o problema practica daca sotul ramane cu proprietatea pe 5/8 si fiul cu 3/8 daca cei doi nu se inteleg, pentru ca se pot initia partaje (care inseamna costuri si stres) si uneori se poate cere o lipsa de folosinta. Nu mai spun ce le vine unora in cap cu inchiriatul partii lor...
Pentru ca sotul sa poata sta in imobil fara costuri si netulburat, as recomanda un act totusi.
In plus, intr-un testament s-ar putea regla si altele...

Ce doriți să faceți se poate realiza într-un fel sau altul. Balamucul o sa fie după ceoare soțul. Fiul Dvs nu va moștenii.. și atunci cere bani și termina cu apartamentul..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corect ce a spus mai sus cineva, cu un testament tot va fi necesara dezbaterea succesorala. Se pot face si numai acte intre vii, sigur, caz in care nu mai este necesara vreo dezbatere, dar este un risc pentru dv., va limiteaza puterea de dispozitie asupra bunurilor in timpul vietii. Dar toate astea se stabilesc la o discutie mai ampla cu un avocat, intai trebuie sa va informatai si sa intelegeti bine efectele actelor, apoi alegeti.
Scopul este ca cei doi, fiu si sot, sa scape nu de succesiune, ci de eventuale partaje costisitoare. Cam la asta poate ajuta, in cazul de fata, un testament.

Testamentul este un act reglementat in Codul civil. Sigur ca el nu evita o dezbatere succesorala, insa asta nu il face inutil. Scopul lui este cu totul altul, de a lasa lucrurile intr-o ordine dorita de autorul care lasa mostenirea. Sa ramana lucrurile cum isi doreste el sau ea, asta e scopul testamentului. Si asta pare sa vrea si doamna.

Alte discuții în legătură

Buna seara detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ... Raul611 Raul611 Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul ... (vezi toată discuția)
Succesiune testamentara koronna koronna Bun gasit, Va supun atentiei urmatoarea speta: tatal decedat (in 2019), mama si fiul mostenitori. A fost facuta dezbalerea succesorala la notar, au fost emise ... (vezi toată discuția)
Drept de uzul fruct sweden sweden Buna ziua, Am o intrebare legata de uzul frunct in contextul unei mosteniri. In urma testamentului, o persoana lasa dupa deces un apartament de 3 camere ... (vezi toată discuția)