avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, am urmatoarea speta: Tatal meu a murit in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, am urmatoarea speta: Tatal meu a murit in urma cu ...

Buna ziua, am urmatoarea speta:
Tatal meu a murit in urma cu 10 ani si acesta are 3 copiii(unu dintr-o casatorie anterioara de mama mea) si 2 copii cu mama mea si acum 3 ani am depus actele pentru succesiune la notar si am declarat ca suntem 3 frati de care nu stim de al 3 si in urma verificarilor s-a gasit si fratele care are pretentia la succesiune la o suma foarte mare fata de valoarea reala a bunurilor. Mentionez ca tatal nostru si-a facut si testament in care ne-a lasat toate bunurile doar mamei mele(ultima sotie)si celor 2 copii avuti cu ea. Cum putem ajunge la o intelegere cu fratele care vrea o suma foarte mare fata de valoarea reala a bunurilor, sau ce ma sfatuiti sa facem? Va multumesc frumos pentru eventualele raspunsuri. Stima!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca fiu este moștenitor rezervatar, deci și fără să atace testamentul are dreptul la 50% din cota la care ar fi avut dreptul fără testament.

Revenind la subiect, mi se pare că puneți căruța înaintea boilor: de ce negociați sulte înainte să efectuați succesiunea? Vorba preopinenților: faceți succesiunea, cu luarea în considerare a testamentului, apoi dacă nu vă înțelegeți mergeți cu partajul în instanță.

Miliade a scris:

Păi dacă există deja un testament lăsat chiar de tatăl dv în care acel frate NU este inclus, ce rol mai are fratele în această ecuație, că nu înțeleg ? El poate să atace testamentul, dar probabil că trebuie să aducă niște dovezi care să arate că tatăl dv nu era în deplinătatea facultăților mintale când a făcut testamentul, sau că semnătura este falsă, etc...

Contactati un avocat inainte de a mai face alte demersuri de orice natura.

Acceptarea succesiunii se face in termen de 1 an de la data decesului tatalui. Daca fratele vitreg nu a facut nici un act / fapt de acceptare explicita sau tacita a mostenirii dupa tata acesta a pierdut calitatea de mostenitor. Acelasi lucru este valabil pentru toti succesibilii. Daca nu aveti declaratii de acceptare a mostenirii va trebui sa puteti dovediti ca ati actionat ca si proprietari ai bunurilor succesorale - sunt excluse actele de conservare (plata impozitului, reparatii, etc).

Contestarea calitatii de mostenitor a fratelui vitreg cred ca o veti putea face numai in instanta.

Pana nu decideti ce strategie alegeti sa urmati Nu ar trebui sa ii dati nici o cheie de la apartamentul in care locuieste mama. Nu faceti acte de recunoastere tacita a calitatii de mostenitor/co-proprietar a fratelui vitreg! Mama Dv. este posesor al apartamentului si nimeni nu ii poate tulbura posesia in lipsa unei hotarari judecatoresti, nici chiar un co-proprietar.
Chiar daca instanta i-ar recunoaste calitatea de succesor, acesta are dreptul la o cota ideala de 50% din ce i-ar fi revenit in cazul absentei testamentului. Abia dupa partaj se stabileste cui si ce bun ii revine si ce sulta are de platit celorlalti mostenitori.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din text rezultă că acest fiu a fost găsit după cel puțin 7 ani de la decesul tatălui (mort în urma cu 10 ani).
Practic ar obține ZERO dacă nu face cumva dovada unei acceptări exprese ... (că de-o acceptare tacită, mira-m-aș, de vreme ce a fost cel căutat).

Oricum ar fi, nu are de ce să pretindă/primească vreo cheie. Dacă soția supraviețuitoare are dreptul legal de abitaţie, el are dreptul să admire ușa pe dinafară până la partaj.
Discutați totuși cu un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2025
romascanu, moderator
Acum depinde dacă găsit de 7 ani înseamnă și informat cu privire la moartea tatălui. Dacă el de-abia acum a aflat, poate obține repunerea în termen.
El a aflat când am depus actele pentru succesiune acum 3 ani (noi nu știam de el decât data de naștere și numele) iar notarul l-a găsit și am încercat sa ne înțelegem dar se pare ca nu reușim. Ce ne recomandați sa facem în situația asta? Va mulțumim frumos.

Alexandru Surcel a scris:

Acum depinde dacă găsit de 7 ani înseamnă și informat cu privire la moartea tatălui. Dacă el de-abia acum a aflat, poate obține repunerea în termen.

Alte discuții în legătură

Intrebare referitoare la succesiune boudica boudica Buna seara, Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se ... (vezi toată discuția)
Mostenire. dia2000 dia2000 Am si eu o intrebare va rog. Bunicii mei au dcedat in urma cu 9 ani , primul a decedat bunicul,iar dupa 6 luni a decedat bunica mea. Acum, bunicul a mai fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora iuzer iuzer Buna ziua, Sora mea a decedat luna aceasta. Avand in vedere ca dupa noul cod civil s-a prelungit termenul de succesiune de la 6 luni la 1 an, nu mai exista ... (vezi toată discuția)