avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot sa ma angajez daca sunt insarcinata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot sa ma angajez daca sunt insarcinata?

Buna ziua!
As dori sa stiu daca sunt insarcinata in 14 sapt (dar nu se vede deloc) daca ma pot angaja?
Am fost astazi sa semnez contractul si mi-a spus ca urmeaza sa ma duc la Medlife pentru medicina muncii.
Stie cineva in ce constau examinarile?
Trebuie sa spun ca sunt insarcinata?daca va trebui sa imi faca radiografie,voi fi nevoita sa spun ca sunt insarcinata..
Va scrie in fisa acest lucru?
Exista posibilitatea ca in urma controlului , sa nu mai fiu acceptata?
Multumesc
Intrebare - care sunt obligatiile mele ca angajator daca angajez o persoana insarcinata care ulterior va intra in concediu de maternitate?
Adica sunt obligata sa-i tin locul de munca 2 ani? Se platesc taxe ceva pt ea in aceasta perioada? Poate alte conditii pe care eu nu le stiu.
Va multumesc.
Obligatiile sunt cele mentionate in c.i.m. , precum si in actele normative speciale - OUG 96/2003, Legea nr.202/2002.

In perioada cat un salariat se afla in CCC , angajatorul nu plateste nicio taxa , contributie la stat pentru acesta.
Buna ziua,
Pentru sarcina vizibila sunt alte reguli? As vrea sa candidez pentru un post de referent (birouri) si la controlul medical efectuat de medicul unitatii mi s-au solicitat analize suplimentare fata de ceilalti candidati, spre ex exam ginecologic pt determinarea riscurilor de sarcina. Am tot dosarul in regula, fara tratamente sau alte probleme medicale. Ginecologul spune ca nu prezint riscuri pentru sustinerea examenului, insa pentru locul de munca nu poate determina dansul ce si cum pt ca nu cunoaste felul muncii, chiar daca e munca de birou. In plus, mi s-a dat sa fac niste analize de sange care nu sunt concludente pt femeia insarcinata, datorita valorilor care nu ies in acelasi interval ca pt celelalte persoane....
Multumesc.
claudela a scris:

Buna ziua,
Pentru sarcina vizibila sunt alte reguli? ....
Multumesc.

In ce sens va referiti la alte reguli ? Va referiti la examenul medical de angajare , la protecţia maternităţii la locurile de muncă ...
claudela a scris:

...
Pentru sarcina vizibila sunt alte reguli? As vrea sa candidez pentru un post de referent (birouri) si la controlul medical efectuat de medicul unitatii mi s-au solicitat analize suplimentare fata de ceilalti candidati, spre ex exam ginecologic pt determinarea riscurilor de sarcina.
...
In plus, mi s-a dat sa fac niste analize de sange care nu sunt concludente pt femeia insarcinata, datorita valorilor care nu ies in acelasi interval ca pt celelalte persoane....

Iata ce spune art.16din HG355/2007:
ART. 16
(1) Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea
angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la
angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a
factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.

(2) În situaţia schimbării locului de muncă, lucrătorul este obligat să
prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul său de muncă anterior.

(3) Examenul medical la angajarea în muncă constă în:

a) anamneza medicală profesională şi neprofesională şi examenul clinic
general, conform modelului dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;

b) examenele medicale clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1.
(4) La indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea în muncă pentru locurile de muncă şi activităţile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde şi examene medicale suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
(5) Rezultatele examenului clinic şi ale celorlalte examene medicale se înregistrează în dosarul medical
(6^1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat

EXAMEN MEDICAL LA ANGAJARE:(Anexa 4)
EXAMEN CLINIC:

1. tegumente şi mucoase ................................................

2. ţesut celular subcutanat ............................................

3. sistem ganglionar ..............
.....................................

4. aparat locomotor ....................................................

5. aparat respirator ...................................................

6. aparat CV: .....................................
.....................

TA ......... mmHg, AV ......../min, pedioase ........., varice .........

7. aparat digestiv .....................................................

8. aparat urogenital ...................................................

9. SNC, analizatori: ...................................................

a) acuitate vizuală vedere cromatică vedere în relief fără corecţie

optică [ ] cu
corecţie optică: OD ........... OS ...............

b) voce tare voce şoptită

10. sistem endocrin ..............

Concluzii examen clinic:

[ ] sănătos clinic în momentul examinării Semnătura şi parafa

medicului,

[ ] diagnostic: ..................... .................

EXAMENE SUPLIMENTARE (conform anexei)

Nu stiu exact ce vi s-a solicitat insa dv aveti posibilitatea sa comparati cu ceea ce este specificat mai sus ca fiind legal. Se pot solicita de asemenea si examene suplimentare .
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2016
ContSters400311, utilizator

Alte discuții în legătură

Medic medicina muncii Floricica55 Floricica55 Buna ziua! lucrez intr-o unitate de sanatate publica si am incheiat contract de prestari servicii pentru servicii de medicina muncii cu firma privata.As dori ... (vezi toată discuția)
La schimbarea locului de munca trebuie refacute toate analizele pentru fisa de medicina muncii? alina_29 alina_29 Daca dupa 3 luni de la angajare mi s-a incheiat cartea de munca, si doresc sa ma angajez in alta parte in acelasi domeniu, trebuie sa refac toate analizele ... (vezi toată discuția)
Casier - incasator: examene medicina muncii victoradi victoradi Buna seara va rog sa imi spuneti care sunt examenele obligatorii de medicina muncii pentru un casier incasator de zi si unul de noapte (vezi toată discuția)