avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Urgent:avocat apara sot-mandat sau imputernicire av.?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Urgent:avocat apara sot-mandat sau imputernicire av.?

Sotul avocatului este reclamant intr-un litigiu (contencios).Poate avocatul sa-si apere sotul? In ce fel? Cu contract de asistenta si reprezentare juridica si imputernicire avocatiala sau cu mandat?
Claudiu, ai vazut vreo astfel de delegatie gratuita de la barou data pentru a fi reprezentat sotul?? Tre' sa fac drum la barou ca sa imi reprezint sotul?
De unde e asta, exista vreun text legal in sensul asta? Imi pare inutil...
Avlil, intreaba la barou.
Asa era mai inainte si poate ca la fel este si acum.Se face o cerere si se aproba daca se depun dovezile aferente.
Daca rupi delegatie ,,pe bani" trebuie sa incasezi bani.Nu se poate gratuit.
Se mai poate prin procura notariala dar platesti onorariul notarului.

avocat Claudiu Lascoschi
Se mai poate si in fata instantei, fara sa dai bani notarului (mi se pare caraghios sa platesti pentru asta) si fara sa mergi la barou art. 68 alin. 2 Cod pr. civ. "Dreptul de reprezentare mai poate fi dat şi prin declaraţie verbală, făcută în instanţă şi trecută în încheierea de şedinţă."
Da, ar fi legal conform art. 68 alin. 2 Cod pr. civ., insa aceasta ar presupune prezenta partii in fata instantei de judecata.Instanta nu ar avea motive sa nu respecte legea.
Baroul emite imputernicirea avocatiala fara incheierea unei contract de asistenta juridica.Aceasta varianta ramane valabila daca partea din proces nu doreste sa se prezinte personal in fata instantei.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca nu am text legal, nu intreb nimic la Barou. Eu am text care imi zice ca imi pot reprezenta sotul gratis si nu numai in instanta si inchei contract gratis; in rest, inchei pe bani si basta.
Cererea aia la barou o fac si cei care vor asistenta gratuita sau asa faceau candva... eu nu stiu la ce te referi, Claudiu, poate ca la asta, poate ca nu.
Nu ma pot duce barou de cate ori depun un act la vreo autoritate locala, ca asa mai rau pierd timp decat castig.

Eu vad ca dandanaua nu mai revine sa ne spuna care era interesul avocatului-sot, ca eu nu am priceput inca.

Alte discuții în legătură

Contract de asistenta juridica anca.popescu anca.popescu trebuie s-o reprezint pe cumnata mea la ONRC evident, nu pot sa-i iau bani ce trec in contractul de asistenta juridica la onorariu? (vezi toată discuția)
Reprezentare "pro bono" Antoanela Geaman Antoanela Geaman Stie cineva daca pentru a apara [i]pro bono [/i]trebuie solicitata aprobarea Baroului...sau pur si simplu nu conteaza, este treaba avocatului. (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)