avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Urgent:avocat apara sot-mandat sau imputernicire av.?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Urgent:avocat apara sot-mandat sau imputernicire av.?

Sotul avocatului este reclamant intr-un litigiu (contencios).Poate avocatul sa-si apere sotul? In ce fel? Cu contract de asistenta si reprezentare juridica si imputernicire avocatiala sau cu mandat?
Oameni buni, toti stim teoretic ce si cum si stim si practic pana ne izbim de o chestie de genul asta.Cica interesul avocatului (adica al meu) ar fi aici personal, pentru ca imi apar sotul care a solicitat instantei anularea unui act administrativ prin care este dat afara din functie si a mai solicitat si tragerea la raspundere personala a celor ce au generat, in mod abuziv si nelegal, aceasta situatie si si-a mai cerut si drepturile banesti pe care conducatorul institutiei a refuzat sa i le mai plateasca si a mai cerut si niste daune morale pentru ca a fost cu "terfeleala imaginii", calomnii, diversiuni si tot arsenalul de mizerii politice care se foloseste de obicei, precum bine se stie. Si cand toata familia are de tras de pe urma unor asemenea lucruri, nu prea-mi vine sa las soarta familiei mele pe mana altora si nici nu vad de ce as face-o, atata vreme cat profesia mea este aceea de "aparator". Cu privire la onorariu, Avlil, nu vreau onorariu de la sotul meu, evident, dar asta nu inseama ca n-as vrea ca partea adversa sa plateasca cheltuieli de judecata, daca se vor acorda. Pe de alta parte, as vrea sa stiu si eu temeiul legal la contractul de asistenta si reprezentare juridica cu onorariu zero, pentru ca nu il stiu, dar am nevoie de el, ideea este ca asta vreau sa fac, un contract de as.si repr.juridica, cu sotul meu, cu onorariu zero. Mai, oameni buni, am fost prinsi intr-o lupta urata si am nevoie de toate armele pentru a invinge. Si credeti-ma pe cuvant, in lupta asta noi suntem "binele" de aceea este si atat de greu, pentru ca in ceea ce ma priveste nu stiu sa lupt murdar, dar cinstea si onestitatea mea trebuie, de aceasta data, sa infrunte practici oculte, dedesubturi mizerabile si altele asemenea, de aceea ma sfatuiesc cu voi, pentru ca am gasit pe acest forum multi ca mine (asa mi s-a parut, cel putin) si am prins incredere ca n-am fi "o specie pe cale de disparitie", vreau sa anihilez aceste "potlogarii" si mizerii politice cu legea in mana si nu altfel.Avem a multumi, UBIK si pentru sfaturi si pentru bunul simt.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2010
dandanaua, utilizator
Avlil, referirea mea era generala.Nu viza cazul tau.Era vorba de o situatie in care sa fie un proces penal.
Nu insist dar arat doar ca nu merge cu politia si parchetul sa depui hartii daca nu ai calitate.

Dandanaua, onorariul zero inseamna gratuitate.Si ne reintoarcem la cele aratate de mine.Mergeti si intrebati la barou.Fara plata unui onorariu nu poate fi vorba nici de recuperarea acestuia...

Solutia ar fi cu plata unui onorariu.Nu cred ca este asa de greu de inteles...

Daca sunteti avocat ar trebui sa abordati procesul si in functie de adversar.Este un sfat de care puteti sau nu sa tineti cont.Daca partea adversa se tine de potlogarii trebuie sa gasiti cai de a le evita.Avocatii se ocupa si de asa ceva, printre altele...
Daca un avocat nu se descurca in functie de imprejurare nu prea rezista in profesie.Stiu multi colegi care au plecat din profesie deoarece nu rezistau.

Este irelevant ca va aparati sotul.Niciun text de lege nu interzice ca avocatul sa isi apere sotul.Cum o veti face este problema dvs. si ca sot si ca avocat.Trebuie sa o faceti in mod profesionist.

avocat Claudiu Lascoschi
poate in loc de zero este mai bine sa scrieti "pro bono"

iar in loc de "pro bono" poate totusi mai bine sa scrieti niste cifre din burta, ca sa existe in acte, sa poata plati partea adversa cheltuieli de judecata, altfel ?! ce sa plateasca?! zero?

sigur ca nici nu va da banii pentru pro-bono sotul

iar taxele care totusi trebuie platite la aceste cifre din burta ... se merita a fi platite de persoana interesata, de sot, fara doar si poate, reprezentand.....un fleac fata de cat trebuia sa plateasca in mod "normal", ca sa puteti cere cheltuielile de judecata
(cu mentiunea ca exista definitia normalitatii reglementata undeva).

(am o nelamurire - de ce in contractul avocatului scrie un pret, iar apoi pe chitanta pune o cifra multi mai mare?)
poate sa existe diferenta intre suma contractului si suma din chitanta data la acel contract? mersi
dandanaua a scris:

nu asta este esenta acestei discutii, ci faptul ca se vrea "sa-mi dau roba jos" ca sa-mi apar sotul.


Ma grabesc (pentru ca trebuie sa ajung si la birou sa-mi iau ...roba) asa incat o sa ma exprim pe scurt: (si voi reveni daca e cazul)

Pe scurt: e o mare ...tampenie.

Pe undeva prin legea noastra de organizare (si/sau statut) scrie ca ORICE persoana are dreptul sa-si alega in mod liber avocatul... (deci si barbatul meu, al al tau sau al altcuiva are acest drept / aceasta LIBERTATE).

Tot pe acolo pe undeva scrie ca avocatul are DREPTUL la onorariu. (nu scrie nicaierti ca avocatul e obligat sa perceapa un onorariu daca nu vrea).
Consider ca dispozitiile statutare si ale legii de organizare a profesiei au incidenta in spetele de gen numai in ipoteza in care avocatul presteaza serviciile pro bono in vederea gratificarii (intr-un fel) unei persoane pentru ca, astfel sa beneficieze de o clientela ulterioara in baza potentialelor recomandari ale persoanei gratificate.
Concurenta cea lo...ia...la...:)
In plus cine o sa opuna faptul ca am incheiat sau nu contractul respectiv si in frauda cui?
Mi-am reprezentat o ruda intr-un dosar, am prezentat instantei procura speciala data in acest sens (pentru toate actele judecatii) iar in sedinta, la unul dintre termene "ruda" a solicitat instantei (deoarece era prezenta se impunea) ca eu sa vorbesc in numele-i.
Eu unul nu m-as complica sa inchei niciun fel de contract de asistenta.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract de asistenta juridica anca.popescu anca.popescu trebuie s-o reprezint pe cumnata mea la ONRC evident, nu pot sa-i iau bani ce trec in contractul de asistenta juridica la onorariu? (vezi toată discuția)
Reprezentare "pro bono" Antoanela Geaman Antoanela Geaman Stie cineva daca pentru a apara [i]pro bono [/i]trebuie solicitata aprobarea Baroului...sau pur si simplu nu conteaza, este treaba avocatului. (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)