avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Componenta Comitetului Executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Componenta Comitetului Executiv

Deschid acest topic pentru a lamuri un aspect dezbatut recent pe acest forum si nicidecum pentru a crea divergente si antipatii.
Discutiile le doresc a fi purtate(civilizat) pe baza urmatorului articol din L230/2007:
CAP. IV
Organizarea şi funcţionarea asociaţiei de proprietari
ART. 21
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor.

Intrebarea la care as dori sa raspundem(strict din punct de vedere al componentei si nu al atributiilor!) este: Conform articolului mentionat cenzorul/comisia de cenzori sunt sau nu membri ai CE?
carol_lorac a scris:
membrii comitetului executiv se aleg separat de comitetul de cenzori, cenzorii urmind a da verdictul de legalitate a deciziilor CE si AG

Nu asta am intrebat. Subliniez din articolul mentionat: "proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori". Daca cenzorul(ii) nu face parte din comitetul executiv, atunci acest comitet, prin ipoteza organ colegial, din cine mai e format inafara de presedinte?
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
Art. 21, alin(1) din L 230/2007 mi se pare de o stupizenie crasa astfe incat ne invartim in jurul cozii, poate-poate descoperim apa calda. Nu stiu cum a reusit cineva sa emane asa ceva!
Am mai spus-o: eu centrez, eu dau gol cu capul? Nu se poate.
Sigur, trebuie sa respectam legea in vigoare, dar am rugamintea sa lecturati si legislatia perimata/abrogata, respectiv Decret 387/1977, art. 12, apoi HG 400/1977, art. 21, alin. (2) si in final HG 1588/2007, art. 19, alin. (2).

Nici nu vreau sa aud de art 21, alin.(1) din Legea 230/2007! Ma depaseste ca putere de intelegere, dar daca-i lege, cu placere...

Nu se poate asa, "... comitetul executiv, format din presedintele as. prop. siun cenzor sau o comisie de cenzori..."

Sigur, initiatorul topic-ului are dreptate, asa se intelege pe romaneste, dar este posibil asa ceva?
Din toata experienta si cunostintele mele nicaieri, la nici-o as. prop./locatari pe care le stiu nu se regaseste o asa situatie. Poate ne spune @Presedintele cum este la dansul in asociatie, dar banuiesc ca asa este, respecta litera si spiritul legii.
Mai am o intrebare: inainte de aparitia L230/2007 cum era situatia?
@Adam Grecu: am rugamintea sa raspundeti la subiect.
Articolul 21 este prost formulat si lasa loc la interpretari.
Nici eu nu am auzit ca in vreo asociatie comitetul executiv sa includa comisia de cenzori.
@Presedintele nu vrea sa vorbim despre atributiuni, ci numai despre componenta, dar lucrurile se lamuresc daca ne uitam ...tocmai la atributiuni.

Sa presupunem ca cenzorul face parte din CE si la un moment dat se ia decizia unei reparatii...se vine cu o propunere "deocheata", voteaza toata lumea, numai cenzorul se opune. Bun, si daca sunt in majoritate pentru oferta "deocheata" cenzorul ce rol mai are? Cum cenzureaza el aceasta hotarare? Cenzorul nu poate fi membrul unei entitati care ia decizii, ci el controleaza decizia!

Acesta este un exemplu teoretic
.... am mai spus-o si cu alte prilejuri, fericite asociatiile care au presedinte si comitet intregi si cu capul pe umeri, cenzori care sa-si faca treaba competent si vigilent...si administrator care sa stie pe ce lume se afla si constient ca el deserveste proprietarii, nu este stapanul lor!
Chiar daca este prost sau intortocheat formulat, desi mie mi se pare destul de clar, acest articol face parte dintr-o lege in vigoare!
Logic discutand, pentru a putea trasa atributiuni mai intai trebuie sa existe prevazuti cei care trebuie sa le indeplineasca, nu? Din acest motiv vreau sa lamurim intai componenta.
In exemplul mentionat, daca hotararea "deocheata" privind reparatia se ia fara prezenta/participarea cenzorului in sedinta CE, cum poate el s-o impiedice ulterior?:-/
Rolul de control al deciziei il are, in mare parte, Presedintele si nu cenzorul!

Alte discuții în legătură

Comitet executiv asociatie proprietari- cati membri? ce functii au? Randadan Randadan Ce trebuie sa inteleg din legea 230/2007 cu privire la comitetul executiv? [i][u]Art. 21 (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Dana Marin Dana Marin 1. Avem azi adunare generala de alegeri. Unii dintre vecinii mei, cu mare respect pentru orice #-o, spun ca daca nu vine azi majoritatea la AG ca sa fie ... (vezi toată discuția)
Presedintele de asociatie ludwuk20 ludwuk20 1.Comitetul executiv al asociatiei de proprietari a hotarat sa incheie un contract de mediere pentru locatarii restntieri care depasesc o anumita suma . ... (vezi toată discuția)