Art. 21(1)Trebuia sa arate asa:
" La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv (inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari) şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor".
Textul a aparut in lege intr-o exprimare defectuasa. Poate o virgula, o paranteza, un punct si contiunuat cu alta fraza ar fi dat un text clar.
Dar reamintesc tuturor combatantilor pe aceasta tema ca in tot cuprinsul legii 230/2007 si apoi in norme se face distinctie intre comitetul executiv si comisia de cenzor astfel:
- comitetul executiv este format dintr-un numar impar de membri
- comitetul executiev are alte atributiuni fata de comisia de cenzori
- presedintele comitetului executiv face parte din comitetul executiv
- comisia de cenzori verifica activitatea comitetului inclysiv a presedintelui
- membrii comisiei de cenzori nu pot fi rude pana la gradul IV cu membrii comitretului executiv. Si aici este absolut clar ca daca eu sunt cenzor, tatal meu sau copilul meu nu pot fi membrii in comitetul executiv. De ce ? Pentru ca suntem rude. Oare eu nu sunt ruda cu mine?#-o Abuzam atat de interpretare sa putem crede ca legea permite ca aceeasi persoana sa fie membru in comisia de cenzor si mebru in comitet iar rudele nu !?
- daca legiuitorul ar fi vrut sa spuna ca membrii comitetului executiv, presedintele, cenzorul si mai stiu eu cine fac parte toti din comitet putea sa-i spuna acestui organ "Consiliul de conducere" sau "Consilui de administrare" sau oricum altfel si sa stabileasca poate comisii sau functii cu atributiuni in cadrul acestuia. Dar, nu este asa. Legiuitorul a stabilit ca proprietarii trebuie sa aleaga un comitet executiv, ca se alege o comisie de cenzori, etc. A stabilit si incompatibilitati intre calitatea de membru in comitet si cea de membru in comisia de cenzor pana la gradul IV de rudenie.
O asociatie care are un comitet executiv si o comisie de cenzori nu incalca nici un articol din lege sau norme.
O asociatie care ar avea numai un comitet executiv in care sunt inclusi si cenzorii ar incalca cel putin prevederea legala referitoare la incompatibilitatea intre membrii acestora referitor la gradul de rudenie, dar si alte prevederi referitoare la atributiunile fiecaruia.