avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Componenta Comitetului Executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Componenta Comitetului Executiv

Deschid acest topic pentru a lamuri un aspect dezbatut recent pe acest forum si nicidecum pentru a crea divergente si antipatii.
Discutiile le doresc a fi purtate(civilizat) pe baza urmatorului articol din L230/2007:
CAP. IV
Organizarea şi funcţionarea asociaţiei de proprietari
ART. 21
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor.

Intrebarea la care as dori sa raspundem(strict din punct de vedere al componentei si nu al atributiilor!) este: Conform articolului mentionat cenzorul/comisia de cenzori sunt sau nu membri ai CE?
Parca-i mai bine acum. Asa am stabilit mai sus ca in limba romana, asa se intelege art. 21. Mai mult, nu contestati ca aceasta este o absurditate. Primiti o nota buna!
Mai vorbiti si specialistii de la avocatnet, poate reusim sa inchidem acet topic si sa invatam cu totii cate ceva. S-ar putea face o paralela intre o SC si o as. prop.? Numai din acest punct de vedere?
In legatura cu legislatia veche, asa este, era proasta si necorespunzatoare. Asteptam cu interes o lege a as. prop. noua, ca aceasta este deja perimata. S-a mai dezbatut acest subiect, s-au strans semnaturi, dar nu mai stiu unde a ajuns demersul.
Pentru dl. @Presedintele, eram sigur ca la dvs. lucrurile sunt simple si normale, nici nu trebuia sa ne mai spuneti...
Daca cenzorul, am inteles ca este singur - ceilalti 9 membri fac parte din com executiv (deci sunt 10) + presedintele, faceti o echipa minunata. Ati observat si alte pareri, dar ce conteaza. Lege-i, Lege. Noi muncim, nu gandim!
Opinia mea este ca com. ex. si com. de cenzori sunt doua organisme distincte. Ca la sedintele com. executiv poate participa toata comisia, asa cum spuneati cu legile pe masa, ca pot si comenta problemele puse in discutie, nu zic nu, dar nu au drept de vot (fiind organism separat). Comisia de cenzori se intruneste in plen mai rar, de obicei fiecare membru al comisiei are o sarcina precisa de verificat, apoi intocmesc raportul anual, il "bat in cuie" si il prezinta in AG a proprietarilor (spuneati sa nu vorbim de atributii ca amestecam una cu alta, dar tocmai din aceste atributii diferite se pot trage niste concluzii).
Cu stima,
si pana la urma, cenzorul face parte din CE sau doar verifica legalitatea hot. CE ? adica nu are drept de vot la adunarile CE ci doar semneaza ca e ok sau nu e ok ceea ce sa hot. (validand hot.CE si chiar hot. AG) ???
Dv. ce ziceti?
Noi aici ne exprimam pareri, nu dam verdicte!
Normelel metodologice de aplicare a legii 230/2007 specifica clar :
Art.15
Adunarea generala a asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a)alege si revoca din functie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociatiei de proprietari
Art.19
(3)Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica sau juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie civila de prestari de servicii

Dupa parerea mea cenzorul,sau presedintele comisiei de cenzori, ALES in adunarea generala face parte din comitetul executiv
In cazul in care este angajat din afara asociatiei de proprietari nu poate face parte din comitetul executiv deoarece nu poate fi ales de adunarea generala, ci angajat de comitet in consecinta este angajat (toti membrii comitetului au functii, fiind alesi) ca si administratorul, personalul de curatenie, fochist s.a.m.d.)
Art. 21(1)Trebuia sa arate asa:
" La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv (inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari) şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor".

Textul a aparut in lege intr-o exprimare defectuasa. Poate o virgula, o paranteza, un punct si contiunuat cu alta fraza ar fi dat un text clar.
Dar reamintesc tuturor combatantilor pe aceasta tema ca in tot cuprinsul legii 230/2007 si apoi in norme se face distinctie intre comitetul executiv si comisia de cenzor astfel:
- comitetul executiv este format dintr-un numar impar de membri
- comitetul executiev are alte atributiuni fata de comisia de cenzori
- presedintele comitetului executiv face parte din comitetul executiv
- comisia de cenzori verifica activitatea comitetului inclysiv a presedintelui
- membrii comisiei de cenzori nu pot fi rude pana la gradul IV cu membrii comitretului executiv. Si aici este absolut clar ca daca eu sunt cenzor, tatal meu sau copilul meu nu pot fi membrii in comitetul executiv. De ce ? Pentru ca suntem rude. Oare eu nu sunt ruda cu mine?#-o Abuzam atat de interpretare sa putem crede ca legea permite ca aceeasi persoana sa fie membru in comisia de cenzor si mebru in comitet iar rudele nu !?
- daca legiuitorul ar fi vrut sa spuna ca membrii comitetului executiv, presedintele, cenzorul si mai stiu eu cine fac parte toti din comitet putea sa-i spuna acestui organ "Consiliul de conducere" sau "Consilui de administrare" sau oricum altfel si sa stabileasca poate comisii sau functii cu atributiuni in cadrul acestuia. Dar, nu este asa. Legiuitorul a stabilit ca proprietarii trebuie sa aleaga un comitet executiv, ca se alege o comisie de cenzori, etc. A stabilit si incompatibilitati intre calitatea de membru in comitet si cea de membru in comisia de cenzor pana la gradul IV de rudenie.

O asociatie care are un comitet executiv si o comisie de cenzori nu incalca nici un articol din lege sau norme.
O asociatie care ar avea numai un comitet executiv in care sunt inclusi si cenzorii ar incalca cel putin prevederea legala referitoare la incompatibilitatea intre membrii acestora referitor la gradul de rudenie, dar si alte prevederi referitoare la atributiunile fiecaruia.

Alte discuții în legătură

Comitet executiv asociatie proprietari- cati membri? ce functii au? Randadan Randadan Ce trebuie sa inteleg din legea 230/2007 cu privire la comitetul executiv? [i][u]Art. 21 (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Dana Marin Dana Marin 1. Avem azi adunare generala de alegeri. Unii dintre vecinii mei, cu mare respect pentru orice #-o, spun ca daca nu vine azi majoritatea la AG ca sa fie ... (vezi toată discuția)
Presedintele de asociatie ludwuk20 ludwuk20 1.Comitetul executiv al asociatiei de proprietari a hotarat sa incheie un contract de mediere pentru locatarii restntieri care depasesc o anumita suma . ... (vezi toată discuția)