avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Componenta Comitetului Executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Componenta Comitetului Executiv

Deschid acest topic pentru a lamuri un aspect dezbatut recent pe acest forum si nicidecum pentru a crea divergente si antipatii.
Discutiile le doresc a fi purtate(civilizat) pe baza urmatorului articol din L230/2007:
CAP. IV
Organizarea şi funcţionarea asociaţiei de proprietari
ART. 21
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor.

Intrebarea la care as dori sa raspundem(strict din punct de vedere al componentei si nu al atributiilor!) este: Conform articolului mentionat cenzorul/comisia de cenzori sunt sau nu membri ai CE?
Adam Grecu a scris:

Opinia mea este ca com. ex. si com. de cenzori sunt doua organisme distincte. Ca la sedintele com. executiv poate participa toata comisia, asa cum spuneati cu legile pe masa, ca pot si comenta problemele puse in discutie, nu zic nu, dar nu au drept de vot (fiind organism separat). Comisia de cenzori se intruneste in plen mai rar, de obicei fiecare membru al comisiei are o sarcina precisa de verificat, apoi intocmesc raportul anual, il "bat in cuie" si il prezinta in AG a proprietarilor (spuneati sa nu vorbim de atributii ca amestecam una cu alta, dar tocmai din aceste atributii diferite se pot trage niste concluzii).


Ignorand mistoul de 2 lei, cu care probabil reusiti sa ametiti vecinii de tramvai, pot sa spun doar ca exista deja o legislatie noua, chiar din 23.Iulie.2007, exact data cand s-au aborogat cele vechi!
Nu am sustinut, asa cum a mai inteles cineva pe-aici, ca membrii CE sunt NUMAI Presedintele si Cenzorul/Comisia ci doar ca Cenzorul/Comisia SUNT MEMBRI CE! Puteti sesiza diferenta?
Si ca sa va parafrazez, vi se potriveste foarte bine "Noi norbim, noi nu citim, noi nu gandim"!
De ce?
Pentru ca:
1 - nu rezulta de nicaieri si nu ati sustinut cu argumente legale cum ca "cele 2 organisme sunt distincte"!
2 - vi s-a confirmat si de catre persoane mult mai in masura decat dvs.(dna. Lisievici) in acest domeniu ca "Cenzorul/Comisia SUNT membri CE!"
3- ati deviat de la intrebarea mea, simpla, si ati ajuns sa bateti campii, ca la o sedinta clasic romaneasca de CE(probabil din priopria experienta)
4 - nici cu matematica nu stati prea bine (1+1+9= 11-impar). Sunt respectate cele 3 conditii impuse de lege:
-1 Presedinte
+1 Cenzor ( impar)
+9 Membri
CE=11 membri (impar)
Ia faceti calculul asta si pentru As. dvs. si vedeti va incadrati sau nu incerintele legale?
5 - nu va puteti abate de la notiunea de "comisie". O asociatie poate functiona normal si cu 1 CENZOR.
6- nu ati precizat cine traseaza acele "sarcini precise" cenzorului/comisiei!
7 - observ ca odata cu varsta oamenii pierd din flexibilitate si in loc sa dea exemplu de intelepciune... pacat!:((
8- chestia cu nr. presedintilor a fost doar o gluma adresata lui carol_lorac. Odata ce legea prevede "presedintele" logic ca limiteaza nr. la 1!!

Incercati sa va abtineti in a mai persifla pentru ca nu sunteti in masura sa faceti acest lucru iar scopul acestui forum e cu totul altul.
Daca tot nu reusiti va invit sa continuam discutiile pe PM!

LE
Nu mi-ati raspuns la una din intrebari, pe care eu o consider esentiala: Cum poate schimba cenzorul/comisia o decizie luata de CE, daca ea deja a fost adoptata?:-/
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Presedintele, utilizator
adriantot a scris:

- comisia de cenzori verifica activitatea comitetului inclysiv a presedintelui


Dle. adriantot va multumesc pentru opinia exprimata.
Nu vreau sa creez divergente ci pur si simplu sa lamurim acest aspect intortocheat(intr-adevar,recunosc) dar in vigoare al legii!
V-as ruga sa va sustineti afirmatia citata legal, daca se poate.
Multumesc.

LE
O asociatie care ar avea numai un comitet executiv in care sunt inclusi si cenzorii ar incalca cel putin prevederea legala referitoare la incompatibilitatea intre membrii acestora referitor la gradul de rudenie,

Ar incalca-o doar in cazul in care un membru ar fi ruda de cel mult grad 4 cu cenzorul, dar altfel nu. E greu de crezut ca poate exista acest caz tinand cont de faptul ca juridic fratii sunt rude de gradul 2!
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Presedintele, utilizator
Daca decizia luata de comitet nu a fost aprobata de cenzor, acesta nu semneaza lista cotelor de intretinere. Dar, intr-un bloc in care cenzorul ajunge sa nu fie de acord cu ce se decide in CE, proprietarii afla repede...si scandalul e gata.

Interventie moderator
Am rugamintea catre toti cei implicati in dispute pe anumite probleme sa respecte opinia interlocutorilor, si sa nu foloseasca expresii de natura sa-i necajeasca pe acestia! In caz contrar voi inchide subiectul.
elga50 a scris:

Daca decizia luata de comitet nu a fost aprobata de cenzor, acesta nu semneaza lista cotelor de intretinere. Dar, intr-un bloc in care cenzorul ajunge sa nu fie de acord cu ce se decide in CE, proprietarii afla repede...si scandalul e gata.


De acord cu dvs., dar CE nu ia intotdeuana decizii care sa se reflecte pe lista de plati.
Faptul ca Cenzorul/Comisia nu semneaza lista de plati se datoreaza in principal erorilor de calcul si mai putin din nerespectarea hotararilor AG/CE.
Iar scandalul nu tine loc de lege, desi multi il confunda! :)
Presedintele a scris:

adriantot a scris:

- comisia de cenzori verifica activitatea comitetului inclysiv a presedintelui


Dle. adriantot va multumesc pentru opinia exprimata.
Nu vreau sa creez divergente ci pur si simplu sa lamurim acest aspect intortocheat(intr-adevar,recunosc) dar in vigoare al legii!
V-as ruga sa va sustineti afirmatia citata legal, daca se poate.
Multumesc.

Legea 230/2007 prevede, printre altele, cu privire la activitatea comisiei de cenzori:
Art. 33. -
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;

Am redat doar cateva atributiuni ale comisiei de cenzori din care se vede ca aceasta comisie trebuie sa verifice "decizii", "reguli", "regulamente", executia bugetului, Cine ia decizii si emite reguli si regulamente intr-o asociatie? Comitetul reprezentat de presedintele asociatiei. Unde scrie acest lucru? In alte articole din lege;
Art. 30. -
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
b) emite, dacă este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale şi pentru respectarea prevederilor legale, a statutului şi a acordului de asociere, precum şi alte decizii ce privesc activitatea din asociaţia de proprietari;
c) întocmeşte proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi pregăteşte desfăşurarea adunărilor generale;
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;
k) avizează documentele asociaţiei de proprietari;

Aceleasi prevederi reluate sub aceeasi forma sau mai clare gasim si in normele de aplicare a legii.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Comitet executiv asociatie proprietari- cati membri? ce functii au? Randadan Randadan Ce trebuie sa inteleg din legea 230/2007 cu privire la comitetul executiv? [i][u]Art. 21 (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Dana Marin Dana Marin 1. Avem azi adunare generala de alegeri. Unii dintre vecinii mei, cu mare respect pentru orice #-o, spun ca daca nu vine azi majoritatea la AG ca sa fie ... (vezi toată discuția)
Presedintele de asociatie ludwuk20 ludwuk20 1.Comitetul executiv al asociatiei de proprietari a hotarat sa incheie un contract de mediere pentru locatarii restntieri care depasesc o anumita suma . ... (vezi toată discuția)