avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Componenta Comitetului Executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Componenta Comitetului Executiv

Deschid acest topic pentru a lamuri un aspect dezbatut recent pe acest forum si nicidecum pentru a crea divergente si antipatii.
Discutiile le doresc a fi purtate(civilizat) pe baza urmatorului articol din L230/2007:
CAP. IV
Organizarea şi funcţionarea asociaţiei de proprietari
ART. 21
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor.

Intrebarea la care as dori sa raspundem(strict din punct de vedere al componentei si nu al atributiilor!) este: Conform articolului mentionat cenzorul/comisia de cenzori sunt sau nu membri ai CE?
@presedintele ...
ati afirmat ca la dvs la bloc CE este format din 1 presedinte, 1 cenzon si 9 membri. as avea o intrebare la dvs ...
daca in CE este luata o decizie cu majoritate (10-1, 9-2, 8-3, 7-4, 6-5, primii fiind pro acea decizie) si cenzorul este cel care spune ca acea decizie este ILEGALA, acea decizie este luata de buna ?
va intreb asta plecind de la atributiile cenzorului :
Art. 19. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori urmareste si asigura respectarea legalitatii in administrarea bunurilor materiale si a fondurilor financiare ale asociatiei de proprietari.

pai acum va mai intreb ce rol mai are acest cenzor intr-o astfel de situatie ? mie mi se pare ca are un rol pur decorativ ;)
ori cenzorul are tocmai rolul de a preveni incalcarea legii.
in alta ordine de idei, daca asociatia dvs este atit de mare incit sa-si aiba rostul cei 9 membri in CE , parerea mea este ca ar fi trebuit sa aveti o comisie de cenzori mai numeroasa (minim 7) care sa aiba cu adevarat un cuvint de spus atunci cind este incalcata legea, nu sa aiba un rol decorativ, ca nu vine acolo la parada modei ci pentru a preveni incalcarea legalitatii ;)
in situatia in care cenzorul/comisia de cenzori ar fi fost considerat/i organism de sine statator, acesta/acestia si-ar fi putut onora rolul atribuit de lege, indiferent ca se lua o decizie in CE cu majoritatea absoluta ... si anume de a se tine seama ca acea decizie ESTE ILEGALA
parerea mea este ca acest articol 21 ar trebui sa arate oarecum asemanator cu varianta domnului adriantot :
" La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv (format din presedinte si un numar de membri), precum şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor".
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
ContSters62736, utilizator
si pana la urma...cum e treaba cu cenzorul?
e membru comitet sau doar aproba/dezaproba ce hot. AG si CE ??
Dupa parerea mea in acest caz, legea fara normative, nu poate fi pusa in lucru, deci, nu se vor citi separat... In legatura cu cenzorul, acesta nu face parte din comitetul executiv, dar e indicat sa participe la sedintele comitetului si la adunarile generale pentru a putea aproba sau nu d.p.d.v. al legalitatii, hotararile ce se iau, si f. important, sa explice proprietarilor la ce se expun daca nu se respecta legea.....
Sunt de acord cu opinia d-lui Chesu. Din nefericire HG 1588/2007 spune ca " Comisia de cenzori este formata dintr-un numar impar de membri care trebuie sa aiba cel putin studii medii" . Medii, medii dar de care? Legiuitorul nu s-a obosit sa spuna ca membrii com.de cenzori sa aiba cunostinte de specialitate si experienta in domeniile financiar, economic si/sau juridic - asa cum gasim in legislatia mai veche.
De altfel actuala legislatie abunda de asemenea omisiuni sau lasa la voia intamplarii/interpretarii aceste lucruri foarte importante...
Va multumesc pentru completare D-nule Adam Grecu, fiind de aceeasi parere, mai ales ca in cadrul asociatiei de proprietari, din care fac si eu parte,ne-am lovit si de acest aspect, nelamurit pina la capat de lege. In cadrul unei adunari generale, am solicitat ca presedintele ales al comisiei de cenzori, macar el, sa aiba studii de specialitate , nu mai spun si experienta, in domeniile financiar,juridic economic, contabil....... Din pacate insa, legea democratiei a invins prin necunoastere si prin puterea votului... Sper ca aceste site-uri cu dezbateri sa fie citite si intelese de cit mai multi proprietari..

Alte discuții în legătură

Comitet executiv asociatie proprietari- cati membri? ce functii au? Randadan Randadan Ce trebuie sa inteleg din legea 230/2007 cu privire la comitetul executiv? [i][u]Art. 21 (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Dana Marin Dana Marin 1. Avem azi adunare generala de alegeri. Unii dintre vecinii mei, cu mare respect pentru orice #-o, spun ca daca nu vine azi majoritatea la AG ca sa fie ... (vezi toată discuția)
Presedintele de asociatie ludwuk20 ludwuk20 1.Comitetul executiv al asociatiei de proprietari a hotarat sa incheie un contract de mediere pentru locatarii restntieri care depasesc o anumita suma . ... (vezi toată discuția)