In iunie 2009, CCM pe unitate a fost modificat si intr-un articol se precizeaza ca femeile care sunt in perioada concediului de crestere a copilului beneficiaza la cerere, lunar de un salariu de baza din partea unitatii. Eu nu am stiut de acest lucru si vreau sa depun acum aceasta cerere. Nu stiu insa daca pot solicita si drepturile de care nu am beneficiat in perioada in care nu am stiut despre aceasta reglementare. Sintagma le cerere se refera de la data inregistrarii cererii? Ce temei legal am? Caci in codul muncii am vazut ca exista un termen de sase luni in care se poate cere ceva care se refera la drepturi ale CCM, dar nu stiu daca la aceste drepturi, nefiind salariale se aplica termenul de prescriptie de trei ani (art 238 parca din codul muncii), pentru ca la mine au trecut mai mult de sase luni de cand aceste drepturi nu au fost cerute.
Dupa ce am postat am mai aflat cateva lucruri si de aceea mi-am permis sa va contrazic, iar cand vine vorba de oug, acesta nu este considerat venit profesional, pentru ca este scris in oug ca: (21) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.
Iar in al doilea rand eu am scris ca in contract scrie asa: In perioada concediului de crestere a copilului, salariatul beneficiaza de un salariu brut lunar, la cerere, din partea unitatii. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa fie la inceputul concediului. Iar cu colegele nu a fost acordul partilor, sunt lider de sindicat si era sa ajungem la judecata pentru asta, pana cand si-au dat seama ca au gresit. Eu, fiind acasa, nu am aflat la timp de modificarea CCM. Problema este ca la forul tutelar, caci avem un for tutelar, doua femei in aceeasi situatie cu a mea sunt deja in plata, dar se tine ascuns acest fapt.
Multe din aceste lucruri le-am aflat dupa deschiderea topicului si promisesem ca revin pe subiect cu noutati. Oricum, este mai bine cand sunt mai multe pareri, imi arata toate piedicile pe care le pot intampina si cum sa le demontez. Astazi voi suna la departamentul juridic si voi afla.
Va multumesc pentru timpul acordat subiectului si poate foloseste cuiva care are de dus o lupta similara.