avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor! concediere motive care nu tin de salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor! concediere motive care nu tin de salariat

Buna seara!
Sper sa imi poata raspunde cineva cat mai repede...
problema este asa : in cadrul procedurii de concediere din motive care nu tin de salariat, respectiv desfiintarea postului, daca pe aceeasi pozitie sunt mai multe persoane cum se face alegerea? la bunul plac al angajatorului doar respectand conditia sa nu fie in concediu odihna/medical/maternitate sau in legatura cu sindicatul?
cum se face departajarea intre niste salariati pe aceeasi functie?
multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
anastancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: anastancu , utilizator 09:49, 25 Februarie 2010
Daca se ajunge in instanta cu siguranta va castiga acel angajat concediat abuziv daca nu au fost respectate cele mentionate mai sus.
inteleg si normalul (tot asa mi se parea si mie) si practicul, dar pana la urma tot ce trebuie sa faca angajatorul este sa se pazeasca de art 60 codul muncii, in rest alege pe cine vrea???

"Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat;
i) pe durata efectuării concediului de odihnă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii."

daca nu se poate evita concedierea de tipul asta prin obligativitatea unei evaluari a tuturor, propunerea de trecere intr-o alta munca este inca valabila prin CCM la nivel national ? se mentioneaza ceva la art 80, mentionez ca sunt posturi vacante in companie.

ART.80. -
(1) In situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate, conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de rrecalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate.

(2) In cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unitatii le va comunica in scris termenul de preaviz, in conditiile prevazute in prezentul contract colectiv de munca.

Multumesc!
nu stie nimeni in ce fel trebuie respectat acest art 80 din CCM la nivel national? :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva inaintea intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului MONICA HRIB MONICA HRIB Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am daca cu o luna de zile inainte de intoarcerea din concediu de crestere copil am primit comunicare de la firma ... (vezi toată discuția)
notificare concediere Lungu Constantin Lungu Constantin cat timp are efecte notificarea pentru cancedierea colectiva din momentul emiterii? (vezi toată discuția)
Concediata sau in concediu? dliana2000 dliana2000 Va scriu si eu in speranta unei lamuriri.Pareri am primit multe...pro si contra....sa va explic...sunt angajata din anul 2004 la o firma ca director de ... (vezi toată discuția)