avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sechestrare de persoana sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sechestrare de persoana sau nu?

Prinsi asupra faptului (furt ), 2 persoane au fost lovite si imobilizate de catre alte 2 persoane. Apoi au fost paziti ( retinuti cu forta) pana la venirea ,la fata locului a politiei. Se poate considera sechestrare de persoana? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:58, 28 Februarie 2010
Fapta dupa cum este prezentata ,nu intruneste elementele incadrarii sub incidenta infractiunii presupuse de dvs
Art 465 Cpp Orice persoana are dreptul sa prinda pe faptuitor si sa-l conduca inaintea autoritatii
legally a scris:

Bun, insa prevederile Codului de pr. penala , respectiv art. 465 nu confera vreun alt drept persoanei vatamate in afara acelui de a-l conduce in fata autoritatii., Ori aici este vorba despre o retinere dar si despre loviri. Cum ar veni, victima si-a facut singura dreptate, aplicandu-le hotilor si o corectie , incalcand legea. Cu privire la legitima aparare nu as zice ca sunt incidente aceste prevederi , deoarece depinde si unde s-a comis furtul, daca s-a comis pe strada, in masina, nu exista justificari ale acestei institutii penale, in plus , legitima aparare apara drepturile si interesele persoanei , ori interesul obstesc, atunci cand se confrunta cu un atac material , direct imediat si injust.


daca ati citi cu atentie ce am scris, ati vedea ca nu am zis ca sunt incidente dispozitiile referitoare la legitima aparare, dar am zis ca ar putea fi, in raport de imprejurari, de reactia hotilor etc.

referitor la dispozitiile CPP, nu are relevanta ca i/a retinut pentru a/i duce in fata autoritatii( si acolo exista o retinere) sau daca i/a retinut pana a venit autoritatea la ei.
@amitza , da, corect :D discutiile purtate sunt pur teoretice, neavand toate datele problemei, emitem ipoteze doar :) Poate userul revine cu ceva detalii .
@amitza
cititi atent dispozitia legala,analizati in raport de dizertatiile dvs si concluzionati
@taticu 100 a scris

Furtul s-a petrecut intr-un loc public (parcare intre caminele studentesti).Hotii au fugit
cand au fost surprinsi. Au fost ajunsi din urma si loviti, fara a putea opune vreo rezistenta. Amandoi au fost dusi la spital
dupa sosirea politiei ( care a chemat ambulanta). Au certificate medico-legale de
cate 16-18 zile fiecare. Incadrarea s-a facut ca fiind furt calificat si pedepsit pana la urma cu amenda ad-tiva (pentru un cauciuc care a si fost recuperat chiar atunci).
Urmeaza acum un proces pentru lovire si sechestrare de persoane. Pentru lovire inteleg, dar de ce pentru sechestrare?

@legally a scris

Pentru ca nu aveati dreptul sa ii retineti dvs. ci doar , odata prinsi, sa ii conduceti in fata autoritatii. Sa ii loviti, nici atat nu aveati dreptul . Veti fi cercetati pentru comiterea acestor 2 infractiuni.


:offtopic: Am rugamintea sa nu mai deschideti alte topicuri cu acelasi subiect. Ramaneti aici si scrieti.

Alte discuții în legătură

Circumstanta agravanta - 3 sau mai multe persoane. septembrie9 septembrie9 Daca suntem 4 persoane care l-am prins pe unul in timp ce fura, insa doar eu l-am lovit, ceilalti doar m-au asitat, sa-mi tina spatele, atunci este sau nu ... (vezi toată discuția)
Starea de necesitate Statescu Statescu Buna seara! O persoana fura un telefon mobil unei alte persoane,dar este prins imediat si batut. Incadrare juridica art.180,al.1, CPen. In acest caz se poate ... (vezi toată discuția)
Retinut de agentul de paza mariusbt1 mariusbt1 cat timp are voie sa te retina agentul de paza.pana la venirea politiei.ă10-15 minute?si daca politia vine dupa 30 minute sau 1 ora,iar tu in acest timp ... (vezi toată discuția)