avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sechestrare de persoana sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sechestrare de persoana sau nu?

Prinsi asupra faptului (furt ), 2 persoane au fost lovite si imobilizate de catre alte 2 persoane. Apoi au fost paziti ( retinuti cu forta) pana la venirea ,la fata locului a politiei. Se poate considera sechestrare de persoana? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:58, 28 Februarie 2010
Nu pot decat sa sa fiu de acord cu d-na consilier Margu,un excelent specialist in drept penal care a explicat tocmai faptul ca art.465 c.pr.pen indica predarea persoanelor vinovat organelor competente,nu inseamna ca persoana care surprinde un faptuitor are si alte drepturi asupra acestuia pentru ca nu se poate susbstitui organului care aplica legea.
Pe de alta parte,daca poporul acesta va ajunge sa invete morala crestina de la acest "farseur semidoct",de la una dintre cele mai mari "rusini nationale" ,ar ajunge rau.
D-na Margu a-l prinde si a-l conduce in fata autoritatii,dupa mine, inseamana sa-l
imobilizez si apoi sa chem autoritatile(politia) pentru ca faptuitorul oricum de buna voie nu se va lasa "condus". Timpul (aprox. 15 min.) pana la venirea politiei, anuntata prin 112, se poate considera retinere ilegala de persoana? Hotii ar putea
invoca faptul ca erau raniti grav si ca trebuia prin 112 chemata mai intai ambulanta si apoi politia ?
@taticu100, legea penala este ceva mai stricta comparativ cu legea civila, nu lasa mai deloc loc interpretarilor , cum ca stiti, ce conteaza daca l-am retinut si nu l-am condus la politie, ca oricum tot acelasi lucru este...nu e asa. Nu ni se permite sa ne substituim organelor in drept , ca exista aceasta mica derogare , acea prin care victima unui furt, prinzandu-l in flagrant pe faptuitor, il poate preda autoritatilor. La modul cum ati putut sa-l bateti, cred ca venea si de buna voie, doar daca il speriati putin.Dar faptele s-au produs. La intrebarea dvs. daca era mai bine sa chemati prin 112 mai intai ambulanta..era mai bine pentru situatia dvs, ar fi fost o circumstanta de care s-ar fi tinut cont la individualizarea pedepsei.
Eu va doresc sa nu fiti absolviti de aceasta vina, insa vrea u sa va mai spun ca art. 189 C. penal , respectiv lipsirea de libertate in mod ilegal, alin. 2, mai spune ca , atunc i cand fapta este comisa de 2 sau mai multe persoane persoane impreuna , precum si in cazul in carte victima este minora, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani. Nu am idee daca victima este minora, insa , dupa cum am inteles, fapta a fost comisa de cel putin 2 persoane.
E foarte important sa ne precizati imprejurarea in care au fost loviti cei doi hoti, deoarece daca, au fost loviti in urma unor acte de violenta a lor, cu scopul de a parasii locul faptei, atunci nu cumva ne aflam sub incidenta infractiunii de talharie, fapta prev si ped de art. 211 c.p.? Este o ipoteza.
Daca au fost loviti ca o reactie publica de corectie, in timp ce erau deja retinuti, atunci suntem in situatia savarsirii infractiunii de lovituri si alte violente (depinde de nr de ingrijiri medicale) si ar trebui teoretic sa rapunda penal (pe principiul ca nimeni nu are dreptul sa-si faca singur dreptate), insa in practica judiciara nu am auzit cazuri in care cei care i-au prins pe hoti si iau batut (in limita ,,bunului simt")pana la venirea organelor de politie sa fie trasi la raspundere.
Pentru infractiunea de sechestrare de pesoane nu vor raspunde penal, deoarece suntem in situatia legitima de ai retine pana la venirea politiei, binenteles trebuie sa anunti si politia. Aici se impune aplicarea art .45 c.p. una dintre cauzele care inlatura caracterul penal al infractiunii.
App. de cazul Becali, daca anunta organele de politie nu raspundea penal.
ynocentta a scris:

@amitza
cititi atent dispozitia legala,analizati in raport de dizertatiile dvs si concluzionati
:stunned: pai ce sa mai concluzionez?

ca pana la urma mi s/a dat dreptate.............

in legatura cu interpretarea data art din CPP, nu cred ca trebuie sa privim numai inainte si sa intelegem ca se refera exclusiv la conducere, in sensul de a/i transporta catre organele abilitate, ci se admite si retinerea lor pana la sosirea politiei( care este chiar recomandata, dat fiind ca poate fi extrem de periculos sa conduci un recidivist la politie, poate te intalnesti si cu prieteni de ai lui pe drum si ajungi sa fii victima, din conducator catre organele abilitate ce erai:)))

iar daca analizati profund, veti vedea ca inclusiv conducerea la sediul politiei constituie in esenta o retinere/lipsire de libertate in mod ilegal..........

nu se poate pune problema de sechestrare, dar sunteti raspunzatori pentru lovire
nu trebuia sa ii bateti.......trebuia doar sa asteptati politia.


Alte discuții în legătură

Circumstanta agravanta - 3 sau mai multe persoane. septembrie9 septembrie9 Daca suntem 4 persoane care l-am prins pe unul in timp ce fura, insa doar eu l-am lovit, ceilalti doar m-au asitat, sa-mi tina spatele, atunci este sau nu ... (vezi toată discuția)
Starea de necesitate Statescu Statescu Buna seara! O persoana fura un telefon mobil unei alte persoane,dar este prins imediat si batut. Incadrare juridica art.180,al.1, CPen. In acest caz se poate ... (vezi toată discuția)
Retinut de agentul de paza mariusbt1 mariusbt1 cat timp are voie sa te retina agentul de paza.pana la venirea politiei.ă10-15 minute?si daca politia vine dupa 30 minute sau 1 ora,iar tu in acest timp ... (vezi toată discuția)