avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... traducator autorizat-PFA sau PFI?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

traducator autorizat-PFA sau PFI?

Buna ziua,

Un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu CIF de la Finante, neinregistrat in Registrul Comertului, ce statut are- Persoana fizica autorizata, sau persoana fizica independenta (PFI, cu autorizatie de la Min.Just)? Care ar fi diferenta intre aceste 2 forme (din punct de vedere fiscal, contabil etc)?
Mi-ati putea indica anumite acte normative?

Va multumesc din suflet.
Cu deosebit respect,
Dana
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 16:47, 29 Martie 2010
Confuzia se naste din folosirea termenului PFA utilizat cu dublu sens:
1. conform definitiei data prin OG 44/2008, si care pe scurt, inseamna a fi inregistrat la Reg Com. ( nu este cazul traducatorilor, acestia desfasurand o profesie liberala si nu activitati ce constituie fapte de comert)
2. in limbajul comun, general, si care se refera la o persoan fizica, autorizata potrivit legii sa desfasoare o activitate
Nici in primul caz si nici in al doilea PFA nu are personalitate juridica.
In relatia cu fiscul, atat PFA cat si pf, se identifica prin CNP, pentru urmarirea impozitelor ce le datoreaza aceasta,din activitatile supuse impozitarii.
In cazul dvs, nu este obligatorie inregistarrea la Reg. Com. si aveti dreptul desigur, de a semna contracte de colaboarre in baza autorizatiei emisa de MJ
Cand emiteti si facturi, trebuie sa treceti si nr autorizatiei, alaturi de "POPESCU XXXXX TRADUCATOR AUTORIZAT"
Ca o opinie, consider ca pana la aceasta data (reglementarea era pana la finele 2007 parca) dvs ar fi trebuit sa solicitati de la Admin fiscala eliberarea unui certificat de inregistrare fiscala, in scop de TVA in care la rubrica CIF este trecut tot CNP_ul dvs. Acest aspect are importanta daca sunteti platitor de tva, iar daca ati realizat venituri mai mari de 35000E/an, iarasi trebuie sa va inregistarti la fisc, Va recomand o discutie cu inspectorul fiscal arondat zonei dvs
Multumesc Mayer! Raspunsul dumneavoastra imi clarifica o parte din nelamuririle mele!
Asadar este improprie folosirea termenului de PFA de traducatorii autorizati de MJ... Voi incerca sa vorbesc cu inspectorul de la Administratia Financiara.
PS: ...dealtfel in limbajul curent, folosim avocat "Popescu", arhitect "Popescu"...deci corect este traducator "Popescu".
Faptul ca atat cei care desfasoare profesii liberale cat si cei care desfasoara activitati ce constituie fapte de comert ( organizati in PFA) tin acelasi fel de contabilitate, si raspund in acelasi fel in fata fiscului, nu face decat sa sporeasca starea de confuzie despre care ati vorbit in dechiderea subiectului
Toate cele bune !
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
mayer, utilizator
ART. 46 Definirea veniturilor din activitati independente
articol din Codul Fiscal

(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

* Confuzie exista deoarece traducatorul autorizat poate poate desfasura activitatea fie ca persoana fizica in baza unui contract de comision, mandat.... si se impoziteaza la venitul realizat pe baza CNP-ului,dar nu poate emite factura si chitanta pentru serviciile prestate.
In schimb daca traducatorul este Persoana Fizica Autorizata atunci se inregistreaza la Registrul Comertului, primeste Cod Unic de Inregistrare Fiscala care ii permite sa emita facturi si chitante pentru serviciile prestate.Dupa organizarea contabilitatii in partida simpla se va determina venitul realizat si se va plati impozitul la Administratia Financiara tot pe baza CNP-ului.
Cred ca sporiti si mai mult confuzia, pentru a emite chitante si facturi nu este obligatorie inscrierea la Reg. Com. Trebuie doar inregistrarea la fisc pentru activitatea din care rezulta venit impozabil. Relatia plata- incasare intereseaza fiscul nu Reg Com.
Bunaoara, un avocat va taia chitanta pentru un contract de asistenta juridica, fara a fi inregistrat la Reg. Com (a se vedea art 2 din OG 44/2008)
Dealtfel la art 155 al. 1 CF, prvind facturarea ,se vorbeste de persoana impozabila
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
mayer, utilizator

Alte discuții în legătură

Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)
Pfa - profesie liberalã traducãtor autorizat sonia1978 sonia1978 Buna ziua! M-ar interesa pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a deveni traducator autorizat PFA. Am primit autorizatia de la Ministerul Justitiei. Stiu ... (vezi toată discuția)
Nedumeriri pfa neinregistrat la registrul comertului rrramor rrramor Imi permit sa va deranjez cu o intrebare careia nu ii gasesc raspuns in cadrul institutiilor publice. Sunt traducator autorizat de MJ in august 2006 si CIF ... (vezi toată discuția)