avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Accesul la documentele asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Accesul la documentele asociatie

Buna,

Am o intrebare legata de drepturile proprietarilor membrii a unei asociatii.

Avem un proprietar care soliciti copii xerox dupa toate chitantele, listele de plata, rapoarte ale cenzorilor, etc. din 2004 pana in prezent.

As dori sa stiu daca conducerea asociatiei este obligata sa ii puna la dispozitie aceste copii avand in vedere ca toate rapoartele cenzorilor sunt la zi, nu s-au gasit nereguli in acte, persoana respectiva neavand de fapt nici o reclamatie ci doar incearca sa sicaneze membrii conducerii.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
alibotean, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:01, 30 Septembrie 2012
ctynn a scris:

accesul la date si cu caracter personal sunt garantate de legea 544/2001
... se poate cere plata copiilor xerox
... daca nu se raspunde in max. 10 zile... posibilitatea actiune la tribunal si cu daune morale!!! B-)

cu tot respectul majoritatea evidentelor din cadrul asociatiei de proprietari nu au caracterul precizat de dvs,cu exceptia acelora de evidenta stricta a persoanelor care locuiesc in condominiu
In eventualitatea necesitatii solutionarii problemelor din activitatea entitatii juridice,prin instanta,de regula se investeste judecatoria.
In situatii speciale,prin dispozitia autoritatilor in drept ,pot fi investite cu autoritatea de solutionare ,alte instante superioare in rang .
Daca spre exemplu eu nu doresc copii dupa anumite documente, ci doar sa ma uit peste listele de plati din lunile trecute, este posibil sa mi se dea dreptul de acces la aceste date, fara a plati vreo suma de bani in schimb?
Da, este posibil sa vi se arate aceste liste de plata din "lunile trecute" cum spuneti dumneavoastra, in limite normale, in timpul programului asociatiei sau cum va coordonati cu administratorul. Aceste liste de plata au fost afisate lunar si nu sunt secrete. Oricine trece pe langa ele le poate studia la afisier in cele 30 de zile pana la aparitia celor noi. De aceea nu este normal sa solicitam acum sa le vedem iar si iar.
Totusi la asociatie se pastreaza un rand de liste originale, in dosare, liste necesare asociatiei, necesare in contabilitate, la verificari, in procese... sau chiar in situatia unui proprietar care are motive intemeiate sa solicite a le studia.
De exemplu avem proprietari care vin pe la asociatie odata, de doua ori pe an, avand chiriasi sau apartamentul fiind nelocuit si proprietarul in strainatate.
Era imposibil ca proprietarul sa vada lunar listele afisate (noi am rezolvat acest aspect pentru ca le publicam lunar pe internet) si sa ceara explicatii ori sa faca eventual contestatie in 10 zile de la afisare, asa cum prevede legea.
Intr-o asemenea situatie este firesc ca administratorul sau presedintele sa-si faca timp, sa discute cu proprietarul si sa dea explicatii cu dosarele in fata.
@ alibotean :
Sunteti o asociatie constituita pe o scara sau o asociatie ,, mastodont '' pe jumatate de cartier ?. Pentru ca daca aveti 20 de apartamente pe scara intr-un an se consuma aprox 200 chitante , 12 liste de plata , 2 facturi de reparatii, 12 facturi de caldura,curent electric,apa ,etc. Rugati proprietarul sa vina cu propriul aparat xerox sau scaner si se rezolva in 30 de minute. Asta daca nu aveti ceva de ascuns.
Cine este obligat sa prezinte unele facturi sau procese verbale de la diferite contracte incheiate solicitantului ? ; a) - administratorul
b ) - presedinte asociatie

Alte discuții în legătură

Repartizarea costurilor cu reparatiile mihai_munteanuu mihai_munteanuu Buna ziua, intampin urmatoarea problema: Am observat pe lista de plata cate 30 lei pentru toate apartamentele scarii respective de bloc ca fiind de fapt ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere lawyer2016 lawyer2016 Va solicit pararea intr-o speta legata de asociatiile de proproietari Daca intretinerea nu este afisata detaliat conform ART. 48^1 legea 230/2007 ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa solicit copii xerox dupa deciziile ad.generale si ale com.executiv? ContSters309565 ContSters309565 Buna ziua, sunt proprietar de apartament , intr-o Asociatie de proprietari. Am solicitat scris presedintelui de bloc (Asociatie de Proprietari ) sa-mi dea ... (vezi toată discuția)