avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirie pentru cablu de internet
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirie pentru cablu de internet

Problema 1 : Acum 5 ani de zile cand am instalat un cablu de internet care trece pe holul blocui nu am cerut acordul asociatie de proprietari deoarece presedintele asociatiei nu a fost de acord cu cablarea pe interiorul blocului.
Luna trecuta m-am trezit la intretinere cu o taxa de 5 lei si cu explicatia ca "asociatia" a hotarat ( se pare) sa ma taxeze pentru folosirea spatiului comun.

In discutia cu presedintele asociatiei de proprietari acesta mi-a aratat intr-o carte un articol de lege care dadea dreptul asociatiei de proprietari sa inchirieze : "tertilor, persoane fizice , juridice ......" (aceasta era formularea) spatiile comune.

Aici apare discutia: eu spuneam ca acest pasaj de lege este destinat crearii unnui spatiu legal pt contractele cu tertii , el spunea ca acolo e o insiruire : tertii , peroanele fizice , persoanele juridice etc. (imi pare rau dar nu am retinut mai mult de cat faptul ca era art 63, altfel dadeam textul complet)

Intrebarea mea este: cine are dreptate eu sau el.

Problema 2 este legata tot de acelasi subiect: acolo se mentiona un contract de folosinta. Intrebarea mea este: contractul de folosinta presupune sau nu o suma de bani (pt ca din ce stiu eu contractul de folosinta = contract de comodat)
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
mnegut, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:49, 29 Martie 2010
@mnegut
Articolul din lege citat de presedintele Dv. de asociatie se refera la terti, nu la proprietari.
Si acum sa va deslusesc ce vreau sa spun:
Daca el doreste sa ia o taxa pentru acel cablu trebuie sa perceapa aceasta taxa de la furnizorul de cablu, facand cu el un contract. Furnizorul de cablu este tert, nu Dv.
In cadrul asociatiei Dv. sunteti una din partile contractului dintre conducerea asociatiei si proprietari. Proprietarii (toti) = o parte, conducerea asociatiei = a doua parte a unui contract materializat in scris printr-un PV al adunarii generale in care proprietarii i-au mandat, alegandu-i, pe membrii comitetului executiv (si presedinte) sa va conduca asociatia.
Oricine altcineva in afara acestei relatii este un tert..

Acum ca am stabilit cine si ce sunt fiecare pot sa va spun urmatoarele:
taxa pe care v-a impus-o pe lista (5 lei) poate fi abuziva in doua conditii:
- daca va considera tert....si nu sunteti, asa cum v-am explicat mai sus;
- daca nu exista o decizie a comitetului executiv consemnata intr-un PV al vreunei sedinte de comitet, cum ca se percepe o taxa de la proprietarii care utilizeaza spatiul comun pentru internet si TV.

Deci Dv. va duceti inca o data la presedinte si-i puneti intrebarile:
- cum de va considera pe Dv. tert si de ce nu face contractul cu adevaratul tert ca sa ia aceasta taxa de la el, nu de la Dv.
- daca are un PV al vreunei sedinte de comitet sau adunare generala a proprietarilor prin care s-a luat decizia/hotararea de impunere a acestei taxe pentru toti utilizatorii de cablu si TV din bloc?

In lipsa unui asemenea PV punerea pe lista a acelei taxe este abuziva si va puteti adresa primariei de care apartineti cu o sesizare.
Daca situatia continua in acelasi mod abuziv va puteti adresa chiar instantei de judecata care poate transa aceasta situatie.

Si eu sunt pentru aducerea in asociatie de fonduri care sa imbogateasca fondul de reparatii al asociatiei, dar nu abuziv, interpretand aiurea textul legii.
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
elga50, moderator
Mai intai de toate doresc sa multumesc mult tuturor celor care mi-au raspuns la intrebare.

@elga50 : presedintele asociatiei sustine ca articolul 39 (acel articol este cel despre care facem vorbirea) spune ca "Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice......." , adica in viziunea lui aici apare o insiruire de potentiale tinte pt aplicare. El este de acord ca se aplica pt terti dar sustine ca se aplica si pt persoane fizice si persoane juridice , pe mine incadrandu-ma la persoane fizice. Eu i-am sustinut atunci cand mi-a aratat articolul ca partea de dupa terti este o detaliere a notiunii de terti, el mi-a sustinut ca acolo este o insiruire. Pt mine aici este problema: cine are dreptate, cum se interpreteaza de fapt acest fragment de lege.
PS: enervat de faptul ca nu puteam purta o discutie de argumente, el repetand acelasi lucru timp de juma de ora eu venind cu argumente de genul : " Mi se pare absurd ca dumneavoastra ca reprezentant al meu sa imi impuneti mie o taxa pentru folosirea spatiului pe care il detin, in coproprietate cu dumneavoastra" (cu precizarea ca am facut la un moment dat discutie de utilizare in mod exclusiv al unui spatiu eu fiind taxat si pt boxa pe care o inchiriez de la asociatie) , i-am spus ca daca interpreteaza in acest fel aceasta lege adunarea generala are dreptul sa puna o taxa tuturor membrilor asociatiei pt folosirea holului blocului.

-Ca si lamurire, el nu m-a pus la plata decat de acum 3 luni de zile, deci nu discutam de chestii retroactive mult. Cablul despre care facem vorbire este instalat de acum 5 ani (recunosc cinstit ca nici atunci si nici acum acel cablu nu are acordul asociatiei de proprietari) si beneficiez doar eu de el , deoarece fiecare abonat are cablul lui care vine din strada pt ca asta a fost singura solutie gasita la momentul respectiv, neavand cei de la firma de internet cu cine se intelege pentru realizarea unei solutii de cablare interioara (doar blocul meu si inca unul din 50 de blocuri fiind cablate in acest fel :( ).



Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
mnegut, utilizator
doamna elga v-a explicat clar ...
TERȚ, -Ã, terți, -e, adj., s.m. 1. Adj. Care vine în rândul al treilea; al treilea. 2. S.m. (Jur.) Persoană care nu figurează ca parte în acte, în litigii sau în convenții nici direct, nici prin reprezentare și față de care actul juridic ori hotărârea pronunțată în cauză nu produce efecte. 3. S.m. (Log.; în sintagma) Terțul exclus = principiu fundamental al gândirii, conform căruia un enunț nu poate fi decât adevărat sau fals în același timp și sub același raport, o a treia posibilitate fiind exclusă. – Din lat. tertius, it. terzo.

primele doua parti sint asociatia si proprietarii, cea de-a treia parte fiind oricine altcineva din afara asociatiei, persoana fizica sau juridica.
deci nu dvs trebuie sa va ceara acea suma si firmei de net
Aveti dreptate cu citirea articolului 39. "Persoane fizice si persoane juridice" este o detaliere a cuvantului tert. Altfel intrebati-l ce inseamna pentru el tert. (?)
Imi dau seama ca este greu sa te intelegi cu un asemenea om, dar mai e o intrebare. De ce s-a trezit acum sa va ia aceasta taxa? Pana acum nu erati tert?:)

In privinta articolului 39, Dv. platiti chiria pentru folosirea boxei pe buna dreptate deoarece prin aceasta folosire exclusiva ii indepartati pe ceilalti proprietari care ar avea si ei dreptul la folosinta acelui spatiu in aceeasi masura ca si Dv. Aici Dv sunteti tert. Exista probabil un contract, cu o plata facuta in baza acelui contract.
In cazul acesta nu mai sunteti un simplu proprietar pentru ca aveti un drept de folosinta exclusiva si va detasati din randul celorlalti proprietari care nu intra in categoria tertilor.
Pe de o parte, din punct de vedere al cheltuielilor aferente, dar si al beneficiilor rezultate din chirii si taxe faceti parte din a doua parte a contractului colectiv intre proprietari si conducerea asociatiei, dar deveniti tert atunci cand incheiati cu asociatia un contract de inchiriere al unui spatiu din proprietatea comuna si platiti sau nu (pot exista diverse optiuni in contractul de inchiriere) si il folositi in exclusivitate.

In cazul cablului nu se pune problema de a fi tert pentru ca nu aveti un contract de inchiriere al peretelui. Masura de percepere a acelei taxe ramane abuziva atata timp cat se pastreaza conditiile pe care vi le-am spus in mesajul anterior. Altfel spus Dv. sunteti un tert numai pentru boxa, nu si pentru cablu.
Multumesc mult pentru raspunsuri. M-am edificat asupra problemei acum. Se pare ca totusi eu am dreptate dar acum trebuie sa gasesc o posibilitate sa inteleaga si el lucrul acesta.

Dilema mea este: Ca sa intru "in legalitate" trebuie sa fac o cerere catre asociatie sa imi aprobe folosirea acelui spatiu? Sau pur si simplu ca membru al asociatiei ma pot considera in regula? Pentru ca daca trebuie sa cer acordul asociatiei mi-a spus clar ca mi se va da acordul doar daca voi accepta sa platesc acea suma de bani lunar catre asociatie.

Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
mnegut, utilizator

Alte discuții în legătură

Chirie incasata de asociatie de la firma cablu tv maria1956 maria1956 fima care asigura cablu tv are instalatia pe blocul nostru( suntem proprietari din 1980).eu stau la ultimul etaj si un cablu care traverseaza strada pentru un ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere cu upc cf legii 230.2007 si hg 1588/2007 coryzalia coryzalia Buna ziua, Sunt presedintele unei asoc. de proprietari si am descoperit printre actele asociatiei un \\"acord\\" cu UPC - acceptat si semnat de catre fostul ... (vezi toată discuția)
Consum curent telekom terentetalharu terentetalharu Buna seara, sunt președintele unei Asoc de Prop. Blocul este din construcție cablat de Telekom (Romtelecom), recent am constatat ca instalațiile montate ... (vezi toată discuția)