avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract individual Regia Termo
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract individual Regia Termo

Locatarii unui imobil au contract individual cu Regia Termo, pentru caldura si apa calda. Pe respectivele contracte lipseste semnatura Reprezentantului legal al Asociatiei ( Presedintele ), acesta nesemnandu-le. Locatari care nu au solicitat conform art. 7 din Legea 230 înscrierea ulterioara ca membru în Asociatie, I SE REFUZA ( fara motivatie ) solicitarea scrisa de inscriere. Restantieri cu plata la întretinere. Amenintari din partea Administratorului, cu datul în judecata a acestora. INTREBARE: Este vorba de o procedura legala, prin care acesti „ locatari „ pot fi dati in judecata de catre Asociatie, pentru restanta la intretinere, atata timp cat ASOCIATIA nu este parte semnatara a contractului individual incheiat intre locatar si Regia Termo ( scuza Presedintelui „„ nu stia ca trebuie sa semneze asa ceva „ #-o ), motivatia Presedintelui de refuz al inscrierii ulterioare în Asociatie, este ca „ cererea solicitarii de inscriere ulterioara s-a facut în baza art. 7 din Legea 230, si nu in baza NORMELOR DE APLICARE A LEGII 230, deci CONFUZIE din partea Administratorului. Nu Regia Termo este cea indreptatita sa cheme in judecata rai platnici PENTRU SUMELE cu titlu de cheltuieli cu apa calda si caldura ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: RaDracones , utilizator 13:17, 25 Iunie 2010
Da, Adam Grecu, la fel s-a procedat si la noi.. Chiar eu personal am inceput sa fac incheierile conventiilor cu Regia Termo, si apoi dupa alegeri in cadrul asociatiei, presedintele trebuia sa mearga sa semneze ca tert, insa nu s-a semnat nici un contract. Normal ca intai trebuia sa existe un protocol, si anume vechiul contract intre Asociate pe de o parte si Regia Termo pe de alta parte. Dar odata cu incheierea contractelor individuale, practic asociatia nu prea mai avea treaba cu obligatia de incasare si alte chestii care avea legatura cu Regia Termo. Adica locatarii platesc servicii care sunt facute in numele unei institutii, ceea ce nu prea este corect. Iar referitor la inscrierea in Asociatie, normal chestia este una simpla, dar LEGALA si de mare importanta, caci ca orice asociere, daca ti se refuza inscrierea in cadrul unei asociatii nu poti fi tras la raspundere de catre conducerea respectivei asociatii, caci de avantaje sau drepturi, nici nu poate fi vorba, caci nu exista.

Multumesc....
Sunt doua lucruri diferite:
- primirea in asociatie a unui proprietar din bloc cu cerere facuta ulterior constituirii asociatiei de proprietari. Acest aspect este reglementat de art.7 din Legea 230/2007 si are repercursiuni asupra proprietarului numai din punct de vedere al dreptului de a vota in adunarea generala si a fi ales in functii de conducere.
Teoretic asociatia de proprietari se infiinteaza de un numar de proprietari care poate sa nu fie egal cu numarul total al proprietarilor din acel bloc. Asociatia astfel infiintata are ca membri numai pe acei proprietari care au semnat acordul de asociere. Acestia isi convoaca AG, isi aleg conducerea si pot fi alesi in conducerea asociatiei. Ceilalti proprietari care din morive diferite nu sunt membri ai acestei asociatii, normal, ca nu pot participa la AG a asociatiei pentru ca nu sunt membri ai asociatiei. Daca vreunul dintre acestia doreste sa intre in asociatie, aspectul este reglementat, cum am spus, de art. 7: face o cerere, o depune la presedintele asociatiei si, odata cu aceasta cerere, semneaza si acordul de asociere, adeziunea la statut.
Obligatiile de plata ale proprietarilor din condominiu (atentie! nu numai ai asociatiei) nu sunt legate de apartenenta la asociatia de proprietari, ci de consumurile de utilitati si servicii de pe domeniul comun al condominiului. Administratorul, de exemplu, este angajat de asociatia de proprietari ca sa administreze proprietatea comuna a tuturor proprietarilor din condominiu, nu numai a membrilor asociatiei, deoarece proprietatea comuna este fortata si perpetua si ea nu poate fi descompusa in proprietatea comuna a membrilor si proprietatea comuna a nemembrilor asociatiei.

- al doilea aspect este plata utilitatilor. In general aceste utilitati, fie ca sunt contorizate, fie ca sunt sub forma unor abonamente sunt livrate proprietarilor din condominiu, indiferent de apartenenta la asociatie, pe baza unui contract al furnizorului semnat cu reprezentantul legal al asociatiei. Cheltuielile cu aceste utilitati sau servicii sunt calculate de administrator si puse pe lista de intretinere.

Sunt cazuri, asa cum se pare este si al Dv. cand proprietarii incheie contracte separate cu furnizorul. In cazul acesta iarasi sunt doua aspecte:
-- daca proprietarul face o a doua conventie, de data aceasta cu asociatia, ca aceasta sa-i preia factura de la furnizor, sa i-o puna pe lista de cote, sa-i plateasca aceasta factura si, in caz ca proprietarul nu-si achita aceasta factura individuala, asociatia poate sa transmita lista acestui tip de restantieri - cei cu contracte individuale - la furnizor. Acesta ia ce masuri legale are la indemana, inclusiv chemarea in instanta, pentru a-si recupera restantele direct de la proprietar. Contractul este direct intre furnizor si proprietar, fara raspunderea asociatiei in recuperarea debitelor.
-- daca proprietarul este complet decuplat in privinta primirii si platii facturii de asociatie, atunci fireste ca relatia lui cu furnizorul nu mai este intermediata in niciun fel de asociatie.
Legea 230/2007
Art. 28. - (1) Asociatia de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, in special cu privire la serviciile publice de utilitati, pe baza unor contracte de prestari de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si de cealalta parte, proprietarului.
(2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilitati, furnizorul serviciului va actiona impotriva proprietarilor restantieri.
(3) Serviciul de intermediere din partea asociatiei de proprietari consta in: repartizarea facturilor catre proprietari prin lista de plata lunara, incasarea si plata sumelor reprezentand contravaloarea consumului facturat, instiintarea furnizorului cu privire la debitori.


In concluzie, asociatia nu poate chema in instanta pe acei proprietari care au contracte individuale incheiate cu furnizorul, chiar daca intermediaza anumite servicii intre proprietari si furnizor cu privire la aceste utilitati, conform alin 2 din art 28 al legii 230/2007.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
elga50, moderator
Legea 230/2007
ART. 7
Înscrierea ulterioara în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora, fără alte formalităţi.

Cu alte cuvinte nu mai este nevoie de alta semnatura in afara de cea de pe cerere si nici de modificari in statut, acord de asociere sau altele. Si mi se pare logic.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
RaDracones, utilizator
Eu n-am spus ca se modifica statutul, daca la mine va referiti. Am spus ca semneaza acordul de asociere si adeziunea la statut.
Poate specifica si in cerere acest lucru.
=D>=D>=D> Multumesc elga50, cred ca lucrurile in mare sunt clare, privind cele doua aspecte. In primul rand, atata timp cat nu este depusa o cerere de adeziune conform prevederilor legale, nu poti vota si nu poti fi ales in cadrul Comitetului. Aici as dori sa exemplific si un alt aspect, si anume al „„ INEXISTENTEI CERERII DE ADEZIUNE AL ACTUALEI PRESEDINTE A ASOCIATIEI „„, deci in atare conditii, aceasta nu avea dreptul legal de a vota si de a fi aleasa ca PRESEDINTE a Asociatiei, deci implicit aceasta nu poate REPREZENTA Asociatia de Proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in situatia de fata, nu avea calitatea de a intenta actiuni in instanta. Deci considerati ca poate fi invocata lipsa calitatii procesual active a acestei persoane ? - Mai ales ca in substanta cererii de chemare in judecata suma principala ( cea mai mare ) reprezinta „„ cheltuielile cu apa calda si caldura, unde in fapt exista contracte individuale „„, unde exista infiintate contracte individuale... Mai mult, in respectivele contracte se specifica in clar, modalitatile prin care se rezolva litigiile privind NERESPECTAREA CLAUZELOR CONTRACTUALE INTRE PROPRIETAR SI REGIA TERMO. Deci nu era vorba doar de refuzul Presedintei ( in mod total ilegal ) de a primi cererea de adeziune ci chiar de faptul inexistentei adeziunii a acesteia, de aici derulandu-se restul situatiei... Un fapt invers acestei situatii, poate fi aratat in momentul in care locatarul beneficiar al unui contract individual doreste sa dea in judecata pentru nerespectarea clauzelor contractuale, datorita faptului ca Regia Termo nu furnizeaza serviciile in modul stipulat in cadrul respectivului contract, in atare situatie, normal ca nu se poate intenta actiune impotriva Asociatiei de Proprietari ci impotriva FURNIZORULUI DE SERVICII, respectiv impotriva REGIEI TERMO. Si asta in conditiile in care, in Brasov atat anul trecut, dar a inceput si in acest an „„ SISTAREA APEI CALDE PE TIMPUL VERII „„ chiar si locatarilor care nu au restante la plata catre REGIA TERMO
Deci in mod FOARTE LEGAL orice locatar beneficiar al serviciilor furnizate de Regia Termo, poate chema in judecata pentru lipsa furnizarii acestor servicii, insa diferenta o face existenta unui contract individual incheiat. Acestia pot da in judecata in nume personal Regia Termo, pe cand cei care nu sunt benficiari ai acestor contracte, pe cine vor chema in judecata ?, pe furnizorul de servicii in mod singular sau impreuna cu Asociatia de Proprietari ?
Un subiect complicat....
Va multumesc.... Mai astept sfaturi si raspunsuri, deoarec se asteapta vremuri grel atat pentru Brasoveni, cat pentru „„ intreagasocietate romaneasca „„ - odata cu intrarea in vigoare a noilor legi privind taierea salariilor si pensiilor, deoarece vor fi din ce in ce mai multi RESTANTIERI IN PLATA...
#-o#-o#-o
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
nelush2103, utilizator

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii procesuale active nelush2103 nelush2103 Va rog sa imi spuneti Exceptia lipsei calitatii procesual active prin care articol din CPC poate fi invocat? Cu respect, va multumesc... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere grigorevasile grigorevasile Poate furnizorul de energie termica sa ia masuri impotriva datornicilor la intretinere,nevand incheiat un contract individual? (vezi toată discuția)
Cum recupereaza furnizorii de utilitati datoriile de la asociatia de proprietari? merepere merepere pe scurt: am patit-o cu administratora. asociatia are datorii mari la RADET. am facut esalonari insa nu toti proprietarii platesc pe motiv ca vor gasi metode ... (vezi toată discuția)