Buna seara,
Cum procedez in cazul unei marturii mincinoase? Am formulat plangere penala impotriva unei persoane pentru fals si uz de fals sub semnatura privata. Persoana respectiva a dat declaratii nereale la organele de ancheta.Pot proba lucrul acesta cu documente ce vor demonstra ca ceea ce a declarat faptuitorul este nereal si nefondat. Cum procedez?Cui ma adresez?Formulez o noua plangere sau formulez o sesizare in cadrul aceluiasi dosar pentru a scoate in evidenta ca faptuitorul a dat declaratii mincinoase?
Cu stima
In faza de judecata a procesului penal, inculpatul poate avea trei atitudini:
- sa nu dea nicio declaratie;
- sa dea o declaratie nesincera;
- sa dea o declaratie sincera.
Inculpatii vinovati care vor sa isi acopere faptele vor da declaratii nesincere, bineinteles.
Judecatorul va aprecia nesinceritatea si va pronunta o sentinta mai drastica, fara sa acorde circumstante atenuante.
Dat fiind ca inculpatul nu este martor, inculpatul nu poate fi acuzat de marturie mincinoasa potrivit art. 260 alin. (1) C. pen.
Singura sanctiune pentru declaratii nesincere ale inculpatului este excluderea (inlaturarea) acestora din probatoriu.
Art. 317 spune :"Judecata se margineste la fapta si la persoana aratata in actul de sesizare a instantei"
Inculpatul nu poate fi acuzat sau judecat pentru declaratiile pe care le face in apararea sa.
Daca vrei sa dovedesti nesinceritatea declaratiilor, ia legatura cu acuzatorul public, procurorul pentru a propune ascultarea ta in instanta si introducerea probelor - inscrisuri in proces.
Imi pare rau, am inteles ca este in instanta, la Curtea de Apel.
Poate daca informatiile din intrebare ar fi mai clare ... am putea da un raspuns mai clar.
Daca este la parchetul de pe langa Curtea de Apel, inseamna ca trebuie sa fie functionar sau demnitar, ceva ...
Parchetul de pe linga Curtea de Apel nu se ocupa de limbrici infractori.
Orice sesizare se depune la procuror.
Inseamna ca este valabil ce am zis pentru martor: reaudiere, prezentarea inscrisuri si confruntare.
Iar declaratiile nesincere ale faptuitorului au acelasi regim ca la invinuit sau inculpat.
Da, faptuitorul (invinuitul sau inculpatul) nu poate fi cercetat pentru declaratiile false, minicnoase, date in dosarul in care este cercetat, urmarit, judecat.
Pentru ca initiatoarea topicului sa intelega mai usor : in practica s-a decis ca infractiunea de fals in declaratii exista daca faptuitorul declara neadevarat, in fata organelor de politie, ca a pierdut actul de identitate (B.I., C.I.), desi, in realitate, il abandonase in mana unui ofiter de politie care il retinuse ptr. cercetarea unei infractiuni, sau ca a uitat cifrul casetei automate de pe peronul garii, solicitand sa i se predea bagajele, desi nu-i apartineau...etc.
Declaratiile care servesc la producerea unor consecinte juridice...asa cum am spus si mai sus..potrivit legii, sunt cele aratate ca avand aceasta aptitudine, in diferite acte normative ( de exemplu: declaratii de stare civila, anumite declaratii fiscale,etc).
Cu asta sper ca am lamurit.
Deci, nu avem infractiunea de fals in declaratii in speta prezentata, asa cum a fost ea expusa.
Daca detineti inscrisuri care atesta ca faptuitorul a facut declaratii mincinoase in legatura cu fapta ptr. care este cercetat, le veti inainta organului de up si ele vor fi folosite ca probe in dosar.
"Declaratiile care servesc la producerea unor consecinte juridice...asa cum am spus si mai sus..potrivit legii, sunt cele aratate ca avand aceasta aptitudine, in diferite acte normative ( de exemplu: declaratii de stare civila, anumite declaratii fiscale,etc)."
Despre declaratii fiscale este vorba; au legatura cu dosarul penal ce se afla in curs de cercetare. Faptuitorul este si patron de firma, a depus documente contabile la organele fiscale in neconcordanta cu realitatea: desi a realizat venituri pe anul fiscal declarat , acesta a declarat venit 0 si a solicitat si regim derogatoriu pentru firma respectiva declarand pe propria raspundere ca firma nu a realizat venituri in anul respectiv; prin aceasta declaratie a motivat fapta sa de a realiza fals in semnaturi.