avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

Lucrez in proiectare de 31 ani la aceeasi societate, am 41 ani vechime si mai am 7 luni pina la pensie pt limita de virsta.
Sunt in litigiu la a 4 infatisare cu societatea pentru plata unor drepturi banesti iar recent am fost concediat cu art 65 alin 1 din CM ca urmare "a dificultatilor economice , a reorganizarii activitatii, etc".
Consider aceasta un abuz si solicit din partea dvs citeva indrumari, deoarece vreau sa-i actionez in instanta pentru concediere nelegala.
-Ce actiuni(pasi) trebuia sa faca societatea (si pe care probabil nu a facut) ca sa ma concedieze(pentru a invoca in instanta)?
-Ce acte doveditoare si conform caror legi si articole sa solicit in instanta pentru a avea cistig de cauza?
-Nu doresc reintegrarea in cazul unei hotariri favorabile mie , deoarece am deja un alt loc de munca.
-Cit apreciati ca ar fi daunele materiale si morale pe care ar trebui sa le cer societatii?
Mentionez ca mi s-a acordat preaviz de 20 zile si un salariu compensatoriu.
Sunt in litigiu pentru plata unor acorduri ptr lucrarile intocmite si pentru care societatea a avut beneficii in anul 2008.
Multumesc anticipat profesionistilor dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 11:58, 20 Martie 2010
@adrianmarian, cu tot respectul ce trebuie sa caracterizeze o asa-zisa polemica cu privire la sustinerile noastre este bine de studiat si codul muncii nu cred ca trebuie sa va spun eu pe unde vine dacia, nu ;)
... art. 76 art. 74 c. mun., c.i.m. ...B-)
Tot nu ma lamuresc!
Ce ar trebui sa invoc in instanta ca sa arat ca aceasta concediere e ilegala si netemeinica(cf art 78 CM)?
Trebuie inteles ca m-a concediat pt. ca i-am dat in jud. pt plata unor drepturi si evident ei tergiverseaza acest proces si pt.asta m-au concediat .
De fapt ce proceduri trebuiau ideplinite pt. ca, concedierea sa fie cf.art.65-67 din CM? Va multumesc si vreau sa ma lamuriti.
1. In instanta nu puteti sa probati decat cu documente.
2. Vorbele spuse de angajator nu puteti sa le probati.
3. Concedierea individuala este greu de anulat de instanta pentru ca nu puteti dovedi ca este facuta cu rea credinta.
4. Desfiintarea unui post este riscul angajatorului (o face pe banii lui) si nu este obligat sa va dea explicatii.
5. Daca totusi considerati ca decizia de concediere este ilegala o puteti contesta la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
6. E bine sa aveti un avocat sa va reprezinte si care sa stie cum sa procedeze in instanta.
1. Nimeni nu va poate da o reteta de castig.Probele si administrarea lor pentru a dovedi ca decizia e ilegala sunt specialitatea unui avocat.Nu e de mirare ca nu va lamuriti, nefiind de specialitate...pentru asta se face o facultate si multi ani de experienta.
2.Chestia cu amenintarea este de domeniul dreptului penal, prin urmare nu poate fi invocata cu sporti de izbanda intr-o instanta de litigii de munca ce e necompetenta pentru asta.Daca vreti puteti sesiza plitia si parchetul sa faca cercetari..
3.In instanta se urmeaza o procedura si un limbaj specific, ca la doctor.
4 Aici vi se raspunde generic, cum au facut si colegii...
Singurul motiv bine intemeiat de inaintare a unei plangeri in instanta in acest caz se leaga de faptul daca restructurarea a avut un caracter efectiv,adica daca postul dvs. a fost radiat si din organigrama sau statul de functii al unitatii.
Verificati acest aspect,dar cat mai discret posibil,pt. a "nu le da idei".
Din descrierea dvs. nu rezulta ca ar exista alte motive de a introduce plangere,caci
preaviz vi s-a acordat,si ati beneficiat si de plata compensatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere fara preaviz in timpul incapacitatii temporare de munca princessa princessa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in aceasta dilema. Sunt in CM. Medicul imi elibereaza aceste CM saptamanal odata cu prezentarea la control. In luna ian. a.c. ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva? anjinsan anjinsan Buna Ziua, Un angajat, la revenirea din concediu, este anuntat de catre diretorul de zona, ca, incepand cu data de 01.09.2010 postul sau de director de ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva gigelas gigelas Buna ziua, Un angajator a concediat disciplinar un salariat pe motiv ca ar fi avut un comportament neadecvat la locul de munca si ca ar fi avut mai multe ... (vezi toată discuția)