avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... O HARTIE,CARE POATE SCHIMBA VIATA UNEI FETITE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

O HARTIE,CARE POATE SCHIMBA VIATA UNEI FETITE

Suntem in Norvegia de un an,eu fetita din prima casatorie,si actualul meu sot.
Acum ne-am reinnoit cerea la politia din Norvegia,ptr a ramane aici definitiv,dat fiind ca fetita ar putea beneficia de toate drepturile pe care le are un copil norvegian.(doar alocatia e 150 euro).
Dar,mi-au cerut confirmare scrisa de la tatal natural,ca este de acord ca fetita sa locuiasca in Norvegia cu mine si actualul sot.......
Tatal natural e genul 'Garcea' care nu intelege.Zice ca ne da hartia numai daca merge sotul meu actual in tara sa o treaca pe fetita pe numele lui,cu toate drepturile.Exact ce vrem si noi,doar ca in Norvegia fetita e inregistrata cu numele tatalui natural,si permisul de sedere i se da pe acel nume,cu care e in certificatul de nastere.
Deci ,oricum daca isi schimba fetita numele nu mai are nevoie de tatal ei natural ptr absolut nimic.
Si nu ar trebui sa fiu eu cand ii schimba numele,ca doar nu e masina,sa-i schimbe proprietarul.....:stunned:
imi trebue acum doar o hartie semnata,iar el vrea sa schimbam numele si nu ne putem intelege.
CE POT SA FAC,MERG SA-L BAT ?#-o#-o#-o
putem schimba numele dupa ce se termina cu permisul de sedere.
Va multumesc pentru atentie.
P.S.inchipuitiva ce e in sufletul fetitei,careia tatal natural pe care il iubea cum iubesc fetitele tatii,nu o mai vrea,dar nici nu o lasa sa stea cu mami......:sorry::(:(:(

Cel mai recent răspuns: maria.monica38 , utilizator 20:41, 21 Martie 2010
Modificarea actelor de stare civila se face in instanta , schimbarea numelui necesitand eliberarea unui nou certificat de nastere ( actiune in tagaduirea paternitatii) . Daca tatal este natural nu puteti schimba numele copilului decat prin schimbare administrativa a numelui (care are putine sanse de izbanda intrucat nu cred ca sunt motive temeinice in sensul legii 119/1996 pentru aceasta ) .
Solutia de moment este sa-l induplecati sa va dea acea declaratie notariala , iar in timp sa introduceti divort cu incredintarea copilului catre dvs. .
@adrianmarin, dna doreste ca fetita sa poarte numele sotului sau actual, care e norvegian – doreste ca fetita sa beneficieze de toate drepturile pe care le are un copil norvegian si nu poate obtine aceasta deoarece tatal natural nu vrea sa declare la notar ca e de acord ca fiica lui sa locuiasca in Norvegia.

@maria.monica38, nu aveti o hotarare judecatoreasca prin care se arata clar ca la divortul de tatal fetitei copilul a ramas in grija dv? O asemenea hotarare v-ar da dreptul sa stabiliti domiciliul copilului acolo unde credeti dv ca e mai bine – tatal pastrand dreptul de a pastra relatiile cu acest copil. Daca nu aveti o asemenea hotarare ar trebui sa incepeti - in RO - un proces pentru incredintarea minorului.

Nu ii puteteti schimba numele, pur si simplu – trebuie sa fie de acord si tatal; si am inteles ca tatal natural doreste ca actualul sot sa isi asume “toate drepturile si obligatiile” in ceea ce priveste copilul - si aceasta inseamana adoptie, iar adoptia se “face” prin tribunal (cred). E o procedura destul de complicata procedura adoptiei - in sensul ca e multa birocratie (printre altele).

Da, schimbarea numelui poate implica schimbarea certificatului de nastere… Dar pe cale administrativa nu cred ca puteti schimba numele fetitei si, chiar presupunand ca puteti, aceasta schimbare de nume nu schimba faptul ca tatal natural e cel trecut in certificatul de nastere iar autoritatile norvegiene vor cere in continuare declaratia tatalui natural.
am terminat cu divortul de 11 ani si am sentinta judecatoresca definitiva si irevocabila,dar tatal ei are drept de vizita o data la luna.
DECI,MAI MERG MIINE IAR LA POLITIE,SA LE ARAT LA POLITIE DIN NOU SENTINTA JUDECATOREASCA DEFINITIVA,POATE NU AU VAZUT-O BN, NICI NU AU ATASAT O COPIE LA DOSARUL FETITEI.
Cand am inceput procesul aveam 18 ani,nu stiam nimic,ma uit acum pe sentinta si vad ca i-am platit si daune tatalui,cu toate ca eu aveam certificat medico legal,ma batea mereu,si incepuse sa dea si in fetita,daca as putea as redeschide procesul,cu mintea mea de acum l-as face praf,a avut doi martori la proces adica fratii lui,cum se poate asa ceva?Nu inteleg ce proces a fost,stiu ca am fost fericita ca sunt divortata si pot sta cu fetita mea.
Amintiti si despre:

Regulament nr. 2201 din 27/11/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia
răspunderii părinteşti ...
Publicat in Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 338 din 23/12/2003

Articolul 2
Definiţii

În sensul prezentului regulament, se înţelege prin:
....
9. "încredinţare": drepturile şi obligaţiile privind îngrijirea persoanei unui copil, în special dreptul de a decide asupra locului său de reşedinţă;

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cum inregistrez minora pe numele sotului meu, care nu e tatal biologic al fetitei? Monyk_Ady Monyk_Ady Am o fetita din afara casatoriei este de 2 ani si 8 luni cum as putea sa o trec pe numele luat dupa casatorie,ea poarta numele meu de fata in certificat la ... (vezi toată discuția)
Cum poate purta numele tatalui de la inceput? crisis81 crisis81 Buna ziua: Incerc sa explic situatia cat mai concret: Sunt casatorita legal cu un barbat cu care relatia s-a incheiat acum mai mult de un an de zile. Nu am ... (vezi toată discuția)
Numele de familie GeorgianaCroitoru GeorgianaCroitoru Buna ziua, Am o fetita dintr-o relatie anterioară de 5 anișori. După 3 ani de stat in tribunal am reusit sa obtin custodia exclusivă și schimbarea ... (vezi toată discuția)