Am si eu o intrebare usor retroactiva sa zic asa,daca societatea nu ne-a prezentat nici o decizie de concediere (colectiva)cu mentiunea caracteristica a motivului concedierii si perioada preavizului,cum ar fi fost normal si sa o semnam ,sau nu,insa a trimis deciziile la ITM si noua ne-a dat doar cartile de munca la 1 feb ,de ex.,inchise cu art65(1) si inscris nr.deciziei,putem sa facem ceva?E legal ce au facut?
Poate daca imi prezentau decizia,o contestam,nu era dreptul meu?
Se poate face ceva acum,dupa 53 zile?Mentionez ca societatea isi reincepe activitatea la 1 aprilie.
Decizia o puteti ataca doar daca reusiti sa demonstrati ca mai sunteti in termenul de 30 de zile dela comunicare.Un avocat ar putea scoate la capat.
pentru salariile compensatorii puteti formula actiunea in termen de 6 luni de la concediere...si preavizul trebuia platit.Cererea facuta societatii nu are nicio semnificatie in instanta.
Am inteles ca intai ar trebui sa incerc sa ajung cu ei la o intelegere si daca nu ,o sa ma adresez instantei.
Asadar,pot sa solicit si plata preavizului neefectuat?Pentru ca neavand preaviz am pierdut 20 zile lucratoare platite,corect,adica niste bani
1. trebuia sa primiti preaviz prin care sa fiti instiintati de faptul ca se desfiinteaza postul. Trebuia sa-l primiti cu 20 de zile inaintea datei concedierii, de exemplu, daca aveti data concedierii 26.03.2010, trebuia sa vi se prezinte preavizul in data de 26.02.2010 cu incepre din 01.03.2010 si incheiere in 26.03.2010.
2. Decizia de concediere trebuie sa o primiti deoarece o sa vi e ceara la AJOFM in momentul in care depuneti dosarul. Uzanta este ca pe decia ce ramane la firma angajatul sa scri "am luat la cunostinta azi, ......."
OK,asadar preaviz nu am avut,insa tot nu am inteles,scuze,daca pot cere plata acestuia,societatii sau daca ajung la instanta.
Decizia nu stiu daca mai imi trebuie,pt ca este inscris pe cartea de munca"incheiat activitatea conf art65(1),decizia nr......
Trebuie sa am si decizia,fizic vb?hartia ?A si nu stiu daca am mentionat ,a fost concediere colectiva iar societatea isi reia activ .dupa 3 luni,adica 1 aprilie.
Multumesc si scuze
Buna dimineata!
Imi pare rau pentru ce ati patit. Daca a fost concediere colectiva, trebuia sa stiti cu 30 de zile inainte de primirea preavizului deoarece conducrea trebuia sa inceapa discutii cu reprezentantii salariatilor, sa anunte intentia la AJOFM CU 30 de zile si abia apoi sa treaca la emiterea preavizelor. In fine, sunt mai multe nereguli.
Despre plata preavizului, va pot spune colegii avocati (din cate am citit mai sus se pare ca da)
Mergeti la firma si comunicati-le in scris faptul ca doritisa vi se plateasca preavizul si salariul compensator. Spuneti-la ca altminteri va veti duca la ITM si la AJOFM si veti face sesizari privind aceste nereguli. Daca domniile lor doresc sa aibe control de la ITM si AJOFM care cu siguranta nu va iesi bine pentru ei, e problema lor.
Cu toate astea, va sfatuiesc sa incercati toate caile amicale a rezolvarii acestei probleme si treceti la sesizari doar in momentul in care va veti fi convins ca acestia nu doresc sa comunice. Eu, din cate stiu, decizia de concediere va este necesara pentru completarea dosarului de somaj.
Atentie! Daca nu v-a fost comunicata decizia, si luati cunostinta de ea azi (de exemplu) puteti obtine anularea acesteia in instanta.
Colegii avocat va pot sfatui mai bine.
Somaj
mihalinatt
Cu ce articol trebuie incheiata cartea de munca pentru a putea beneficia de somaj?
Ce pasi trebuie urmati a.i. sa nu se comita greseli.
Multumesc (vezi toată discuția)