Buna ziua. Conform Legii 230/2007, la Art. 10. se precizeaza ca: "- Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia." In conditiile in care am depus cerere scrisa pentru a avea acces la un contract de reparatie efectuat de catre asociatie pe banii locatarilor, raspunsul Asociatiei de locatari trebuie sa fie sub forma scrisa sau verbala?
Nu. Refuza sa-mi puna la dispozitie actul solicitat. Administratorul spune ca actul nu este la el, ci este pastrat la presedintele asociatiei. Presedintele asociatiei refuza la randul lui sa-mi arate contractul pe motiv ca "am eu ambitia asta sa nu va arat niciun document!". ce pot sa fac ?
Da, in regula. Dar cat este de parsiv acest presedinte, in fata instantei va putea sa declare: l-am chemat la mine si i-am aratat actele. Cum voi demonstra ca nu a fost asa? Sau altfel: el cum va putea demonstra ca mi le-a aratat?
Eu cred ca acel contract ii priveste pe toti proprietarii afectati, ca doar toti au de plata de pe urma lui. Sunteti o comunitate de oameni acolo, nu trebuie sa fiti Dv. singurul "luptator pentru dreptate". Puteti sa cooptati si alti vecini care va impartasesc punctul de vedere si sa faceti presiuni pe presedinte sa se comporte legal. Arati-i textul legii si somati-l sa-si schimbe comportamentul, altfel...... convocati adunarea generala si schimbati-l.
Daca procedeaza asa cu acest exemplu pe care ni l-ati dat, probabil comportamentul lui este abuziv in mai multe aspecte si atunci trebuie schimbat.
E mai usor sa schimbati lucrurile in asociatie, decat sa mergeti prin judecatorii si in final sa constatati ca ati castigat o batalie, dar pierdeti razboiul.
Tot ce ati discutat pana acum este bine. Opinia mea este ca, macar de acum in colo, cand mai intocmiti o cerere cu privire la aspectele aratate, sa solicitati raspuns in scris. Bun, aici era vorba sa aveti acces la niste documente, un drept legal de-altfel... Asta e, este ales-ul dvs. si pana una alta trebuie sa-l suportati, dar asa cum ati fost sfatuit, nu luptati de unul singur si mai provocati-l la discutie cu martori sau chiar pe shest cu o inregistrare pe telefon... Chiar nu inteleg acesti oameni. Este clar ca este ceva putred in Danemarca, asa ca, pe cai!