avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Accesul la documente
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Accesul la documente

Buna ziua. Conform Legii 230/2007, la Art. 10. se precizeaza ca: "- Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia." In conditiile in care am depus cerere scrisa pentru a avea acces la un contract de reparatie efectuat de catre asociatie pe banii locatarilor, raspunsul Asociatiei de locatari trebuie sa fie sub forma scrisa sau verbala?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:35, 25 Martie 2010
Dar exact asa am procedat: am prezentat 2 exemplare din solicitarea mea, pe exemplarul meu administratorul a aplicat stampila asociatiei si mi-a dat numar de inregistrare. In cerere am precizat ca sunt de acord cu plata copiei xerox pentru contractul solicitat.
Vazand ca in termen de 1 luna de zile nu primesc raspuns m-am deplasat la biroul administratorului care mi-a spus ca actul nu este la el (de ce nu-l pastreaza administratorul in arhiva asociatiei ???) ci este la presedinte acasa. Intre timp tocmai apare presedintele, ii cer explicatii de ce nu s-a dat curs cererii mele, la care imi raspunde : "Am eu ambitia asta sa nu va pun la dispozitie niciun document. Cat sunt eu presedinte nu veti vedea niciun act pe care il solicitati! Dati-ma in judecata si daca instanta imi cere voi depune actele solicitate la tribunal !!!"
Dar cum, de fiecare data va trebui sa apelez la instanta pentru a avea acces la un document care ma priveste si pe mine ?
Consider ca asociatia de proprietari nu poate iesi din sfera celorlalte institutii/societati/asociatii carora daca le formulezi un raspuns scris sa-ti raspunda in alt mod, decat scris !!! Iar daca ai solicitat un document care nu este confidential, sa ti se raspunda verbal ?! despre continutul lui !!!???
Nu, domnule!
In mod normal Dv. ati vrut sa vedeti contractul si ati facut o cerere scrisa. Nu vi s-a raspuns. La intrebarea de ce nu vi s-a raspuns la solicitarea scrisa, vi s-a raspuns cu "Asa am ambitia...", da?
Cum ar fi trebuit?
Sa solicitati verbal sa vedeti contractul, administratorul sau presedintele sa fi adus contractul, va uitati pe el, va luati datele din el...si gata!
Sau
Faceati solicitarea scrisa, presedintele va chema la administratie, va arata contractul si...iarasi gata!
Asa ar fi fost normal!
Acolo trebuie schimbat presedintele, daca asa procedeaza mereu. Asta am si spus. Pai ce-o sa faceti? Sa stati prin judecatorii pentru orice nimic?
Aparent este un nimic, dar daca nu este nimic de ascuns ce le este asa greu sa-mi arate contractul ?!
Poate ca nu-l au. Oricum lucrarea, asa cum recunoaste si presedintele s-a facut fara vreo licitatie de oferte.
Iar daca lucrarea de reparatie are garantie de 10 ani, de ce la 1 an de la finalizarea lucrarii se fac presiuni asupra locatarilor sa fie de acord cu acoperirea blocului ?
iezeru.radu a scris:

Oricum lucrarea, asa cum recunoaste si presedintele s-a facut fara vreo licitatie de oferte.

Pentru realizarea reparatiilor in asociatie nu se impune prin lege atribuirea contractului pe baza de licitatie. Administratorul cauta si selecteaza firme si oferte pe care le prezinta comitetului executiv. Comitetul executiv decide cu ce firma si in ce conditii se face reparatia. In asociatiile unde se lucreaza deschis, transparent, se afiseaza, se anunta cand se discuta in comitet si sunt invitati sa participe si ceilalti proprietari sa-si spuna cuvantul, sa vina cu solutii, cu alte firme si/sau oferte, etc.
In legea asociatiilor nu scrie ca se face licitatie, ci se aleg din mai multe oferte, una, care pare a fi conforma cu banii si dorintele asociatiei, ceea ce seamana, dar nu rasare.....
Dupa parerea mea nu stii despre o firma mai nimic, in orice caz lucruri importante, decat dupa ce ti-a executat lucrarea.
In cazul lucrarilor la terasa se dau garantii pe 10 ani, dar trebuie intrebat mai intai de toate cine garanteaza ca in aceasta perioada firma mai e de gasit.... Aceasta-i intrebarea si marea pacaleala.
Faptul ca terasa deja a inceput sa cedeze poate sa nu fie de la lucrarea in sine, ci, poate, si pentru ca nu s-a tinut cont de recomandarea firmei ca acea terasa sa nu fie calcata prea mult, sa nu se execute lucrari de montare antene, cabluri etc.
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copii xerox pentru locatar silvpant19 silvpant19 un locatar doreste sa i se puna la dispozitie in copie xerox toate facturilei, inclusiv lista de plata de la avizier, si mi cere modul de calcul al intretineri ... (vezi toată discuția)
Membru al asociatiei de proprietari sau nu? titisha titisha M-am mutat in bloc din 2000 devenind proprietar, moment in care am dat toate datele necesare administratorului si presedintelui de atunci. Bineinteles ca ... (vezi toată discuția)
Ce e de facut in cazul in care nu mai avem presedinte de bloc de 2 ani? alicep alicep Am aflat ca nu mai avem presedinte de aprox. 2 ani,probabil ca nici comitet,iar administratorul blocului este cel care decide tot in blocul nostru.Tot el are ... (vezi toată discuția)