Buna ziua. Conform Legii 230/2007, la Art. 10. se precizeaza ca: "- Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia." In conditiile in care am depus cerere scrisa pentru a avea acces la un contract de reparatie efectuat de catre asociatie pe banii locatarilor, raspunsul Asociatiei de locatari trebuie sa fie sub forma scrisa sau verbala?
Unde scrie ca este obligata sa raspunda in scris si cu nr. de inregistrare?
Conducerea asociatiei este obligata sa-i rezolve omului problema sau daca nu e nimic de rezolvat poate sa vorbeasca cu proprietarul, sa-l cheme intr-o sedinta de comitet, sa discute problema, ca doar nu-i desparte Oceanul Pacific. Sunt in acelasi bloc. Ce atata birocratie?
Problema este ca intre a studia un contract sau orice alt document este o diferenta colosala. Iti poate pune sub nas un document, care poate sa nu fie cel real si sa fie totul in regula. Dar daca il ai xeroxat (chiar contra cost) este cu totul altceva. poti sa-l duci la persoane competente, poti efectua un control incrucisat etc. etc. Oricum este o asociatie de proprietari, s-au desemnat niste persoane sa ne reprezinte interesele fata de terti, nu sa ascunda ceea ce fac "in interesul' nostru. Ar trebui sa fie una din cele mai democratice institutii, dar cand incepi sa pui intrebari constati ca te lovesti de un zid de netrecut.
1. Ce contract credeti ca o sa vedeti pentru o reparatie? Toate firmele au contracte sablon, trase la indigo. Deci, daca va dadea acces la acest contract in 5-10 minute nu aveati ce-alege din el. Aveti impresia ca era un contract ca la banci sau la asigurari? Democratia se castiga, nu ti-o da nimeni de pomana, acolo unde tendinta autocratica a unora din semenii nostrii e udata si ingrijita ca o floricica de nepasarea unora si micile interese meschine ale altora!
2. Ati spus ca doriti punctul de vedere al unui specialist. Asa am citit in al doilea mesaj din lungul sir postat aici, dar n-am inteles daca cereati asta la primarie sau aici pe forum (!?). Ma intreb totusi, specialist in ce? Specialisti in asociatii de proprietari nu exista. Daca va referiti la juristi ar trebui sa va formulati bine intrebarea, in rest, noi pe-aici ne dam cu parerea fie in calitate de administratori, fie in calitate de presedinti, mai avem si ceva cenzori...si multi proprietari care se scolesc aici, cu legea pe monitor si cu comentariile la diverse situatii din asociatiile lor.
3. Si a reusit sa vanda uscatoria? Ca asta se face cu dichis, cu acte de vanzare-cumparare, cu toti vanzatorii in par la notar, cu anexe la contractele de proprietate (cum le are fiecare). Ce fel de proces tine de 2 ani? Si de ce dureaza atat? Cine cu cine se judeca si pentru ce?
4. Legea nu-i ocroteste pe mafioti. Dati-mi si mie un exemplu de articol din legea 230/2007 care ii apara pe hoti si talhari. Ziceti ceva de firme de administrare? Preturi mai mici? Treaba mai buna? Deh! Stiu si eu? Mai interesati-va sa le vedeti preturile si treaba pe care o fac. Stiti ca e o vorba "ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se-ntample!". Vicepresedintele este o functie legala si permanenta. Ce ziceti Dv. despre vicepresedinte este pentru situatia cand presedintele lipseste din asociatie, vicele ii tine locul. Faptul ca e platit, asta s-o fi hotarat in AG a proprietarilor, poate omul se ocupa cu ceva anume.... Nu zic ca nu aveti dreptate, dar toti proprietarii platesc aceste salarii si daca le platesc si tac in majoritate, inseamna ca le convine. Ziceati ceva de democratie. Pai ce vreti mai democratie decat aici? Majoritatea "muta" hotaraste. Si oricata dreptate ati avea Dv. tot ce se petrece acolo, in asociatia Dv., este acoperit de aceasta majoritate "muta". Ca e bine, ca e rau, nu stiu, dar e democratic.
5. Atunci cand vrei sa fii stindardul luptei cu indiferenta, cu prostia, cu obladuirea hotiei, cu mica ciupeala, cu neobrazarea, cu tupeul, nu poti pretinde sa vii acasa linistit si sa nu gasesti o citatie de la judecatorie!
:offtopic:
Am sa va rog pe viitor sa va puneti toate ideile intr-un singur mesaj si, daca sunt mai multe, structurati-le cumva, ca sa le intelegem mai usor. Si daca aveti ceva de adaugat la ultimul mesaj, pana sa va raspunda cineva, aveti la dispozitie butonul "editeaza".
Nu am citit mesajul doamnei de mai sus din lipsa de timp si lungimea lui m-a descurajat drept sa spun.
Daca in lege spune ca presedintele asociatiei este obligat sa raspunda, el nu poate face dovada ca a raspuns decit dind tot un document scris.
Vad ca nimeni nu s-a confruntat cu amenzi de la primarie, am tot intrebat pe aici dar se pare ca nu a fost nimeni in situatia asta. Eu am telefonat la primarie si mi-au confirmat ca pot amenda si chiar pentru situatia lipsei de raspuns. Mi-au spus insa ca au si foarte mult de lucru, foarte multe asociatii si probabil... banuiesc eu... acolo unde grozaviile sunt chiar atat de mari, acolo amendeaza. In orice caz, asociatiile ar trebui sa fie sub alt control si tutela daca acesta nu functioneaza cum trebuie. Tocmai pentru ca nu functioneaza, de aceea sunt atitea abuzuri ale presedintilor in conexiune cu administratorii si altii.
Pentru a rezolva problema sesizarilor si raspunsurilor, asa cum s-a mai discutat, va propun cateva metode:
- faceti sesizare in scris in 2 exemplare din care pastrati unul la dv cu nr de inregistrare de la asociatie.
- in continutul sesizari precizati exact ce doriti
- precizati daca doriti sa primiti un raspuns scris sau doriti sa se caute o solutie prin discutarea in comitet sau in adunarea generala pentru rezolvarea problemei
- precizati termenul, data cand reveniti la asociatie sa intrati in posesis raspunsului
- precizati daca doriti sa vi se trimita raspunsul prin posta si ca suportati cheltuielile ocazionate de acest raspuns.
Noi, pentru cei grabiti sau neinitiati, am facut un formular de sesizare pe care proprietarul poate sa-l completeze ca sa nu piarda vremea cu gasirea formulelor de adresare, termene.... In acel formular are de ales (taind cu o linie ce nu-i convine), intre variantele expuse mai sus si loc suficient pentru a scri exact ce doreste.
Pentru proprietarii nemultumiti permanent de activitatea presedintelui, comitetului si/sau administratorului, va propun ca acestia sa participe la adunarea generala sau sa o convoace conform legii si sa se autopropuna in finctia de presedinte. Apoi sa rezolve problemele prin munca in comitet, schimbare administrator si chiar preluarea atributiunilor acestuia temporar.