Buna ziua.
Intrucat nu am gasit in legislatie raspunsul dorit sau nu am cautat unde trebuia apelez la amabilitatea dumneavoastra.
Doresc sa angajez o persoana in f-tia de jurist dar fara a avea licenta in drept, inca, este doar absolvent. Nu semneaza acte juridice, nu reprezinta soc. in instanta, etc...
Se poate? Si daca da: in cartea de munca la actul de studii voi trece adeverinta absolvire. Cei de la directia de munca nu au nimic de obiectat avand in vedere ca adm. soc. cunoaste acest fapt(ca nu are licenta)?
Multumesc anticipat pt. raspunsurile dumneavoastra.
Art. 8 din Legea nr. 514/2003 prevede
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice; c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.
Statutul profesiei de avocat imi interzice sa angajez personal auxiliar cu studii juridice superioare. Ce ziceti, pot s-o angajez ca secretara pe persoana care a generat aceasta intrebare cu motivatia: n-are licenta - se cheama ca n-a facut facultatea?
Bingo Romy! De fapt, rezolvarea problemei din acest topic se gaseste in diferenta dintre profesie (jurist) si ocupatie (care poate fi consilier juridic, etc., dar si senator - unde nu-mi trebuie musai licenta in drept). Daca pe angajatorul, privat, nu-l intereseaza patalamaua, ci cunostintele, si daca o lege nu-i interzice expres, nimic nu-l impiedica sa scotoceasca in Codul Ocupatiilor din Romania, sa gaseasca un cod aiurea pentru a-l trece in contractul individual de munca si sa foloseasca in fapt persoana l-a ce-i trebuie lui cu adevarat, pana vine si patalamaua. Exista bunaoara si ocupatia: referent transmitere - daca citesti explicatia te umfa rasul.