avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporul de vechime

Va rog frumos, cine stie, spuneti-mi daca urmatoarea interpretare este corecta: "daca nu s-a stabilit initial, in contractul individual de munca, sporul de vechime, iar salariul negociat este mai mare decat salariul min. pe economie + %vechime, atunci se considera ca sporul este inclus in salariu."
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 08:41, 15 Aprilie 2010
Cred ca este vorba despre art. 41 (2) din Contractul Colectiv la Nivel National.
Inteleg ce vreti sa spuneti, dar, repet, nu am discutat cu angajatorul ca sporul de vechime este inclus in salariu. Am negociat doar retributia pentru munca prestata.
Sa vina acum si sa-mi spuna ca acest spor este inclus in salariu mi se pare abuziv. Presupunerea ca salariul, ca suma, il poate cuprinde pentru ca depaseste limita prevazuta de lege si, de aceea, nu e nevoie sa mi-l mai acorde, este o explicatie care, din punctul meu de vedere, inseamna rea-credinta. Inseamna ca sunt retribuita pentru munca prestata mai putin decat am convenit.
Cum imi dovedeste angajatorul ca imi acorda sporul de vechime, daca nu a fost pus niciodata in discutie? Stiu sigur ca, la angajare, angajatorul n-avea habar de existenta acestui drept.
Situatia sporului de vechime e un pic mai complicata........

O intrebare am: Ziceti ca stiti sigur ca, la angajare, angajatorul habar nu avea de existenta acestui drept, dar dvs. stiati de existenta acestuia?

Partea cea mai interesanta e ca orice raspuns ati da, acesta nu va avantajeaza (dpdv moral) deloc.
Sa explic:
Din punctul meu de vedere sporul de vechime NU are ce cauta in sectorul privat. Angajatorii care vor sa-si fidelizeze angajatii pot acorda spor de fidelitate.
Sa nu uitam insa, ca la momentul incheierii CIM-ului ati negociat un salar, salar care insemna suma de bani pt care sunteti dispusa sa munciti la angajatorul respectiv.

Dar sa nu uitam ca angajatorul este de rea-credinta pt ca incearca sa evite plata acestui spor (care nu a facut obiectul negicierii cu dvs) prin urmare, (din pacate) acest spor nefiind trecut expres in CIM sau in CCM ca se include in salariul de baza, aveti toate sansele sa-l castigati in instanta, iar angajatorul va fi incantat.

Ce as face au in locul dvs........
As face un mic calcul cat reprezinta acest spor in cazul meu si as negocia cu angajatorul o marire de salar de bun simt atat din punctul meu de vedere cat si al angajatorului si al meu cu clauza in CIM ca acest spor e inclus in salar. Asta daca vreau sa raman pe termen lung la acest angajator.

Altfel mai ramane varianta instantei cu cererea drepturilor pe ultimii 3 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
mihai_u, utilizator
Stiam de existenta acestui spor, dar nu stiam in ce conditii se acorda. De-abia depasisem trei ani vechime in cartea de munca si, la vremea aceea, credeam ca ar trebui sa am mult mai multa.
In plus, habar n-am avut pana de curand ca acest Contract Colectiv la Nivel National se aplica tuturor celor implicati in relatii de munca: "Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;"
Faptul ca n-am luat mai demult la cunostinta de existenta unor drepturi pe care le am prin lege, nu inseamna ca acum nu mai am dreptul sa le reclam.
Oricum, multumesc frumos pentru opinie!
Din punctul meu de vedere sporul de vechime NU are ce cauta in sectorul privat. Angajatorii care vor sa-si fidelizeze angajatii pot acorda spor de fidelitate


atata timp cat sporul de vechime exista in model c.i.m. exitent in c.c.m.u.n. anexa 3 acest spor ARE ce cauta!!!
Poate nu ar strica sa analizam acest spor de vechime (scopul si implicatiile acestuia)

Acest spor are ca scop principal de a face o diferentiere , dpdv al salariului, intre angajatii cu vechimi (experiente) diferite tocmai pe baza vechimii in munca (un criteriu cat se poate de obiectiv...... pana la un punct)

In sectorul de stat angajatul se loveste de urmatoarele realitati:
1. O grila de salarii foarte bine stabilita (salariul de baza nu se negociaza)
2. Vechimea totala in munca constituie un criteriu de evaluare a angajatilor
3. Angajarea se face prin concurs (teoretic cel mai bun primeste postul - lipsind astfel orice negociere cu angajatorul)

Prin urmare in acest cadru, sporul de vechime - primit pentru vechimea in munca, este un instrument obiectiv care isi atinge obiectivele (motivarea angajatilor, diferentierea acestora, si oarecum protejarea angajatilor cu o varsta mai inaintata)

In sectorul privat angajatul se loveste de cu totul alte realitati :
1. Viitorul angajat isi NEGOCIAZA salariul ( suma de bani pt care va munci)
2. Vechimea in munca nu prezinta nici un avantaj (va conta experienta care o are in activitatea pe care o va desfasura la noul angajator)
3. Doar vechimea la actualul angajator va constitui un criteriu de evaluare profesionala.

In ce cazuri este foarte bun acest spor de vechime? Doar in cazul in care angajatorul incearca sa abuzeze de pozitia sa ( de exemplu cand salariul folosit este cel minim pe economie - ajustat de coeficienti) pentru a restabili o oarecare egalitate intre angajat si angajator - acesta fiind rolul principal al CCUN si Codul Muncii.

Care sunt neajunsurile acestuia?
Principala problema e ca acest spor creaza distorsiuni in piata muncii.
Pt ce mai negociem salariul?
Un angajator privat, daca are nevoie de un angajat cu multa experienta ii ofera acestuia un pachet salarial motivant.
Un alt exemplu este demotivarea angajatilor tineri - mai ales in cazul in care acestia sunt mai productivi decat colegii mai in varsta sau cand experienta generata de vechimea in munca nu are relevanta la actualul loc de munca.
In mod normal salariul se acorda in functie de productivitatea muncii sau in functie de valoarea muncii pt angajator nu in functie de data de la care am carte de munca.........

Aceasta a fost si intentia legiutorului de a nu crea perturbari in sectorul privat, acordand aceasta posibilitate cu includerea sporului in salariul de baza cum e si normal.

Din pacate astazi s-a ajuns la o interpretare de forma (nicidecum in "spiritul legii") si flagrant in favoarea angajatului a acestor prevederi (pur si simplu daca nu scrie in CIM ca sporul e inclus in salariul de baza, angajatorul are obligatia de a acorda acest spor chiar daca salariul depaseste cu mult salariu minim pt functia respectiva si chiar daca salariul a fost negociat de cele doua parti).

Cu ce este prejudiciat un angajat care si-a negociat un salariu de 2.500 RON si nu primeste acest spor de vechime???

Daca sunt si alte pareri legate de aceasta speta, va rog, sa le expuneti.
Ultima modificare: Duminică, 11 Aprilie 2010
mihai_u, utilizator

Alte discuții în legătură

Spor vechime carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna Ziua ! Unde anume este stipulata obligativitatea angajatorului de a acorda un spor de vechime, fie el si nediferentiat, inclus in salariu ? ( chestiune ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime tomaioan tomaioan As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)
Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)