avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond de avocat?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond de avocat?

buna ziua!
s-a afisat lista de intretinere si in ea este inclus pe langa fondul de rulment si o rubrica fond de avocat in valoare de 10 ron!
este legal?exista o baza legala?daca eu platesc cum imi recuperez acest fond? si de ce nu pot plati intretinerea fara sa platesc fondul de rulement si fondul de avocat?
daca se poate sa ma lamuriti si pe mine!
o zi buna!
Adam Grecu a scris:

Fonduri, fonduri, fonduri....
toata lumea intreaba de aceste fonduri pentru ca proprietarii nu sunt informati sau nu participa la AG si sunt de acord cu opinia d-lui @carol_lorac;
Aici pe forum s-a pus in discutie urmatoarea problema: un proprietar este chemat in instanta pentru ca nu-si achita la timp intretinerea; pentru acest lucru, de obicei as. prop. angajeaza un avocat pentru a reprezenta asociatia in procesul respectiv, avocat care trebuieste platit - de obicei odata cu pregatirea dosarului; bine, bine este platit, dar din banii cui? Daca nu ai prevazut un fond de "neprevazute", cum faci? Chiar daca pe lista de plata ii plasezi proprietarului respectiv suma achitata avocatului - ceea ce intre noi fie vorba nu este corect, decat atunci cand se da o sentinta definitiva si irevocabila in favoarea asociatiei, inclusiv capatul de cerere cu privire la cheltuielile de judecata - suma lichida nu o ai si atunci ce faci, deturnezi din alt fond?
Ei, probabil ca asociatia dvs. se afla in una dintre aceste situatii, probabil ca s-a hotarat la nivelul com. ex. si aprobat si in AG infiintarea acestui fond, care nu trebuia sa se numeasca chiar asa "fond de avocat", dar iata ca de fapt numele este chiar sugestiv si toata lumea intelege despre ce este vorba.
Bun, ati intrebat cum il recuperati? Pai cam in ordine inversa a creearii acestuia. In momentul in care proprietarul care a pierdut procesul achita cheltuielile de judecata, reintregeste acel fond si functie de hotararea care se ia (suma retinuta dvs. se poate transfera in alt fond, tot pentru apartamentul dvs) adica se face un fel de regularizare a sumelor pe care dvs. trebuie sa le achitati la asociatie. Retineti ca numai sumele care reprezinta fondul de rulment pot fi returnate proprietarului, dar si acesta doar in cazul in care acel proprietar paraseste as. prop.

sunt de acord sa existe un fond de neprevazute dar ce te faci cand cu ceva ani in urma din cauza restantierilor am avut apa rece taiata...si eu am platit lunar cate 50 de ron in avans desi sunt la zi cu plata intretinerii timp de vreo 7luni si nici pana in ziua de azi nu ti-ai recuperat banii?ba mai mult a fugit si al 2 lea administrator cu banii!mai poti avea incredere?este normal sa am nelamuriri ca doar nu-s mos craciun pt unii si pt altii!:-/
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
conico, utilizator
Ca sa nu mai aveti nelamuriri incercati si va gospodariti. Intrati in conducerea asociatiei la prima adunare generala ca membru in comitet, cenzor, presedinte si o sa rezolvati problemele asociatiei conform legii.
Si va rog sa nu mai postati mesaje consecutive si nu mai preluati citatele celorlalti utilizatori ca le putem citi si noi asa cum le-au scris ei, acolo unde le-au scris.
dl. adriantot cred ca m-ati inteles gresit...eu nu am citat ca sa le recititi dvs ci, ca sa dau raspuns doar celui care a postat..nu trebuie sa fiti rautacios pentru ca nu am acest cont de ani de zile sa stiu exact mersul lucrurilor!

cat despre raspunsul dvs. cred ca va este foarte usor sa vorbiti din exterior si ca sa va lamuresc putin ..eu locuiesc intr-un bloc cu 80 de garsoniere/apartamente ...care in momentul opririi apei reci au votat pentru deschiderea caldurii iarna si nu pentru redeschiderea apei reci!
a intra in conducerea asociatiei inseamna batai de cap..cu asemenea personaje si sincer nu am nevoie de asa ceva...am cerut niste lamuriri daca este legal si in nici un caz lamuriri cu ce ar trebui sa fac eu!
multumesc anticipat!
@conico (asa raspunzi cuiva anume, fara a cita ce a scris el inca o data)

Daca vreti lamuriri de la noi, care nu cunoastem exact situatia blocului Dv. si nici ce au hotarat locatarii, putem numai sa va spunem ca denumirea "fond de avocat" nu exista deobicei in listele de intretinere si probabil la Dv. este vorba de o denumire a unui fond special, care se poate constitui legal si denumi astfel incat destinatia lui sa fie inteligibila pentru locatari.
Acest fond are, prin denumirea lui, exact menirea de a plati contractul cu un avocat pentru procesele pe care asociatia le va avea in justitie cu restantierii (probabil).
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
elga50, moderator
elga50 a scris:

Acest fond are, prin denumirea lui, exact menirea de a plati contractul cu un avocat pentru procesele pe care asociatia le va avea in justitie cu restantierii (probabil).

Avocatul poate fi necesar inclusiv in actiunile promovate de asociatie impotriva executantilor de lucrari ,care in perioada de garantie demonstreaza carente sau incalcarea normelor in domeniu

Alte discuții în legătură

Intrebare - fondul de rulment ContSters295342 ContSters295342 buna seara, Anul trecut fosta administratora \\"a furat\\" cam 31300 ron ( am facut expertiza si asteptam un raspuns ), dar nu asta este problema si ... (vezi toată discuția)
Pot fi dat in judecata pentru neplata fondului de reparatii de anul trecut? ContSters277537 ContSters277537 Buna ziua si numai bine! Am si eu 2 intrebari Fondul de reparatii de la bloc a fost stabilit de catre comitetul executiv, nu de adunarea generala, cum ar ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda/apa rece DanAlyna DanAlyna Buna ziua, Pe lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile AP a aparut la rubrica Cheltuieli pe cota parte indiviza, subrubrica \"Diferente apa ... (vezi toată discuția)