NANOMAX a scris:
presupunand ca am un litigiu si instanta invoca exceptia prescriptiei, eu cer probe pe exceptie, care trebuie incuviintate-inscrisuri, ca altfel ----oricum s-a antepropuntat---- si acorda termen..
debitorul intre termene achita/executa obligatia...
ce face instanta, admite exceptia sau constata actiunea ca ramasa fara obiect/lipsita de interes:D
Interesul pe care reclamantul il avea initial (interes care se analizeaza prin raportare la un anumit drept)
a trecut, a fost depasit. (pretentia sa a fost satisfacuta/obligatia s-a stins prin plata).
Ori, conditia interesului trebuie sa exista nu numai la momentul declansarii litigiului, ci pe tot parcursul procesului, ori de cate ori se apeleaza la una din formele procedurale (exceptie, bunaoara).
De vreme ce s-a facut plata, nici debitorul n-ar mai trage vreun folos din constatarea prescriptiei, pentru ca plata facuta de el este valabila si nu ar putea obtine restituirea, chiar daca s-ar constata ca termenul prescriptiei era implinit, si, din aceeasi pricina, nici creditorul nu mai are interes sa aduca dovezi din care sa rezulte ca s-ar fi intrerupt ori suspendat termenul prescriptiei (si daca le-ar aduce, si daca nu le-ar mai aduce, banii tot la el in buzunar sunt ...si raman).
Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, prin disparitia obiectului cererii cu care a fost sesizat, i-a cam disparul judelui...scuzati exprimarea ... creanga de sub picioare, cea de pe care se uita deunazi frumos spre prescriptie. :)