avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... grila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

grila

prescriptia implinita:
a)poate fi invocata de instanta din oficiu;
b)nu poate fi aplicata de instanta din oficiu;
c)nu poate face obiectul unei renuntari valabile din partea celui in favoarea caruia a operat; #-o
Cel mai recent răspuns: ContSters126925 , utilizator 13:45, 31 Martie 2010
cu tot respectul
instanta cum se pronunta asupra exceptiei invocate ( ca de aici am plecat)?

am uitat:D, actiunea in desfacerea casatoriei este una personal , nepatrimoniala., noi, pe grila , vb de personal patrimoniale...X-(
va rog frumos sa nu ma puneti sa scriu mult....:((
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
ContSters126925, utilizator
NANOMAX a scris:

presupunand ca am un litigiu si instanta invoca exceptia prescriptiei, eu cer probe pe exceptie, care trebuie incuviintate-inscrisuri, ca altfel ----oricum s-a antepropuntat---- si acorda termen..
debitorul intre termene achita/executa obligatia...

ce face instanta, admite exceptia sau constata actiunea ca ramasa fara obiect/lipsita de interes:D

Interesul pe care reclamantul il avea initial (interes care se analizeaza prin raportare la un anumit drept) a trecut, a fost depasit. (pretentia sa a fost satisfacuta/obligatia s-a stins prin plata).

Ori, conditia interesului trebuie sa exista nu numai la momentul declansarii litigiului, ci pe tot parcursul procesului, ori de cate ori se apeleaza la una din formele procedurale (exceptie, bunaoara).

De vreme ce s-a facut plata, nici debitorul n-ar mai trage vreun folos din constatarea prescriptiei, pentru ca plata facuta de el este valabila si nu ar putea obtine restituirea, chiar daca s-ar constata ca termenul prescriptiei era implinit, si, din aceeasi pricina, nici creditorul nu mai are interes sa aduca dovezi din care sa rezulte ca s-ar fi intrerupt ori suspendat termenul prescriptiei (si daca le-ar aduce, si daca nu le-ar mai aduce, banii tot la el in buzunar sunt ...si raman).

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, prin disparitia obiectului cererii cu care a fost sesizat, i-a cam disparul judelui...scuzati exprimarea ... creanga de sub picioare, cea de pe care se uita deunazi frumos spre prescriptie. :)
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
romascanu, moderator
si cheltuielile de judecata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precriptia invocata si din oficiu leus leus Va rog o parere: Daca pe rol este o cerere de incuviintare executare silita pentru un credit prescris de acum 10 ani si litigiu se afla in faca de ... (vezi toată discuția)
Urgent rog lege prescriere datorii firme LisaLashes LisaLashes Buna ziua sper ca postez in locul corect, nu am foarte multe legaturi cu contabilitatea. Daca nu va rog mutati topicul si spuneti-mi unde il pot gasi ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii de reprezentant ContSters297103 ContSters297103 am un debitor la intretinerea de bloc care zice ca presedintele care a semnat actiunea nu-i legal numit.. pe intampinare am ivocat exceptia lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)