Va rog sa imi spune-ti si mie ce ar fi de facut in urmatoarea situatie. Suntem locatarii unul bloc nou. La inceputurile intalnilor noastre cand cladirea era inca in constructie...un domn ce s-a pretins a fi avocat (proprietar) s-a oferit sa fie presedinte.Cei prezenti atunci au acceptat. Acum ca ne-am mutat in imobil....am hotarat in adunarea generala demiterea lui. Acest domn si-a facut un contract de mandat prin care noi asociatia de proprietari ar trebui sa il platim cu 15 milioane lunar pentru serviciile sale.....In adunarea generala despre care v-am mentionat s-a votat demiterea lui si s-a intrunit numaru de voturi necesar. A acceptat situatia doar la acel moment...in prezent refuzand sa depuna actele Asociatiei noului presedinte. Va precizez ca salariul....sau coantumul acestuia nu la facut public....catre locatari. Va rog sa ne spuneti cum putem anula documentele prin care si-a stabilit remuneratia lunara. Va multumesc.
La banca nu se deschide cont pe asociatii de proprietari decat cu 2 semnaturi.
Asta a si spus @mirea_dany, ca a aflat de la banca ca nu mai au bani in cont.
Banca nu da informatii din cont decat persoanelor care au acces la cont, deci celor care au specimen de semnatura si sunt trecute in contractul cu banca.
Operatiunile in cont se pot face de catre fiecare din cele doua persoane din contract fara a fi necesar acordul celei de-a doua.
Sigur, la crearea contului se poate cere o optiune de siguranta in sensul ca retragerile de numerar sau transferurile de bani sa poata fi facute numai insotite de a doua semnatura, dar este o optiune la care se poate apela sau nu in contract. Aceasta optiune, insa, ingreuneaza intr-o oarecare masura operatiunile de plati din cont daca a doua persoana este plecata pentru un timp de-acasa .... e un cutit cu doua taisuri.
Fiind vorba de un bloc nou, nu au participat la intalniri toti proprietarii, iar acest ex. presedinte mizand pe statutul sau de avocat , falsa bunavointa in a rezolva problemele de inceput (relatia cu constructorul, spatii de parcare, securizarea blocului erc) si lipsa de timp a proprietarilor (unora), atragerea altor locatari in procese cu constructorul (in care desigur a fost platit pentru ai reprezenta), etc, toate acestea au concurat la situatia creata. Cand i-a fost comunicat faptul ca ne vom adresa Primariei si Politiei...a spus ca a fost amenintat (ii este teama sa mai vina la bloc) nu ca i s-a adus la cunostinta....si prin urmare refuza sa predea actele. Ne aflam acum in situatia in care au venit facturi la Asociatie si acestea nu pot fi platite, in cont fiind o suma ce nu acopera necesarul.
Pana sa predea actele v-am propus o solutie. Sa mergeti la politie si sa faceti o plangere. Nu trebuie sa fie el de acord sau nu cu aceasta plangere si nu are nicio importanta ce sustine el, important este ca a scos banii din cont fara nicio justificare, cu atat mai mult cu cat adunarea generala a hotarat demiterea lui.
Sunteti oameni in toata firea si puteti sa intelegeti ce inseamna aceasta alba-neagra cu banii asociatiei!
Chiar si in cazul in care adunarea generala nu a fost statutara si deci nici el, ca presedinte, demis, nici in aceasta situatie nu ar fi trebuit sa scoata bani din cont fara avizul comitetului executiv. Ca doar nu el face platile la furnizori!
Ar fi avut o justificare sa faca acest lucru daca administratorul nu ar fi fost la bloc, ar fi lipsit, si in acest caz ar fi fost nevoie de bani pentru plata facturilor, desi aceste plati se recomanda a fi facute prin transfer bancar....deci....mergeti la politie si faceti plangere!
Vreau sa va spun ca omu' si-a facut singur stat de plata....pentru banii pe care i-a scos de la banca...nu pot sa il calific. Parerile sunt impartite in Comitetul executiv...sunt persoane care sustin ca trebuie sa facem tot ce vrea el pentru a recupera actele..si sunt altii printre care si eu care am fost la primarie, insa nu si la Politie deoarece acest ex presedinte a convenit cu ceilalti membri ai Comitetului sa se intalneasca diseara la un cabinet de avocatura pentru predarea actelor. Imi este teama sa nu realizeze procesul de predare-primire a actelor catre Asociatie cum va dori el (are totusi o pregatire) si nu cumva sa se descarce de gestiune...acest fapt insemnand sa ne luam la revedere de la banii pe care i-a luat din contul Asociatiei. Ma ingrozeste faptul ca sunt persoane din vechiul comitet care spun ca nu stiu ce au semnat...sau altii care spun ca au primit pe mail doar o pagina din procesul verbal prin care ex. pres. isi cerea cuantumul salariului sau. Este o situatie urata si eu consider ca avand in vedere ca ex . pres. a redactat inclusiv un contract de mandat in care este stipulat acel cuantum de 15 milioane pe luna salariul sau...singura solutie ar fi incercarea de a solutiona aceasta problema in justitie. Eu sunt doar un membru din Comitetul nou creat iar deciziile se iau prin vot......
Tot ce va pot spune este ca gestiunea banilor o face administratorul si ca, in caz de litigiu in cadrul asociatiei de proprietari (salarii, functii etc) totul se rezolva in comitetul executiv, in prezenta partilor si cu actele pe masa, nu in biroul vreunui avocat. Nu aveti ce discuta in niciun birou de avocat, asta sa fie clar.
In opinia mea vrea sa va intinda capcane in care Dv. ca necunoscatori o sa cadeti "ca mustele", scuzati-mi expresia, dar este revoltator modul in care acest om, in foamea lui dupa bani, manipuleaza niste inocenti in ale justitiei si in ale administratiei.
Salariile se platesc de catre administrator, nu-si ia fiecare din banii asociatiei, cum il taie capul!