avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea blocurilor de locuinþe-obligativitate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea blocurilor de locuinþe-obligativitate pentru toþi membrii asociaþiei de proprietari?

Locuiesc într-un bloc construit în 1981 şi fac parte din asociaţia de proprietari a blocului. După mutarea mea (la puţin timp după darea în folosinţă), fiindcă locuiesc la parter, mi-am izolat pe interior cu polistiren toţi pereţii exteriori.
Citind Ordonanţa de urgenţă nr. 18 din 2009 şi Normele metodologie de aplicare a ei am înţeles că lucrările de izolare exterioară (cu toate fazele, de la masurători la recepţia finală) se fac în urma hotărîrii cu majoritate de voturi a asociaţiei de locatari, prin semnarea unui contract de mandat de către preşedintele asociaţiei.
Eu de ce să mai cheltuiesc pentru izolarea exterioară, dacă o am pe cea interioară ? Sînt de acord să plătesc doar zugrăvirea exterioară la fel cu restul blocului. Ce bază legală am să refuz să mi se bage mîna în buzunar, dacă fac parte din minoritatea care la Adunarea generală voteză pentru neefectuarea lucrărilor de izolaţie, avînd motive intemeiate (partea aferentă apartamentului meu este izolată termic, dar pe interior) ?
Vă mulţumesc dacă puteţi să mă ajutaţi cu un sfat !
Proprietarii blocurilor, gospodari sau nu, interesati sau nu de termoizolare, trebuie sa inteleaga ca democratia este unul din principiile functionarii asociatiei de proprietari si ca oricand, in orice problema in dezbatere pot sa se regaseasca intr-una sau alta din parti, in majoritate sau in minoritate. Nu putem ignora acest lucru, sa consideram democratia ca fiind rea daca suntem in partea minoritatii si buna cand suntem in partea majoritatii.

Pe de alta parte asociatiile de proprietari se conduc in conformitate cu Legea 230/2007 si cu HG.1588/2007 in care se specifica faptul ca fatada in intregimea ei este proprietate comuna.

Avand in vedere cele doua principii, democratia si legea, un proprietar de la bloc trebuie sa se supuna acestora, daca nu ii sunt convenabile poate opta pentru o locuinta la curte unde va decide singur ce vrea sa faca cu cladirea proprie, dar si acolo va da de niste legi pe care va trebui sa le respecte.

Reabilitarea termica este un program national in care guvernul plateste 50%, primariile 30% si proprietarii 20%.
Ca primariile preiau si cei 20% ai asociatiilor sau nu, ca executia lucrarilor nu este nici pe departe ceea ce ar fi de dorit, ca in provincie acest program se desfasoara cu viteza melcului, ca proprietarii pot sau nu sa-si plateasca cota ce le revine, acestea sunt probleme de dezbatere,..... dar un lucru nu poate fi dezbatut si anume acela in care un proprietar sa-si faca aceasta termoizolare pe exterior de unul singur. Subiectul astfel abordat iese din lege si noi nu putem dezbate cum se poate incalca legea.

Pentru cei interesati de ce presupune acest program national avem o brosura- ghid, postata de unul din utilizatorii nostri aici:
www.avocatnet.ro/content/con...
Anvelopare... Un termen desprins dintr-un limbaj de lemn. In intelesul nostru se cheama termoizolare. Ca folosesti polistiren expandat 10 cm grosime sau polistiren extrudat de 5 cm este tot aia. Tehnologia este la fel si pentru una si pentru alta. Pretul? Hm. Calitatea executiei? Hm.
Eu mi-am exprimat parerea in situatia locuirii mele la parter pentru ca sunt direct implicat in aceste calcule. Sa va explic si cum se face calculul? Vorbim de 3 componente: materiale, manopera, transport. Materialele sunt cele clasice 15 lei/m2, manopera este bruta 20 lei/m2, transport materiale 5 lei/km. La toate manopera se adauga taxe si impozite datorate statului 52%. La total se adauga cheltuieli indirecte de aproximativ 25% care reprezinta costuri cu iso 9001, tesa si asa mai departe. La totalul asta se mai adauga profitul de 10-15%. La asta se mai adauga TVA 19% si gata suma. Costul pe m2? 75-90 de lei. Cu firma acreditata si autorizata numai pentru ca are in patrimoniu un iso 9001 care e rezultatul unei documentatii de 600 de euro. Un caiet gros cu sarcini de punere in opera a tehnologiei de lucru. Si toate astea trebuie sa le plateasca proprietarul. La toate astea, in faza incipienta de calcul se baga la plata schela care este undeva la 2-3 euro/m2. Toate acestea se impart frateste in raport de cota indiviza.
Eu am spus altceva. Nu-mi convine sa platesc frateste schela de exemplu, transport de 5 lei/km, taxe directe ptr salarii, iso firmei cu pricina. De la 75-90 de lei/m2 ma poate costa 40-50 de lei pe m2, rezultand o economie de 50-60%. Asta am spus. In felul acesta se ajunge ca un apt de 2 camere sa plateasca 4000 de lei pentru o anvelopare in care minim 50% din ea se duce la stat sub forma de impozite si alte alea. In realitate ea costa aprox 1800-2000 de lei.
Democratia intr-un bloc pe tema asta se pune in felul acesta: Majoritatea decide sa plateasca 50% din banii tuturor la stat sau isi mobilizeaza resursele pentru a plati o firma chiar si fara iso 9001 sa-i execute lucrarea? De ce sa platesc schela la parter? Eu imi asum plata doar pentru stadiul final respectiv, tencuiala decorativa care trebuie sa fie la fel pentru tot blocul. Cam atat ptr ziua de azi pe tema asta! Christos a inviat!
Eu fac un calcul simplu:
Daca firma X face lucrarea care pentru un bloc costa 1000 lei (un exemplu teoretic ca sa-mi exprim ideea) in programul national, guvernul va plati acestei firme 500 lei, primaria 300, iar asociatia 200 lei. Daca mie, ca proprietar imi revine o cota de 5% din ce are asociatia de platit firmei, inseamna ca eu am de dat in toata aceasta lucrare 10 lei.

Daca aceeasi firma X face lucrarea cu asociatia mea in regie proprie, lucrarea va costa asociatia toti cei 1000 lei, iar cota mea de 5% inseamna 50 lei.
Or nu se compara la pret 10 lei cu 50 lei in conditiile in care firma tot aia stie sa faca si face.

In programul national, acolo unde asociatia plateste 20% din lucrare, aceasta nu poate lansa licitatie pentru ca asta o face primaria.

Va place sau nu, pana la urma impartiti o proprietate comuna, deci trebuie sa platiti la cota-parte indiviza. Nu sta nimeni sa bibileasca in cazul fiecarui proprietar daca i s-a pus schela de 20 m inaltime sau 5 m sau deloc. Asemenea calcule chiar nu se fac.
Asociatia nu poate lucra "la negru", deci pana la urma tot cu o firma platitoare de taxe la stat trebuie sa lucreze, ca altfel...ar fi o actiune ilegala. Se practica, dar urmarile imprevizibile nu sunt foarte usor de suportat de cei care au vrut "binele" locatarilor in sensul de a plati mai putin.
Stiti, e bine pana nu incep necazurile cu lucrarea, pe urma nimeni nu mai recunoaste ca presedintele a vrut "binele" oamenilor de a plati mai putin....si incep reclamatiile si "datul cu subsemnatul"!.......

Ultima modificare: Duminică, 4 Aprilie 2010
elga50, moderator
Lui bsterea !
Sînt de acord cu totul în ceea ce spuneţi fiind o cale de mijloc. Este o explicaţie inginerească, cu cifre clare.
elga50 a scris:

Daca mie, ca proprietar imi revine o cota de 5% din ce are asociatia de platit firmei, inseamna ca eu am de dat in toata aceasta lucrare 10 lei.

Asociaţia sîntem noi locatarii, deci plata se face tot din banii noştri. Nu înţeleg unde este cîştigul.

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica exterior THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua vreau sa stiu de ce am nevoie de autorizatie pt a mi izola exterior o garsoniera care este situata pe colt si de ce nu mi se da autorizatie ... (vezi toată discuția)
Lucrare particularã în bloc kicsim21 kicsim21 Bună ziua. Asociaţia noastră de locatari a început izolarea termică a blocului din interior (casa scărilor - cu polistiren de exterior, imaginaţi-vă ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica pe cont propriu lilipangica lilipangica care sunt pasii de urmat in cazul reabilitarii termice a apartamentului situat la etaj 1?Vreau sa fac acest lucru pe cont propriu (vezi toată discuția)