avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea blocurilor de locuinþe-obligativitate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea blocurilor de locuinþe-obligativitate pentru toþi membrii asociaþiei de proprietari?

Locuiesc într-un bloc construit în 1981 şi fac parte din asociaţia de proprietari a blocului. După mutarea mea (la puţin timp după darea în folosinţă), fiindcă locuiesc la parter, mi-am izolat pe interior cu polistiren toţi pereţii exteriori.
Citind Ordonanţa de urgenţă nr. 18 din 2009 şi Normele metodologie de aplicare a ei am înţeles că lucrările de izolare exterioară (cu toate fazele, de la masurători la recepţia finală) se fac în urma hotărîrii cu majoritate de voturi a asociaţiei de locatari, prin semnarea unui contract de mandat de către preşedintele asociaţiei.
Eu de ce să mai cheltuiesc pentru izolarea exterioară, dacă o am pe cea interioară ? Sînt de acord să plătesc doar zugrăvirea exterioară la fel cu restul blocului. Ce bază legală am să refuz să mi se bage mîna în buzunar, dacă fac parte din minoritatea care la Adunarea generală voteză pentru neefectuarea lucrărilor de izolaţie, avînd motive intemeiate (partea aferentă apartamentului meu este izolată termic, dar pe interior) ?
Vă mulţumesc dacă puteţi să mă ajutaţi cu un sfat !
elga50 a scris:

Domnule, exista pe lumea asta si aerisirea locuintei, si sistemul de deschidere pe verticala a geamurilor, special facut pentru asemenea situatii.
Credeti ca termopanele si termoizolarea ar fi avut atata succes daca beneficiarii lor si-ar fi umplut casa de mucegai? Intrebati oamenii simpli care si-au facut asemenea lucrari si o sa aveti parerea unor utilizatori de lucrari, ca specialistii vor trage spuza pe turta lor.......sau nu credeti asta?

Succesul la termopane de care vorbiţi nu cred că poate fi chiar un succes !
Fiul meu locuieşte la Paris, are termopane şi termoizolaţie, dar la interior există un sistem complicat de aerisire (nu trebuie să stea în plină iarnă cu geamurile crăpate aşa cum văd pe la noi; oare asta înseamnă economie de energie ?). ªi cînd se defectează acest sistem, toată casa este plină de umezeală şi trebuie aerisită f.f.f. bine. Nu va puteţi închipui ce a fost în casa lui după un astfel de accident petrecut în lipsă de cîteva săptămîni !
În toată povestea asta mă gîndesc că pînă încep lucrările la noi la bloc mai se rupe samarul, mai piere măgarul... că or ştii şi bătrînii noştri ceva !
elga50 este degeaba suparat/ă pe bsterea că pe mine nu mă influenţează că Dumnealui este coacţionar la o firmă de construcţii ! Lăsaţi-ne să gîndim cu capul nostru, după ce îşi spune fiecare părerea.
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
ContSters116611, utilizator
domnule jorjetzel, comparatia cu franta este inadecvata datorita:
1. conditiilor atmosferice total diferite fata de romania, umiditatea relativa in franta fiind mult mai ridicata fata de cea din tara noastra, acesta fiind motivul pt care este necesara acea ventilatie
2. diferentei tehnologice dintre noi, noi fiind mult in urma lor. cind si daca se va constata ca este necesara si la noi montarea unui astfel de sistem de ventilatie, probabil ca se va adopta
3. conditiilor financiare ale celor doua populatii, putini fiind cei care si-ar permite un sistem de ventilare propriu.
oricum, este mult mai sanatoasa si mai economica aerisirea naturala, prin deschiderea geamurilor, decit ventilarea cu acel sistem
in alta ordine de idei, observ ca sinteti adeptul anarhiei ... legile au fost create pentru a fi respectate, fiind niste norme general valabile tuturor. evident, exista si nemultumiti, ca dvs, carora trebuie sa existe ceva care sa nu le convina. preferati ca majoritatea sa se supuna minoritatii (din care faceti parte si dvs), in loc sa se intimple invers, asa cum este normal ??? sint convins ca nu aceeasi parere veti avea in situatia in care o decizie care v-ar fi favorabila ar fi contestata de o minoritate din bloc carora sa nu le convina si care sa doreasca a-si impune punctul de vedere fata de majoritate ;)

@jorjetzel si bsterea
datorita faptului ca unii din proprietari au de ani buni termopane, in cadrul programului national se face calculul pe partile comune ... anveloparea peretilor exteriori comuni, verticali, izolarea tavanului peste subsol si refacerea hidro si termoizolatiei terasei, precum si inlocuirea ferestrelor si usilor de la spatiile comune (uscatorii, spalatorii, birouri, casa liftului, casa scarii, etc). si pentru aceste lucrari fiecare proprietar plateste conform cotei parti pe care o detine.
pentru inlocuirea geamurilor vechi cu termopane, cei care doresc asta platesc contravaloarea acestora separat, in acel cuantuum de 20% (unde este cazul, chiar deloc - vezi anumite sectoare ale bucurestiului)
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
ContSters62736, utilizator
La Bucuresti nu e ca la Paris! Inainte de a vorbi despre termopane la blocurile noastre trebuie sa fiti in cunostinta de cauza. Eu am termopane de 7 ani de zile, aerisirea nu influenteaza, ba dimpotriva amelioreaza microclimatul din apartament. Nu am avut niciodata mucegai, iar economia la caldura este cu totul si cu totul remarcabila.

Este treaba Dv. ce doriti sa aveti in apartament. Nu va impune nimeni de pe forum ce sa faceti in casa Dv., iar eu cu atat mai putin. V-am adus niste argumente si niste explicatii legate de legislatie. In rest, treaba Dv.!

In privinta lui @bsterea, pe Dv. nu v-o interesa, dar una din regulile de postare pe forum este limitarea sau stergerea mesajelor care fac publicitate mai mult sau mai putin mascata propriilor afaceri. Eu sunt moderator si in aceasta calitate i-am atras atentia.
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
elga50, moderator
Nu mi fac publicitate mascata. Aceasta publicitate o fac pe bani pe alte site-uri. Am mentionat ca am o firma ca sa par credibil ca sunt in tema si cunosc aspecte legate de tehnica termoizolatiilor si a procedurilor de achizitii de lucrari publice. Nu sunt pe langa subiect ci chiar in miezul lui. Am mentionat aspecte pur personale in legatura cu obligativitatea pentru toti locatarii de a face termoizolarea in sistemul asta national. Pentru mine (strict) este dezavantajos dpv economic, costurile fiind de 4 ori mai mari decat daca le-as executa in regie proprie. Statul obliga prin lege sa iau parte cu bani la termoizolatie. Respect legea si o sa dau. Insa mi se pare aiurea sa chem zugravul sa-mi zugraveasca apartamentul, eu fiind zugrav. Sau cum vi s-ar parea dvs. sa va oblige statul prin lege sa apelati la un avocat, dvs. insasi fiind avocat. Un punct de vedere subiectiv. Concluzia este una singura dpv personal: obligativitatea de a plati cuiva sa-mi faca termoizolare la parter prin programul national, eu fiind de meserie, mi se pare dezavantajos. Bineinteles ca ma voi supune legii pentru ca nu am incotro si o sa platesc in rate cat mai mici pe o perioada cat mai lunga de timp in asa fel incat sa nu simt mare lucru la buzunar.
Cred ca o sa ma reorientez spre o casa la tara undeva.
domulue bsterea, vi se pare normal sa contribuiti doar la izolarea exterioara a propriului apartament in regie proprie ? nu vi se pare normal sa contribuiti si la refacerea termo si hidroizolatiei terasei si la izolarea tavanului subsolului ? dvs v-ati facut calculele doar pentru izolatia exterioara a propriului apartament fara a lua in calcul si aceste doua obiective in calcul.
in alta ordine de idei, vi se pare normala situatia in care fiecare sa-si faca izolarea termica exterioara pe cont propriu, care cind poate si cu ce materiale poate, cu polistiren de dimensiuni diferite si cu finisare exterioara cum se pricepe fiecare, blocurile devenind astfel pestrite ? observ ca omiteti faptul ca dvs stati la parter si nu aveti nevoie de schela, o scara fiind suficienta pentru aceasta lucrare. sint curios daca ati fi avut aceeasi parere si daca ati fi stat pe la 6/10 si cei de la parter nu ar fi vrut sa cotizeze pentru inchirierea schelei sau angajarii alpinistilor utilitari :D
daca tot nu va convine situatia, aveti doua posibilitati de a contracara efectele maririi costurilor de catre firma respectiva :
1. in adunarea generala sa impuneti formarea unui comitet de specialisti fara de care sa nu se faca receptia lucrarii, comisie care sa avizeze TOATE DEVIZELE de materiale si manopera, avind astfel controlul asupra acestor aspecte; din aceasta comisie ar trebui sa nu faca parte presedintele si administratorul si a caror semnatura sa fie obligatorie, in caz contrar presedintele si/sau administratorul sa-si asume raspunderea pentru pagubele produse proprietarilor
2. sa participati si dvs, prin firma dvs, la programul national si sa practicati aceleasi preturi la toate blocurile (nu numai la al dvs). sint curios cum va veti descurca dpdv financiar :D
spuneti
Sau cum vi s-ar parea dvs. sa va oblige statul prin lege sa apelati la un avocat, dvs. insasi fiind avocat. Un punct de vedere subiectiv. Concluzia este una singura dpv personal: obligativitatea de a plati cuiva sa-mi faca termoizolare la parter prin programul national, eu fiind de meserie, mi se pare dezavantajos

insa omiteti faptul ca statul a facut legile in asa fel incit minoritatea sa se supuna majoritatii, chiar daca majoritatea este minoritara (a se vedea alegerile in care a fost ales presedintele in cazul in care se prezentau la urne mai putin de 1/2 din numarul de alegatori). si mai omiteti si faptul ca nu statul va obliga sa faceti termoizolarea exterioara, ci decizia adunarii generale a asociatiei. faceti o oferta concreta asociatiei in privinta acestei anvelopari a blocului, introducind in calcul si refacerea termo si hidroizolatiei terasei (asa cum fac firmele din programul) national si a izolatiei tavanului subsolului, si pe baza acestei oferte de nerefuzat (chiar daca este la pret intreg) iar apoi aratati-le si celor care vor sa-si puna termopane care ar fi costul acestora. abia dupa aceea, daca oferta ar fi avantajoasa pentru majoritatea celor din bloc, adunarea generala ar putea decide iesirea din programul national si inceperea lucrarilor cu firma dvs.
PS ... apropo .... de ce nu ati inaintat si dvs o oferta concreta adunarii generale ? :D
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
ContSters62736, utilizator

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica exterior THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua vreau sa stiu de ce am nevoie de autorizatie pt a mi izola exterior o garsoniera care este situata pe colt si de ce nu mi se da autorizatie ... (vezi toată discuția)
Lucrare particularã în bloc kicsim21 kicsim21 Bună ziua. Asociaţia noastră de locatari a început izolarea termică a blocului din interior (casa scărilor - cu polistiren de exterior, imaginaţi-vă ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica pe cont propriu lilipangica lilipangica care sunt pasii de urmat in cazul reabilitarii termice a apartamentului situat la etaj 1?Vreau sa fac acest lucru pe cont propriu (vezi toată discuția)