avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea blocurilor de locuinþe-obligativitate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea blocurilor de locuinþe-obligativitate pentru toþi membrii asociaþiei de proprietari?

Locuiesc într-un bloc construit în 1981 şi fac parte din asociaţia de proprietari a blocului. După mutarea mea (la puţin timp după darea în folosinţă), fiindcă locuiesc la parter, mi-am izolat pe interior cu polistiren toţi pereţii exteriori.
Citind Ordonanţa de urgenţă nr. 18 din 2009 şi Normele metodologie de aplicare a ei am înţeles că lucrările de izolare exterioară (cu toate fazele, de la masurători la recepţia finală) se fac în urma hotărîrii cu majoritate de voturi a asociaţiei de locatari, prin semnarea unui contract de mandat de către preşedintele asociaţiei.
Eu de ce să mai cheltuiesc pentru izolarea exterioară, dacă o am pe cea interioară ? Sînt de acord să plătesc doar zugrăvirea exterioară la fel cu restul blocului. Ce bază legală am să refuz să mi se bage mîna în buzunar, dacă fac parte din minoritatea care la Adunarea generală voteză pentru neefectuarea lucrărilor de izolaţie, avînd motive intemeiate (partea aferentă apartamentului meu este izolată termic, dar pe interior) ?
Vă mulţumesc dacă puteţi să mă ajutaţi cu un sfat !
@carol_lorac
1. "Punctul de roua" exista de cand lumea si pamantul Dvs. l-ati descoperit recent si il repetati in nestire.Mucegaiul la interior se produce pentru ca suprafata peretului construit nu a fost tratata anti-mucegai si pentru ca lipirea polistirenului nu s-a efectuat pe TOATA suprafata folosind adezivi corespunzatori .Nu are nicio vina 'punctul de roua'..
2. La exterior placile NU SE LIPESC PE TOATA SUPRAFATA !!!! Adezivul si polistirenul au coefiecienti de dilatare diferiti iar la variatii de temperatura adezivul (coeficient de dilatare mai mare) va rupe (la propriu ) polistirenul (coeficient de dilatare mai mic).De asemenea nu se aplica adeziv la imbinarile dintre placi iar placile se aplica intretesut. etc...
Ma faceti sa rad ! Cladiri de locuit cu ventilatie fortata se construiesc de peste 100 ani.Numai 'specialistii romanii' au impresia ca au descoperit apa calda prin acest minunat material numit 'polistiren expandat'. Sa va reamintesc ca americanii construiau zgarie-nori la inceputul secolului trecut ? Sau credeti ca le-au construit extraterestrii ?

Revenind la topic, eu va propun sa renuntati la discutiile tehnice (oricum se pare ca ati lipsit de la scoala la lectiile respective) si sa concluzionam :
A)daca intr-un bloc locuiesc 20 de familii din care 19 sunt de acord cu polistirenul iar cei 19 au diferite meserii gen bucatar,frizer,etc (orice meserie in afara de inginer,fizician,arhitect) iar a 20 familie contine un INGINER TERMOTEHNICIAN care se opune polistirenului vi se pare normal ca cei 19 sa poata decide (in conditiile in care ,repet, habar nu au ce inseamna placarea fatadei cu polistiren) ?
B) cum se poate opune unicul proprietar ? Are si el drepturi sau in Romania 'proprietatea este un moft' ?Este obligat sa accepte o aberatie tehnica ?
C)peste 4-5 ani cand peretii vor fi plini de mucegai si va trebui dat jos polistirenul cine va suporta costurile ? proprietarul nr. 20 va avea dreptul sa isi actioneze vecinii in judecata pentru au hotarat o aberatie ce a dus la deteriorarea blocului si ,implicit, sa solicite despagubiri ?
=D>
Ha Ha Ha!
Punctul de roua! =D>
domnule ausfahrt bine zis.
Democratia este dictatura majoritatii. In tonul topicului: Reabilitarea blocurilor de locuinţe-obligativitate pentru toţi membrii ... E buna ideea dvs. cu pastrarea unor probe scrise in vederea actionarii in judecata la un termen ulterior pentru ceilalti 19. Excelenta idee si o sa o asimilez personal.
Tot legat de topic si de lege atat de controversata dupa cum vedem cu totii, baza acestei legi o constituie economia de piata care se bazeaza pe consum. Daca nu se mai construieste nimic, atunci sa "reabilitam" termic ce avem. Cine castiga? Producatorii de polistiren, adezivi, plase de fibre de sticla, vopsea si tencuieli decorative+ firmele mamut de constructii (reabilitari) cu forta financiara.
Cine este in spatele acestor firme? Nu conteaza. Conteaza ca statul ia din aceste investitii aproape jumatate. Sub forma de taxe si impozite. Ajungem la concluzia ca statul este direct interesat ca majoritatea sa decida intr-un bloc in asa fel incat sa ia ceva. Daca nu ar fi asa ce ar mai lua statul? Nimic.
bsterea a scris:

- HIDROMÉTRU s.n. 1. Nume generic pentru instrumentele de măsură a densității lichidelor. 2. Manometru metalic cu scara gradată în unități de coloană de apă. ♦ Miră cu ajutorul căreia se măsoară nivelul unui curs de apă. [< fr. hydromètre, cf. gr. hydor – apă, metron – măsură].
HIGROMÉTRU ~e n. Aparat pentru determinarea umidității aerului. [Sil. hi-gro-me-tru] /
in incaperi se masoara UMIDITATEA acestora, nu densitatea lichidelor sau nivelul lichidelor
in alta ordine de idei, regulamentul imi interzice postarea intregului mesaj al dvs (ar fi trebuit sa citez chiar din mai multe). insa cum vedeti dvs sa se deconteze separat cheltuielile special pt dvs, i n cazul realizarii lucrarii pe cont propriu ?pentru ca ar trebui sa va scada cu acea suprafata si sa ramineti cu calculele pe partile comune. daca se mai gasesc inca vreo citiva vecini in aceeasi situatie, fiti convins ca firma respectiva renunta a mai lucra cu asociatia dvs, situatie identica cu celelalte firme executante prin programul national. iar pina la urma lucrarea se executa fiecare cum poate, cu materiale diferite, cu grosimi diferite de materiale
Anvelopare... Un termen desprins dintr-un limbaj de lemn. In intelesul nostru se cheama termoizolare. Ca folosesti polistiren expandat 10 cm grosime sau polistiren extrudat de 5 cm este tot aia. Tehnologia este la fel si pentru una si pentru alta.
si pina la urma, cine ofera garantia pentru lucrare ? si cine garanteaza ca vor face toate apartamentele aceasta termoizolare ? preferati sa aveti un bloc pestrit ??? nu cred ca veti primi nici macar aprobarea pentru executie din partea primariei in acest caz.

@ausfahrt ... afirmati ca
2. La exterior placile NU SE LIPESC PE TOATA SUPRAFATA !!!! Adezivul si polistirenul au coefiecienti de dilatare diferiti iar la variatii de temperatura adezivul (coeficient de dilatare mai mare) va rupe (la propriu ) polistirenul (coeficient de dilatare mai mic).
sa nu-mi spuneti ca tencuiala de prinde din loc in loc de polistiren, ca ar fi cea mai tare gluma auzita pe anul acesta. stiu ... o sa-mi spuneti ca se foloseste plasa respectiva realizindu-se o incastrare a adezivului. pai tot incastrare se realizeaza si la perete prin folosirea adezivului pe intreaga suprafata. dealtfel, daca tot vroiati sa aduceti argumente in favoarea ideilor dvs, trebuia sa aduceti vb despre diferentele coefiecientilor de dilatare dintre polistiren si perete, ca adezivul de dilata dupa cum vrea peretele daca este de buna calitate.
in ceea ce priveste ventilatia, aceasta implica niste costturi pe care nu putine firme si-o pot permite dpdv al instalarii, dar sa mai luam in calcul si intretinerea acesteia. pentru ca s-a constatat ca pe tubulatura apar multe microorganisme (inclusiv la aparatele de aer conditionat de apartament). tocmai de aceea, la instalatiile de ventilare se folosesc instalatii de tratare a aerului, de umidificare/dezumificare, de incalzire racire a acestuia, si sint mai multe filtre care trebuiesc schimbate.
si fiindca tot v-ati gasit sustinator in persoana lui bsterea, va informez ca puteti da cu zeci de solutii pe un perete fara sa scapati de mucegai daca exista conditiile necesare formarii acestuia. prin acele solutii nu faceti altceva decit sa eliminati efectul "punctului de roua" (care este foarte aproape de suprafata interioara a peretelui) fara a elimina cauza formarii mucegaiului (prin incalzirea si ventilarea incaperii suficienta a incaperii, in principal)
referitor la punctul B, legea 230 si hg 1588 va ofera o arma puternica impotriva unei decizii a adunarii generale sau a comitetului executiv ... INSTANTA. acolo puteti cere o comisie tehnica capabila sa va argumenteze faptul ca acea solutie este incompatibila si nu trebuie adoptata. dar este mai usor sa comentati pe forum decit sa faceti ceva in acest sens, insa fara efect
@bsterea si ausfahrt .... chiar credeti ca sintem pe deplini liberi dupa evenimentele din decembrie 1989 ? este doar o iluzie. niciun om nu este liber nici macar in tarile supercivilizate .... ci sint robii legilor facute in favoarea majoritatii si care trebuie respectate de toata lumea, indiferent de care parte a baricadei se afla. altfel s-ar instala anarhia, iar dvs sinteti adeptii acestui curent in privinta acestei reabilitari termice. atita timp cit locuiti la bloc trebuie sa va supuneti legilor in acest domeniu. nu va convine .... nimeni nu va retine sa va mutati la curte, dar si acolo aveti anumite restrictii impuse de legislatie pe care trebuie sa le respectati
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
ContSters62736, utilizator
pai domnule carol_iorac am dat definitiile acelea din dex ca sa subliniez greseala mea nu a dvs. nu stiu de ce o luati personal? si ma citati mereu. Am inteles o data numai ca probabil datorita unei greseli a producatorului in loc sa scrie higrometre a scris hidrometre. Se mai intampla, nu-i un capat de tara!
Referitor la cum vad sa se deconteze separat va spun eu imediat intr-un mod cat se poate de pertinent.
1. se intocmeste documentatia tehnica
2. se aproba solutia tehnica
3. se atribuie lucrarea
4. imi insusesc conditiile tehnice
5. in regie proprie execut lucrarea pe baza documentatiei tehnice pana la stadiul de plasa fibra de sticla inclusiv
6. firma castigatoare sa execute lucrarea, aplica ultimul strat de tencuiala decorativa sau vopsea (dupa caz)
7. asociatia determina cota indiviza la manopera si materialele aferente ultimului strat (vopsea sau tencuiala decorativa) si mi le baga la plata
8. eu platesc
Dupa cum vedeti, in conditiile tehnice aprobate si impuse ma incadrez cu lucrarea de polistiren si adeziv. Atat. Asta ma face sa ies mai ieftin cu de 4 ori
Si stati linistit ca nu va fi blocul pestrit deoarece ultimul strat este identic peste tot. Problema mea a fost la termoizolare nu la finisare. Este o deosebire pe care dupa cum vad eu, dvs. nu o vedeti.
Anvelopare - daca este sa cautati cuvantul in dex NU o sa-l gasiti!;)
Din aceasta cauza este desprins dintr-un limbaj de lemn.
Si ma bucur ca am aliati in problemele acestea. Asta dovedeste ca nu am idei rele.
Termoizolarea se face si pe copci (sau mamaligi sau puncte) si pe pieptane. In cazul blocurilor, economia de material se face punand polistirenul pe copci. Sic!
Pentru ce trebuie economie la material? Nu spun aici dar cred ca stiti;)
Din cauza ca acestea constituie lucrari ascunse, vreau sa-mi fac eu termoizolarea si nu firma castigatoare.
In final as dori sa subliniez inca o data ca ma refer strict la persoana mea.
Sunt sigur ca nu stiati aspectele acestea. Daca doriti ne putem conversa in particular nu pe forum sa va dau detalii amanuntite asupra traseului licitatie, lucrare, beneficiar al economisirii de material.
@bsterea
nu am nimic cu dvs personal. dealtfel, nu sinteti singurul din care am citat, si asta se poate observa din mesajele mele de pe toate topicele.
termenul de anvelopare este un termen folosit de constructori, un jargon al acestora as putea spune. tocmai de aceea nu il veti gasi vreodata in dex, majoritatea celor care nu sint in domeniu necunoscindu-l. faptul ca-l considerati "limbaj de lemn" chiar nu ma mira .. probabil considerati asa orice neologism sau jargon (sper ca nu va sint straine aceste cuvinte ;) )
referitor la subiect ... va garantez eu ca, daca mai multi vecini vor dori sa execute lucrarea in regim propriu, acea firma cistigatoare nu va mai executa acea lucrare. executind fiecare lucrarea pe cont propriu, fiecare isi va face cu un meserias care lucreaza mai mult sau mai putin bine dpdv al finisajelor, unii vecini nu-si vor face in acelasi timp lucrarea si de aici acea "pestriteala" de care vorbeam. plus ca hidro-termoizolatia terasei garantat nu se va mai face
oricum, observ ca ginditi egoist (intr-un fel va inteleg). spuneti ca "Dupa cum vedeti, in conditiile tehnice aprobate si impuse ma incadrez cu lucrarea de polistiren si adeziv. Atat. Asta ma face sa ies mai ieftin cu de 4 ori", desi ma cam indoiesc de aceasta afirmatie. pentru ca ati afirmat personal "Nu ofertez ptr ca oamenii ar trebui sa plateasca 100% nu 20%" ... va las pe dvs sa refaceti calculele :D
eu nu sint adeptul solutiei cu programul national, dar aceasta este mai economica pentru proprietari, si asta primeaza pentru ei. iar o solutie mai economica este intotdeauna binevenita pentru oricine.
am mai spus-o si o repet ... aveti firma si puteti efectua aceasta lucrare ... faceti o oferta concreta asociatiei dvs, mai ieftina decit daca ar plati 20%prin programul national, si sigur veti lua lucrarea. totusi ma indoiesc ca veti reusi acest lucru mai ales din perspectiva celor care vor fi dori sa-si puna termopane, proprietari care si-ar fi pus pina acum acest tip de geamuri daca ar fi avut banii necesari, iar pe criza asta ma indoiesc ca vor dori sa le plateasca 100% in loc de 20% prin programul national ;)
PS ... afirmati "7. asociatia determina cota indiviza la manopera si materialele aferente ultimului strat (vopsea sau tencuiala decorativa) si mi le baga la plata" insa asociatia primeste factura totala pe materiale si manopera, cu toate taxele incluse si nu defalcat, aceasta fiind misiunea firmei
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
ContSters62736, utilizator

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica exterior THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua vreau sa stiu de ce am nevoie de autorizatie pt a mi izola exterior o garsoniera care este situata pe colt si de ce nu mi se da autorizatie ... (vezi toată discuția)
Lucrare particularã în bloc kicsim21 kicsim21 Bună ziua. Asociaţia noastră de locatari a început izolarea termică a blocului din interior (casa scărilor - cu polistiren de exterior, imaginaţi-vă ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica pe cont propriu lilipangica lilipangica care sunt pasii de urmat in cazul reabilitarii termice a apartamentului situat la etaj 1?Vreau sa fac acest lucru pe cont propriu (vezi toată discuția)