Cum spuneam și mai sus, concediul de odihnă le este garantat salariaților prin lege, adică prin Codul muncii. Ei au dreptul la 20 de zile lucrătoare pentru un astfel de concediu. De asemenea, angajatorii pot alege să le dea mai multe zile de concediu de odihnă angajaților, dar nu pot să le dea mai puțin de 20 de zile lucrătoare.
Atenție! Dincolo de faptul că zilele de concediu de odihnă sunt garantate, salariații nu pot renunța la ele și nu le pot ceda colegilor lor.
În același timp, trebuie menționat că există anumite categorii speciale de salariați, care beneficiază de cel puțin trei zile de concediu suplimentare, pe lângă cele 20, care se acordă în mod obișnuit:
- cei care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare;
- nevăzătorii;
- alte persoane cu handicap;
- cei care au până în 18 ani;
- de anul trecut, salariatele care vor să devină mame, prin utilizarea procedurii de fertilizare in-vitro.
Important! Zilele de concediu de odihnă sunt diferite de:
- zilele libere legale (puteți citi mai multe despre acestea, în 2020, aici);
- zilele libere cerute pentru evenimente familiale deosebite;
- zilele de repaus săptămânal (care, de regulă, sunt sâmbata și duminica).
În privința programării propriu-zise a concediului de odihnă, astfel de zile libere trebuie programate în avans și, teoretic, până la sfârșitul anului precedent celui în care va fi efectuat concediul propriu-zis. Și când vine vorba de cereri făcute pentru concediu de odihnă, conform Codului muncii, acestea trebuie depuse cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea efectuării concediului.
În final, salariații trebuie să știe că au dreptul la o indemnizație de concediu, când îl efectuează. Aceasta nu poate fi mai mică decât „decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă”, conform Codului muncii.
Ce se întâmplă cu zilele de concediu neefectuate până la sfârșitul anului
Chiar dacă dreptul la efectuarea concediului de odihnă trebuie respectat anual, pot exista situații în care salariații nu și-au epuizat toate zilele de concediu de odihnă în anul în care au avut dreptul la ele. Într-o asemenea situație, pot exista două ipoteze: în prima ipoteză, salariatul rămâne în cadrul relației de muncă și își va efectua zilele de concediu rămase într-o perioadă de 18 luni (pentru zilele rămase din 2019, perioada începe să fie calculată de la 1 ianuarie 2020). Concret, salariații își vor efectua zilele de concediu rămase până la 30 iunie 2021.
În a doua ipoteză, salariatul încetează raportul de muncă pe care l-a avut cu angajatorul și rămâne cu zile de concediu neefectuate. Într-o astfel de situație, angajatorul va fi obligat să îl compenseze pe salariat, cu bani, pentru zilele de concediu rămase. Mai mult, chiar dacă salariatul decedează, obligația angajatorului subzistă, moștenitorii fiind cei care vor beneficia de acea compensație.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (2)