avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Acasă Subiect: amenzi gdpr
Subiect: amenzi gdpr
ACCES PREMIUM

Controale ANSPDCP: Care sunt principalele probleme găsite la firmele sancționate în 2018

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
22 Octombrie 2019 | 1 | 3275 | Timp de citire: 4 min.

În 2018, în urma controalelor făcute ca urmare a plângerilor și sesizărilor în materie de încălcare a legislației de protecția datelor, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a constatat la operatorii de date personale (firme, entități publice, asociații) câteva probleme importante pentru care s-au aplicat sancțiuni. De pildă, necunoașterea drepturilor celor ale căror date le prelucrează, insuficiența unor măsuri la nivel intern care să asigure confidențialitatea datelor și că datele nu vor fi divulgate terților, nerespectarea opoziției la prelucrare, refuzul de a oferi răspunsuri cu privire la operațiunile de prelucrare sau răspunsurile incomplete și nu numai. Citește articolul

ACCES GRATUIT

Răspuns oficial ANSPDCP – persoanele fizice nu pot fi amendate conform GDPR, dacă prelucrarea datelor se face în interes domestic

R&R Partners în Date personale & viața privată
24 Iulie 2019 | 2 | 15909 | Timp de citire: 2 min.

După valul de amenzi din ultima vreme, GDPR (Regulamentul european privind protecția datelor personale) este readus în atenția publicului. Însă conform susținerilor Autorității Naționale Supraveghere a Prelucării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), nu trebuie să vă faceți probleme cu privire la aceste sancțiuni decât în cazul în care dețineți o firmă și prelucrați date în scop comercial. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Controale și sancțiuni pe protecția datelor: Ce trebuie să știe cei ce prelucrează date personale, în urma primei amenzi ANSPDCP

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
8 Iulie 2019 | 0 | 4834 | Timp de citire: 4 min.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a anunțat în urmă cu câteva zile că a dat prima amendă pentru încălcarea protecției datelor personale, din 25 mai anul trecut, de când cu noua reglementare în materie. Ne amintim, în acest context, cam ce sancțiuni și ce măsuri poate impune ANSPDCP celor ce prelucrează astfel de date și cum ajunge să investigheze neregulile. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Nouă luni de GDPR: Cinci exemple de amenzi date firmelor pentru prelucrarea ilegală a datelor personale

Alexandros Bakos în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
8 Martie 2019 | 0 | 7029 | Timp de citire: 2 min.

Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) a intrat în vigoare de peste nouă luni și a stârnit foarte multe întrebări și reacții. După foarte multe speculații, a venit momentul să facem și o analiză a practicii. Mai exact, să vedem câteva exemple de cazuri în care firmele au fost amendate pentru încălcarea GDPR sau a altor normele relevante din domeniul protecției datelor personale. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Contestarea sancțiunilor privind datele personale: Condiții și avantaje pentru firmele controlate

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
26 Noiembrie 2018 | 0 | 1647 | Timp de citire: 3 min.

Împotriva sancțiunilor dispuse de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) se poate face contestație la tribunal, în cel mult 15 zile de la înmânarea/comunicarea documentului de sancționare. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ce sancțiuni și măsuri poate aplica ANSPDCP când vine în control la o firmă ce prelucrează date personale

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
23 Noiembrie 2018 | 0 | 3559 | Timp de citire: 3 min.

Firmele și alți operatori de date personale s-au preocupat în special de valoarea la care pot ajunge amenzile ce pot fi aplicate în cazul încălcării noii legislații a protecției datelor personale. E adevărat, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) poate aplica amenzi cu multe zerouri entităților private pe care le controlează. Dar nu doar amenzi poate dispune, ci și avertismente, măsuri coercitive care să meargă până la sistarea unor activități. Citește articolul