Guvernul a majorat de la 200, la 400 de euro deducerile fiscale care se acorda atat angajatului, cat si angajatorului, pentru contributiile la pensiile facultative - Pilonul III, potrivit unei Ordonante de urgenta adoptate miercuri, care se va aplica de la 1 ianuarie 2009.
In sedinta de miercuri, Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta care modifica, de la 1 ianuarie 2009,
Codul fiscal, si aduce, printre altele, o serie de noi reglementari privind impozitul pe profit si impozitul pe venit, care vizeaza deducerile fiscale de care pot beneficia angajatorii si salariatii.
Potrivit ordonantei de urgenta a Guvernului, incepand cu anul 2009, limita deducerii cheltuielilor efectuate de catre angajator, in numele unui salariat, la schemele de pensii facultative (Pilonul III) va fi de 400 de euro, fata de 200 de euro, cat este in prezent.
Totodata, plafonul de contributii la sistemul de pensii facultative deductibile din baza impozabila, pentru angajati, va fi tot de 400 de euro, pentru o persoana.
In prezent, in ceea ce priveste impozitul pe venit, Codul fiscal asigura deductibilitatea contributiilor efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, astfel :
a) la stabilirea bazei de calcul pentru veniturile din salarii realizate la functia de baza, in limita echivalentului in lei a 200 euro;
b) la stabilirea venitului net anual impozabil, pentru persoane fizice independente, contributiile efectuate in numele angajatilor la fonduri de pensii facultative, in limita echivalentului in lei a 200 euro anual pentru o persoana.
Propunerea initiala a Ministerului Economiei si Finantelor prevedea majorarea la 250 de euro a plafonului de deductibilitate pentru contributiile la pensiile facultative.
Prin aceeasi Ordonanta de urgenta, pentru modificarea Codului fiscal, Guvernul a hotarat majorarea de la 200 de euro, la 250 de euro, a limitei de deductibilitate privind asigurarile voluntare de sanatate, atat la angajat, cat si la angajator.
_________
Pe aceeasi tema , Avocatnet.ro a mai publicat:
Proiect OUG
MEF vrea modificarea Codului Fiscal - TVA, impozit pe profit si pe venit
Comentarii articol (1)